Które owoce najcześciej uczulują
Są produkty, które częściej od innych są powodem alergii pokarmowej. Sprawdź, które uczulają najczęściej i jakie dają objawy
Co najczęściej uczula?
Alergia pokarmowa to nieprawidłowa reakcja systemu odpornościowego na składnik diety. Trudno jednoznacznie określić objawy jakie jej towarzyszą - są one bowiem bardzo różnorodne, zmienne, a przy tym towarzyszy im duża dynamika. Jakie produkty najsilniej uczulają i czym grozi ich spożycie?
Zboża
Zarówno u dorosłych jak i u dzieci występuje uczulenie na białko zawarte w pszenicy, życie i owsie. Niestety, ten rodzaj alergii trudno zdiagnozować, bo np. w pszenicy znajduje się 20 rodzajów białek odpowiedzialnych za celiakię, alergię pokarmową i wziewną.
Owoce
Właśnie zaczął się sezon na truskawki, a te należą do owoców, które najczęściej uczulają. Podobnie jak cytrusy. W truskawkach groźna jest histamina, alergia na nie objawia się pokrzywką lub świądem. Przy uczuleniu na cytrusy należy unikać także soku z tych owoców. Właściwości uczulające ma również kiwi, papaja i mango.
Mleko
Na mleko zwykle uczulone są dzieciaki. Częstą przyczyną tej alergii jest zawarte w mleku białko. Jeżeli zdecydujemy się na zastąpienie krowiego mleka kozim lub owczym, warto pamiętać, że i te mogą okazać się alergiczne. W przypadku takiej uczulenia na mleko można szukać innych źródeł wapnia - np. w mięsie.
Czekolada to mit
Zdarza się, że kiedy u malucha pojawią się zewnętrzne objawy alergii pokarmowej - np. wysypka, pierwszym przysmakiem, który idzie w odstawkę jest czekolada. Tymczasem, wbrew powszechnej opinii, sama czekolada nie jest alergenem, a są nimi jaja, kakao i mleko w niej zawarte.
Jajka
Największym wrogiem wielu osób cierpiących na alergię pokarmowym może okazać się jajko. W białku jaja kurzego jest bowiem kilkadziesiąt substancji alergizujących. Alergia na nie zazwyczaj pojawia się w dzieciństwie. Warto wiedzieć, że białko jaja kurzego występuje w słodyczach, m.in. ciastach, deserach.
Orzechy
Najbardziej uczulają orzeszki ziemne. Alergeny w nich obecne są bardzo groźne i mogą spowodować nawet niebezpieczny dla życia wstrząs anafilaktyczny charakteryzujący się dusznościami, który może zakończyć się nawet zatrzymaniem pracy serca.
Ryby
Niektóre gatunki ryb mogą być przyczyną wystąpienia alergii po ich spożyciu. Reakcja alergiczna może wystąpić wskutek dostania się alergenów do dróg oddechowych (reakcja na zapach), a nawet po dotknięciu talerza z rybą. Szczególnie uczulają: śledź i łosoś oraz makrela.
Czy to możliwe?
Najdziwniejszy przypadek alergii pokarmowej odnotowano w Stanach Zjednoczonych. Podobno Grace Morley nie może jeść jabłek w pobliżu kwitnącej brzozy - dziewczyna nie jest uczulona na jabłka i pyłki drzew, jednak połączenie tych dwóch czynników może być dla niej śmiertelne.
Lepiej zapobiegać niż leczyć
Zapobiegać objawom alergii pokarmowej jest łatwiej niż np. wziewnej - wystarczy nie jeść tego, co uczula. Problemem jest jednak wychwycenie alergenu w gotowych daniach i żywności przetworzonej.