VII edycja Warsztatów Kulinarnych - dania z ziemniaków

Kolejna, siódma już edycja Warsztatów Kulinarnych upłynęła pod znakiem dań przygotowanych z ziemniaków. W sobotę Uczestników gościła w swoich wnętrzach warszawska Restauracja Filmowa. Niedzielne zajęcia odbyły się tradycyjnie w Centrum Techniki Kulinarnej pod okiem Marcina Budynka

Obraz

/ 10

Obraz
© fot. warsztaty kulinarne

Kolejna, siódma już edycja Warsztatów Kulinarnych upłynęła pod znakiem dań przygotowanych z ziemniaków. W sobotę Uczestników gościła w swoich wnętrzach warszawska Restauracja Filmowa. Potrawy prezentowała jej właścicielka, pani Ewa Gruszecka-Puławska. Niedzielne zajęcia odbyły się tradycyjnie w Centrum Techniki Kulinarnej pod okiem Marcina Budynka.

/ 10

Obraz
© archiwum

17 i 18 listopada uczestnicy Warsztatów Kulinarnych, organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej, spędzili na degustowaniu i przygotowywaniu potraw z ziemniaków. Warzywo to, traktowane przez lata w polskich domach jako najbardziej pospolity ?dodatek skrobiowy?, może mieć wiele ?twarzy?.

/ 10

Obraz
© fot. warsztaty kulinarne

Przekonali się o tym warsztatowicze, którzy zostali zaproszeni na sobotnią degustację do Restauracji Filmowej, mieszczącej się przy ulicy Siennej 39 w Warszawie.

/ 10

Obraz
© fot. warsztaty kulinarne

Nazwa miejsca nie jest przypadkowa. Gościło tu wielu wybitnych aktorów, co doskonale odzwierciedlają wnętrza restauracji, ozdobione pamiątkowymi fotografiami zaprzyjaźnionych artystów. Właścicielka Filmowej, pani Ewa Gruszecka-Puławska, która jest również znawczynią kuchni, powitała gości i przekazała im wiele ciekawostek na temat pozornie pospolitego ziemniaka.

/ 10

Obraz
© fot. warsztaty kulinarne

Wśród dań pojawiły się regionalne specjały rodzimej kuchni, np. kartacze podlaskie, ale także nowatorskie propozycje, takie jak śródziemnomorskie ziemniaki zapiekane z rozmarynem i cytryną, podane z zapiekaną fasolką szparagową owiniętą boczkiem.

/ 10

Obraz
© fot. warsztaty kulinarne

Niedziela to tradycyjnie dzień poświęcony gotowaniu pod okiem mistrza kuchni Marcina Budynka. Na pierwszy ogień warsztatowicze wzięli babkę ziemniaczaną z brokułami i sosem z kwaśnej śmietany, po której nauczyli się przygotowywać knedle ze śliwkami i bakaliami podane z sosem z suszu owocowego, czyli ? jak okazało się w sobotę ? ulubioną potrawą Krystyny Jandy. Uczestnicy spotkania zachwycili się pysznymi knedlami i zgodnie orzekli, że jest to najlepsza potrawa Warsztatów.

/ 10

Obraz
© fot. warsztaty kulinarne

Kolejnym daniem były tradycyjne podlaskie kartacze ze złocistą zasmażką i listkami brukselki. Następnie przygotowano wspaniały krem grzybowy z zapiekanym puree ziemniaczanym z dodatkiem sera. Piątym daniem były śródziemnomorskie ziemniaki pieczone z cytryną i rozmarynem na fasolce szparagowej zapiekanej z bekonem, a na koniec wyborne ziemniaczano-buraczkowe pierogi z Ricottą, które, podobnie jak knedle, podbiły serca pasjonatów gotowania.

/ 10

Obraz
© fot. warsztaty kulinarne

Każdy z Uczestników Warsztatów otrzymał fartuch COOKie, upominki od firmy Hortex oraz książeczki z przepisami.

/ 10

Obraz
© fot. warsztaty kulinarne

Zdjęcia ze wszystkich edycji warsztatów oraz przepisy, wg których przygotowywane zostają podczas zajęć dania, znaleźć można w internecie na stronach partnerskich, tj: polska-gotuje.pl, e-mieszkanie.pl, w serwisie kobieta.wp.pl oraz warsztaty-pak.pl.

10 / 10

Obraz
© fot. warsztaty kulinarne

Zapraszamy również do polubienia nas na Facebooku: https://www.facebook.com/WarsztatyKulinarne. Podczas warsztatów realizowany był felieton do programu TVP2 ?Pytanie na Śniadanie?, którego emisja zaplanowana jest na poniedziałek, 17 grudnia, między 8:30 a 10:45. Na kolejne warsztaty można się zgłosić poprzez stronę www.polska-gotuje.pl
Zapraszamy!

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja