W smażalniach i nie tylko - czyli lato spod znaku ryby

Niektóre są sezonowe, inne działają cały rok. Punkty gastronomiczne oferujące dania z ryb latem przeżywają szczególne oblężenie, zwłaszcza nad morzem, jeziorami i rzekami, gdzie łatwo o świeży produkt.

W smażalniach i nie tylko - czyli lato spod znaku ryby
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
5

Niektóre są sezonowe, inne działają cały rok. Punkty gastronomiczne oferujące dania z ryb latem przeżywają oblężenie, zwłaszcza nad morzem, jeziorami i rzekami, gdzie teoretycznie łatwo o świeży produkt. Jakie dania rybne Polacy wybierają najchętniej i które gatunki najczęściej kupują z myślą o dzieciach - te i inne pytania zadaliśmy Sylwii Wilk, właścicielce punktu gastronomicznego Sklep Rybny w Gdańsku, która specjalnie dla naszych czytelników, podaje też kilka prostych i szybkich propozycji na pyszne potrawy rybne.

- Jakie ryby zazwyczaj wybierają Polacy?

- Przede wszystkim morskie. Bardzo lubimy dorsza, łososia i halibuta. Chyba jednak gatunkiem, który kupujemy najczęściej jest śledź, co łatwo zrozumieć, bo to pyszna i bardzo uniwersalna ryba. Trochę mniej osób wybiera flądrę, która króluje przede wszystkim latem w smażalniach. Z ryb słodkowodnych popularny jest właściwie tylko pstrąg. Mało kto pyta o inne słodkowodne gatunki jak lin, sandacz, szczupak, sum czy węgorz, od którego może odstraszać bardzo wysoka cena. Wyjątek stanowi też karp, ale przede wszystkim w okresie świątecznym.

Wiele osób obawia się podawania ryb dzieciom. Przeraża ich wizja obecnych w mięsie ości, dlatego sięgają po paluszki, które z prawdziwą rybą niewiele mają wspólnego. Które gatunki najlepiej wybierać z myślą o kilkulatkach?

- Młode mamy zazwyczaj stawiają na łososia, solę i dorsza. Jeśli chodzi o pierwszy z tych gatunków, wybierajmy zawsze kawałek od strony ogonowej, bo właśnie on nie ma ości. W soli generalnie jest ich bardzo mało, poza tym ma ona delikatne, łagodne mięso - dlatego doskonale nadaje się dla dzieci. Wszystkie te ryby doskonałe smakują smażone, zapiekane w folii, albo - co z pewnością jest najzdrowszą wersją - gotowane na parze.

- Czy Polacy kochają tylko smażoną rybkę w panierce, czy umiemy też docenić inne dania rybne?

- Faktycznie ryba smażona jest najbardziej popularna. Najczęściej jemy smażone dorsze, łososie, pstrągi i śledzie. Na szczęście to niejedyne rybne danie, które znajduje uznanie klientów. Jedną z bardziej popularnych i lubianych potraw jest ryba po grecku. Także sałatki rybne mają wielu zwolenników. Podobnie jak smażony, marynowany śledź. Coraz więcej osób je także ryby na surowo, np. w postaci carpaccio. Najlepiej na to danie nadaje się łosoś. Pyszne jest też carpaccio z pstrąga.

- Skoro najpopularniejsza jest ryba smażona, chciałabym zapytać czy są jakieś specjalne sztuczki, techniki, które warto zastosować, by przygotować w domu idealną smażoną rybę?

- Ja wyznaję zasadę - im prościej tym lepiej. Nie jestem więc zwolenniczką zasypywania wspaniałej, świeżej ryby masą rozmaitych przypraw. Moim zdaniem zabijają one smak ryby. Jeśli mamy dobry produkt, wystarczy, że użyjemy soli i pieprzu. Możemy wybrać pieprz kolorowy, który jest bardziej aromatyczny.
W Polsce najbardziej lubiana jest ryba smażona w panierce, przyznaję, że ja też taką lubię. Ale tu też stawiam na prostotę. Oczyszczoną, lekko przyprawioną rybę, obtaczamy tylko w jajku i bułce tartej i wrzucamy na głęboki tłuszcz. Smażymy niezbyt długo - po kilka minut z każdej strony, żeby ryby nie przesuszyć. Usmażoną rybę przekładamy na papier, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ryba w panierce, nawet po odsączeniu, z pewnością nie jest jednak daniem dietetycznym. Jeśli ktoś pilnuje kalorii, powinien z panierki zrezygnować albo w ogóle postawić na rybę pieczoną w folii lub gotowaną na parze.

- Wspomniała Pani o dwóch daniach, do których możemy wykorzystać smażoną rybę - śledziu w occie i rybie po grecku. Zdradzi Pani jak je przygotować?

- Śledź w zalewie to pyszne i bardzo proste danie. Wypatroszoną, usmażoną rybę, wystarczy zalać zalewą octową i gotowe. Przygotowanie ryby po grecku wymaga więcej pracy, ale też nie jest trudne. Do tego dania najlepiej nadaje się dorsz, choć niektórzy wolą solę. Czyścimy rybę, kroimy na niewielkie kawałki i smażymy. Nie panierujemy, tylko lekko obtaczamy w mące. Panierka nasiąka bowiem sosem, szybko rozmięka i odkleja się od ryby. Sos przygotowujemy na bazie koncentratu pomidorowego i warzyw. Najpopularniejsze są przepisy z cebulą, marchewką, pietruszką i selera, ale można je modyfikować kierując się własnym smakiem. Doprawiamy do smaku. Układamy warstwami przekładając rybę warzywami i gotowe.

- Ze wspomnianych przez Panią dań, zostały nam jeszcze sałatki rybne. Przyznaję, że z tymi potrawami kojarzy mi się przede wszystkim śledź…

- I bardzo dobrze. Jak wspomniałam, śledź to chyba najbardziej uniwersalny gatunek, który można wykorzystać na mnóstwo sposobów, także do rozmaitych sałatek. Podstawą jest dobra ryba. Najłatwiej będzie sięgnąć po filety w zalewie octowej albo solone. Te drugie należy oczywiście najpierw odsolić. Jedne i drugie możemy podać na dziesiątki sposobów, do śledzia pasuje bowiem niemal wszystko. Wspaniale smakuje podany z buraczkami i jajkiem. Idealnie ze śledziem komponują się także: jabłko, ogórek - zarówno konserwowy, jak i świeży, cebula czy marynowane pieczarki. Nasi klienci bardzo lubią też śledzie z żurawiną oraz z ostrą papryczką chilli. Wszystko co jest kwaskowe, słone czy ostre, świetnie nada się do śledziowej sałatki. Można też poszaleć z innymi kombinacjami - wszystko zależy od naszego gustu i naszych upodobań.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie