WAŻNE
TERAZ

Afera ws. działki pod CPK. Dymisje w KOWR

Uważaj, kupując pierogi w paczce!

Około 50 proc. skontrolowanych pierogów i gotowych dań obiadowych jest źle oznakowanych - stwierdzili inspektorzy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Inspekcja ukarała z tego powodu jedenaście firm na łączną kwotę 13 tys. zł.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Była to rutynowa kontrola, przeprowadzona przez inspektoraty JHARS w trzecim kwartale 2010 r. Jej celem było sprawdzenie jakości handlowej wyrobów garmażeryjnych, głównie pierogów i dań obiadowych, w zakresie zgodności z deklaracją producenta - poinformowała we wtorek rzecznik IJHARS Julita Dąbrowska.

Kontrolę przeprowadzono w 125 podmiotach gospodarczych, stanowiących 34 proc. zarejestrowanych w wojewódzkich inspektoratach JHARS firm produkujących wyroby garmażeryjne.

Pod względem smakowym zakwestionowano 3,3 proc. partii (9 wyrobów), a ponad 15 proc. partii (42 wyroby) - pod względem parametrów fizykochemicznym. W tym ostatnim przypadku nieprawidłowości polegały na zaniżeniu zawartości farszu w pierogach lub na zawartości nadzienia niezgodnej z nazwą produktu, np. w pierogach z mięsem, farsz stanowiła kapusta z grzybami, co w opinii IJHARS, może wskazywać na zafałszowanie produktu wprowadzanego do obrotu przez podmioty produkujące wyroby garmażeryjne. Był to powód nałożenia przez Inspekcję kar na kwotę 12,2 tys. zł na 10 producentów tych wyrobów.

Najwięcej uwag było do oznakowania wyrobów. Inspektorzy stwierdzili, że takie wady ma prawie 50 proc. produktów (178 partii). W tym zakresie nieprawidłowości dotyczyły braku w wykazie wszystkich składników znajdujących się w produkcie, nie podania na etykiecie pełnych danych producenta czy daty ważności produktu.

W porównaniu z poprzednią kontrolą wyrobów garmażeryjnych (odbyła się ona w III kwartale 2009 r.) można stwierdzić, że "nieprawidłowości w zakresie jakości handlowej utrzymują się na podobnym poziomie, a nieprawidłowe znakowanie stwierdza się nadal w przypadku prawie połowy kontrolowanych partii" - napisała w komunikacie Dąbrowska.

PAP/awy/ mki/

fot. flickr.com/stu_spivack/cc/at/sa

Polecamy również:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę