VII edycja Warsztatów Kulinarnych - dania z ziemniaków

Kolejna, siódma już edycja Warsztatów Kulinarnych upłynęła pod znakiem dań przygotowanych z ziemniaków. W sobotę Uczestników gościła w swoich wnętrzach warszawska Restauracja Filmowa. Niedzielne zajęcia odbyły się tradycyjnie w Centrum Techniki Kulinarnej pod okiem Marcina Budynka

Obraz

/ 10

Obraz
© fot. warsztaty kulinarne

Kolejna, siódma już edycja Warsztatów Kulinarnych upłynęła pod znakiem dań przygotowanych z ziemniaków. W sobotę Uczestników gościła w swoich wnętrzach warszawska Restauracja Filmowa. Potrawy prezentowała jej właścicielka, pani Ewa Gruszecka-Puławska. Niedzielne zajęcia odbyły się tradycyjnie w Centrum Techniki Kulinarnej pod okiem Marcina Budynka.

/ 10

Obraz
© archiwum

17 i 18 listopada uczestnicy Warsztatów Kulinarnych, organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej, spędzili na degustowaniu i przygotowywaniu potraw z ziemniaków. Warzywo to, traktowane przez lata w polskich domach jako najbardziej pospolity ?dodatek skrobiowy?, może mieć wiele ?twarzy?.

/ 10

Obraz
© fot. warsztaty kulinarne

Przekonali się o tym warsztatowicze, którzy zostali zaproszeni na sobotnią degustację do Restauracji Filmowej, mieszczącej się przy ulicy Siennej 39 w Warszawie.

/ 10

Obraz
© fot. warsztaty kulinarne

Nazwa miejsca nie jest przypadkowa. Gościło tu wielu wybitnych aktorów, co doskonale odzwierciedlają wnętrza restauracji, ozdobione pamiątkowymi fotografiami zaprzyjaźnionych artystów. Właścicielka Filmowej, pani Ewa Gruszecka-Puławska, która jest również znawczynią kuchni, powitała gości i przekazała im wiele ciekawostek na temat pozornie pospolitego ziemniaka.

/ 10

Obraz
© fot. warsztaty kulinarne

Wśród dań pojawiły się regionalne specjały rodzimej kuchni, np. kartacze podlaskie, ale także nowatorskie propozycje, takie jak śródziemnomorskie ziemniaki zapiekane z rozmarynem i cytryną, podane z zapiekaną fasolką szparagową owiniętą boczkiem.

/ 10

Obraz
© fot. warsztaty kulinarne

Niedziela to tradycyjnie dzień poświęcony gotowaniu pod okiem mistrza kuchni Marcina Budynka. Na pierwszy ogień warsztatowicze wzięli babkę ziemniaczaną z brokułami i sosem z kwaśnej śmietany, po której nauczyli się przygotowywać knedle ze śliwkami i bakaliami podane z sosem z suszu owocowego, czyli ? jak okazało się w sobotę ? ulubioną potrawą Krystyny Jandy. Uczestnicy spotkania zachwycili się pysznymi knedlami i zgodnie orzekli, że jest to najlepsza potrawa Warsztatów.

/ 10

Obraz
© fot. warsztaty kulinarne

Kolejnym daniem były tradycyjne podlaskie kartacze ze złocistą zasmażką i listkami brukselki. Następnie przygotowano wspaniały krem grzybowy z zapiekanym puree ziemniaczanym z dodatkiem sera. Piątym daniem były śródziemnomorskie ziemniaki pieczone z cytryną i rozmarynem na fasolce szparagowej zapiekanej z bekonem, a na koniec wyborne ziemniaczano-buraczkowe pierogi z Ricottą, które, podobnie jak knedle, podbiły serca pasjonatów gotowania.

/ 10

Obraz
© fot. warsztaty kulinarne

Każdy z Uczestników Warsztatów otrzymał fartuch COOKie, upominki od firmy Hortex oraz książeczki z przepisami.

/ 10

Obraz
© fot. warsztaty kulinarne

Zdjęcia ze wszystkich edycji warsztatów oraz przepisy, wg których przygotowywane zostają podczas zajęć dania, znaleźć można w internecie na stronach partnerskich, tj: polska-gotuje.pl, e-mieszkanie.pl, w serwisie kobieta.wp.pl oraz warsztaty-pak.pl.

10 / 10

Obraz
© fot. warsztaty kulinarne

Zapraszamy również do polubienia nas na Facebooku: https://www.facebook.com/WarsztatyKulinarne. Podczas warsztatów realizowany był felieton do programu TVP2 ?Pytanie na Śniadanie?, którego emisja zaplanowana jest na poniedziałek, 17 grudnia, między 8:30 a 10:45. Na kolejne warsztaty można się zgłosić poprzez stronę www.polska-gotuje.pl
Zapraszamy!

Wybrane dla Ciebie

Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja