Viva Tequila!

Ten rodzimy meksykański trunek jest destylowany nie z ziaren zbóż, korzeni, czy owoców, a z soku agawy, która wbrew powszechnemu przekonaniu nie jest kaktusem. Tequile różnią się kolorem i smakiem, od krystalicznie-przezroczystych ?blancos", z lekkim posmakiem szałwii, do ciemno-brunatnych, które wyglądem mogą przypominać whisky.

Viva Tequila!
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Ten rodzimy meksykański trunek jest destylowany nie z ziaren zbóż, korzeni, czy owoców, a z soku agawy, która wbrew powszechnemu przekonaniu nie jest kaktusem. Tequile różnią się kolorem i smakiem, od krystalicznie-przezroczystych „blancos", z lekkim posmakiem szałwii, do ciemno-brunatnych, które wyglądem mogą przypominać whisky.

Historia tequili rozpoczęła się blisko 500 lat temu w regionie Meksyku, znanym jako Jalisco. Tam też znajdują się: małe miasteczko, góra i dolina o tej samej nazwie, którą nadano produkowanemu tam trunkowi.

Hiszpańscy konkwistadorzy po przybyciu do Nowego Świata zastosowali swoją wiedzę na temat destylacji do ulepszenia produkcji „Pulque" - tradycyjnego, indiańskiego napoju wytwarzanego ze sfermentowanej agawy.

Wódka z robakiem

W ten sposób powstała wysokoprocentowa wódka - mezcal, którą często sprzedawano z robakiem na dnie butelki. Była to godna (nawet do 90 % zawartości alk.) poprzedniczka dzisiejszej tequili.

Należy dodać, że agawa, a dokładnie jej liście, była wykorzystywana także jako pożywienie, lekarstwo a nawet materiał budowlany. Z blisko 130 gatunków tej rośliny, do wyrobu tequili używa się agawy niebieskiej.

W 1795 Jose Maria Cuervo jako pierwszy zdobył licencję, która pozwalała na destylację tequili. Do 1870 powstały także inne wytwórnie tego trunku, takie jak np. Sauza, które większość swojej produkcji przeznaczały na eksport do USA. Zresztą do dzisiaj tequila jest jednym z najlepszych meksykańskich towarów eksportowych.

Trunek ten zawdzięcza swoją międzynarodową karierę w dużej mierze dzięki popularności drinków takich jak „Margarita" czy „Tequila sunrise". Obecna moda na picie tequili nie wpłynęła na jej producentów, którzy dalej wykorzystują staroświeckie metody destylacji.

Wszystko dzięki agawie...

Niebieska agawa dojrzewa od 8 do 12 lat. Następnie jest zbierana i oczyszczana z liści tak, żeby został tylko rdzeń rośliny. Nazywa się go piña, ponieważ przypomina wyglądem duży ananas. Zwykle piñas są krojone na duże bloki, a następnie wolno pieczone w specjalnych kamiennych lub ceglanych piecach przynajmniej przez 24 godziny przy temperaturze 60 - 85°C.

Zobacz w innych serwisach:

Po upływie odpowiedniego czasu piec jest wyłączany, a tak przygotowaną agawę gotuje się, wykorzystując ciepło powstałe podczas pieczenia. Następnie rozdrabnia się miąższ, a uzyskany sok (tzw. wodę miodową)
przelewa do kadzi, gdzie fermentuje i jest destylowany do postaci tequili.

Od lat 30. XX wieku, ze względu na braki w dostawach agawy, zaczęto produkować tzw. mixtos, które wykorzystywały sfermentowany sok z agawy z dodatkiem różnych słodzików i przypraw, w szczególności trzciny cukrowej. Na szczęście łatwo rozpoznać taką „gorszą" tequilę, ponieważ jeśli na etykiecie nie znajdziemy informacji, mówiącej o zawartości „100% agave", to oznacza, że mamy do czynienia właśnie z mixto.

Rodzaje

O kolorze, aromacie i smaku tequili decyduje sposób dojrzewania. W zależności od niego rozróżniamy różne rodzaje tego trunku.

*Gold * - ten rodzaj to zwykle mixto. Kolor uzyskuję się dzięki dodaniu karmelu, czy też gliceryny, a nie dzięki starzeniu. To właśnie te tequile są najczęściej składnikiem koktajli.

*Silver *- butelkowana bezpośrednio po destylacji. Wielu ludzi wybiera ten rodzaj ze względu na charakterystyczny posmak agawy.

Reposado - podlega procesowi starzenia od 2 miesięcy do roku. Ze względu na leżakowanie można wyczuć bardzo delikatny smak dębu.

Añejo - przechowywana w beczkach przynajmniej przez rok, często dłużej, co nadaje trunkowi posmak znany doskonale osobom, pijącym whisky.

W 2006 meksykańska Rada ds. Kontroli Tequili wyszczególniła nowy rodzaj, tzw. Extra - Añejos, grupujący tequile, które leżakowały ponad 3 lata. Jednak pomimo, że za taką butelkę płaci się kilkaset dolarów, to nabywca może być rozczarowany, ponieważ bardzo trudno wyczuć tu nutę agawy.

Teraz pozostaje już tylko skoczyć do najbliższego baru, zamówić sobie „strzała" tequili, a następnie go wypić, czy to z solą i cytryną, czy też bez. Nie zastanawiajmy się tylko, dlaczego ten popularny na całym świecie trunek jest ciągle w naszym kraju tak drogi.

Artur Olejniczak

Zobacz w innych serwisach:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek