Trwa ładowanie...
30-12-2010 15:05

Co jeść, żeby się nie upić?

Upić się, naoliwić się i zalać się - to tylko niektóre określenia stanu upojenia alkoholowego - bywa że pożądanego, ale i nierzadko przykrego w skutkach. Przed rozpoczęciem imprezy warto przyswoić sobie ważną informację - alkohol należy do związków chemicznych, które szybko wchłaniają się i już w ciągu 5 do 10 minut po spożyciu można go wykryć we krwi. W ciągu 15 minut od ?zatankowania" wchłoniemy aż 50% alkoholu. Jak więc pić, aby poczuć przyjemne działanie procentów, ale nie skończyć z głową w talerzu?

Co jeść, żeby się nie upić?Źródło: archiwum, fot: archiwum
ddneyv7
ddneyv7

Wino, piwo, wódka, likiery i koktajle, szampan, nalewki - z pewnością niektóre z tych trunków pojawią się na imprezie, na którą się wybierasz. Drinka z dużą zawartością procentów może zaserwować Ci barman, przyjaciel organizujący „domówkę", możesz też zrobić go sam. Zanim go wypijesz, pomyśl o tym, jak mocną masz głowę, ile ważysz, co jadłeś lub czego nie zjadłeś i do jakiego stanu chcesz się doprowadzić. Jeśli idziesz na Sylwestra i zwyczajnie zamierzasz się spić, zrób to i potem nie marudź, gdy dopadnie Cię syndrom dnia następnego. Jeśli jednak nie masz ochoty na zalanie się w trupa, postaraj się zrobić wszystko, aby nie wyszło Ci to przypadkiem. Zapoznaj się z kilkoma prostymi zasadami - one ustrzegą Cię przed przysłowiową „bombą".

Duży może więcej

Alkohol szybko się wchłania, ale stosunkowo wolno „wyparowuje" z organizmu, powodując zawroty głowy, wymioty, dolegliwości żołądkowe o różnym nasileniu i ogólne osłabienie organizmu. Kobiety zazwyczaj upijają się szybciej - dlaczego? Bo ważą mniej niż mężczyźni. Jeśli kobieta o masie 50 kilogramów i mężczyzna ważący około 100 kilogramów wypiją po 100 g alkoholu, kobieta upije się szybciej - stężenie alkoholu w jej organizmie będzie dwukrotnie wyższe. Ale nie tylko waga wpływa na to, jak szybko się „spijamy". Duże znaczenie mają procesy metaboliczne - indywidualne dla każdego człowieka, rodzaj przyjmowanych leków, ogólna kondycja psychofizyczna, ilość płynów w organizmie, a także to, co jemy i w jaki sposób jemy podczas imprezy.

Nie pij, gdy burczy w brzuchu

Jeśli idziesz na imprezę z pustym żołądkiem, bo wiesz, że osoba organizująca imprezę zadbała o to, by na stole niczego nie zabrakło, robisz błąd. Warto pamiętać, że zjedzenie sycącego posiłku bogatego w białko i tłuszcze spowalnia wchłanianie się alkoholu, dlatego osoby, które zrobiły sobie odpowiedni „zapas", upijają się wolniej. Zjedz kanapkę z kiełbasą, pierogi lub rybę w śmietanie bądź cokolwiek innego z dużą zawartością białka i tłuszczu.

Pij nie tylko alkohol

Jeśli nie masz zamiaru jeść na siłę, wypij szklankę mleka (wapń również spowalnia wchłanianie się alkoholu) lub szklankę soku z kiszonych ogórków. Podczas imprezy pij dużo soków bogatych w witaminę C i B (sok z czarnej porzeczki, sok pomarańczowy, sok pomidorowy), a przed pójściem spać wypij pół litra wody. Uwaga! Gdy pijemy wysokoprocentowe alkohole, np. wódkę, zapomnijmy o napojach gazowanych - zawarty w nich dwutlenek węgla przyspieszy wchłanianie alkoholu przez organizm.

ddneyv7

Polecamy również:

Co czym popijać?

Jedz słodycze

Produkty o dużej zawartości cukrów, również owoce - winogrona, banany. W ten sposób dostarczysz organizmowi fruktozy - cukru przyczyniającego się do powstania dinukleotydu nikotynamidoadeninowego zaangażowanego w przetwarzanie alkoholu. Coś słodkiego warto również zjeść następnego dnia, gdy dopadnie nas kac - spadek cukru we krwi spowodowany wypiciem dużej dawki alkoholu sprawia, że czujemy się słabsi, ospali, mamy zawroty głowy.

ddneyv7

Nie siedź wciąż przy stole

Tańcz, szalej, ruszaj się, generalnie - rób coś więcej, niż wlewanie w siebie kolejnego „karniaka" w dodatku podanego po studencku, czyli w szklance. Pamiętaj, że pijąc wysokoprocentowe whisky lub wódkę, dostarczasz organizmowi dużą dawkę etanolu na raz. Zanim zdążysz zauważyć, że alkohol zaczyna działać, jego stężenie w Twoim organizmie będzie już bardzo duże.

Nie mieszaj

Trunki można mieszać, ale pod warunkiem, że spożywamy je w małych ilościach. Jeśli naprawdę jeden rodzaj alkoholu Ci nie wystarcza, pamiętaj o zasadzie - pij najpierw słabe alkohole, potem zmień je na mocniejsze. Zapomnij o u-boocie! Piwo i wódka to mieszanka wybuchowa.

Unikaj trunków ciemnych

Wybierając trunek, warto zwrócić uwagę nie tylko na informację o tym, jaki jest mocny, ale także na jego kolor. Środki koloryzujące napój alkoholowy to zazwyczaj środki toksyczne. Wybieraj alkohole jasne, bo im więcej substancji barwiących, tym bardziej uciążliwe będą skutki spożycia alkoholu następnego dnia.

Aleksandra Dwórznik

Polecamy również:

Co czym popijać?

ddneyv7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
ddneyv7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj