Mandarynki

Małe, słodkawo-kwaśne owoce cytrusowe, których zapach kojarzy nam się z okresem zimy i świąt Bożego Narodzenia. Mowa oczywiście o mandarynkach, którymi szczególnie chętnie zajadamy się zimą, gdy w sklepach nie pojawiają się sezonowe owoce.

Mandarynki uprawiane są głównie w Japonii, Brazylii, basenie Morza Śródziemnego oraz na południu Stanów Zjednoczonych. Do Europy mandarynka trafiła na początku XIX wieku. Nie wiadomo do końca, skąd mandarynka wzięła swoją nazwę. Większość z nas pewnie byłaby skłonna uznać, że słowo pochodzi od mandarynów, chińskich urzędników, których historia liczy sobie ponad 1000 lat. To jedna z teorii. Druga głosi, że mandarynka zawdzięcza nazwę wyspie Mauritius na Oceanie Indyjskim, kiedyś zwanej Mandarą. Jak by nie było, uważa się, że mandarynki pochodzą z południowych Chin i są tam uprawiane od przeszło 4000 lat.

Mandarynki podobne są do pomarańczy, jednak są zdecydowanie mniejsze. Ich skórka jest także delikatniejsza i łatwo oddziela się od miąższu. Owoce zjadane są zwykle na surowo, ale nadają się także na przetwory. Można z nich zrobić dżemy lub kompot.

Mandarynka występuje w wielu odmianach. Do najpopularniejszych należą: klementynki – powstały w wyniku skrzyżowania mandarynki z gorzką pomarańczą. Zawierają stosunkowo mało pestek. Tangerynki – ich skórka jest bardzo cienka i daje się łatwo obrać. Ma sporo pestek i jest lekko cierpka w smaku. Tangele – skrzyżowanie mandarynki z grejpfrutem. Są słodkie i soczyste z delikatnie gorzką nutą.

Z liści mandarynki uzyskuje się olejek stosowany w przemyśle spożywczym oraz perfumeryjnym.Mandarynki często kojarzymy z pomarańczami – głównie przez bardzo podobny wygląd. Wyglądają niepozornie, ale mają wielką moc. Mandarynki są nie tylko słodsze od pomarańczy, ale też zdrowsze. Co prawda, podobnie jak pomarańcze i grejfruty, zawierają moc witaminy C, są jednak również źródłem nobiletyny, która zapobiega rozwinięciu się cukrzycy typu 2 i pomaga w zwalczaniu otyłości. Mandarynki są także bogate w witaminę A, która m.in. pomaga w utrzymaniu dobrej kondycji skóry i chroni przed chorobami oczu. Właściwości antyoksydacyjne owocu opóźniają z kolei proces starzenia. Bogactwo błonnika i niewielka kaloryczność sprawia, że mandarynki z powodzeniem mogą być spożywane przez osoby odchudzające się.

W 100 g mandarynek znajdują się zaledwie 53 kalorie. Oznacza to, że jedna, średniej wielkości mandarynka to 35 kalorii. Owoce te w ponad 85 proc. składają się z wody.

Jak wybrać mandarynki? 5 wskazówek, które ułatwią zakup

Jak wybrać mandarynki? 5 wskazówek, które ułatwią zakup

Magda Bukowska Magda Bukowska
Racuchy drożdżowe z kakao

Racuchy drożdżowe z kakao

Mandarynki. Jak wybrać te najsłodsze?

Mandarynki. Jak wybrać te najsłodsze?

Owocowa pianka bez pieczenia

Owocowa pianka bez pieczenia

Nie wyrzucaj skórek mandarynki
WIDEO

Nie wyrzucaj skórek mandarynki

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Mandarynki – jak wybrać najlepsze?
WIDEO

Mandarynki – jak wybrać najlepsze?

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Rusza sezon na mandarynki. Wiemy, jak kupić najlepsze
GALERIA

Rusza sezon na mandarynki. Wiemy, jak kupić najlepsze

Paulina Brzozowska Paulina Brzozowska
Placek z rabarbarem i mandarynką

Placek z rabarbarem i mandarynką

Letnia sałatka Macedonia

Letnia sałatka Macedonia

Ciasto mandarynkowe z makiem i kremem

Ciasto mandarynkowe z makiem i kremem

Soczysta szynka pieczona z mandarynkami

Soczysta szynka pieczona z mandarynkami

Grudniowe cytrusy
GALERIA

Grudniowe cytrusy