Pierogi z mięsem
Jak podkręcić smak tradycyjnych pierogów z mięsem? Do farszu dodaj kilka suszonych grzybów (oczywiście wcześniej należy je namoczyć i ugotować). Pierogi w takiej wersji możemy podać nawet w czasie Bożego Narodzenia. Najlepiej smakują podsmażone na patelni.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Ciasto:
- 1/2 kg mąki
- wrząca woda
- odrobina soli
Farsz:
- 25 dag miesa z indyka i mięsa z karkówki
- pieprz
- liść laurowy
- duża cebula
- suszone grzyby
- czosnek
- jajko
- sól
- majeranek
Mąkę przesiać, wlać wrzącą wodę, dodać szczyptę soli i wszystko dokładnie zagnieść. Mięso umyć i dusić z liściem laurowym oraz pieprzem przez chwilę w małej ilości wody, zmielić. Cebule zeszklić na oleju, dodać grzybki oraz czosnek, wbić jajko. Wyrobić farsz. Cisto cienko rozwałkować. Wykrawać szklanka krążki na środek układać kulkę farszu, rogi dokładnie posklejać. Gotować 3 minuty od wypłynięcia z osolonej z oliwa wody.
Przepis dodał użytkownik kruszka
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze