Pierogi z mięsem

Jak podkręcić smak tradycyjnych pierogów z mięsem? Do farszu dodaj kilka suszonych grzybów (oczywiście wcześniej należy je namoczyć i ugotować). Pierogi w takiej wersji możemy podać nawet w czasie Bożego Narodzenia. Najlepiej smakują podsmażone na patelni.

Pierogi z mięsemPierogi z mięsem

Ciasto:

  • 1/2 kg mąki
  • wrząca woda
  • odrobina soli

Farsz:

  • 25 dag miesa z indyka i mięsa z karkówki
  • pieprz
  • liść laurowy
  • duża cebula
  • suszone grzyby
  • czosnek
  • jajko
  • sól
  • majeranek

Przepis

Mąkę przesiać, wlać wrzącą wodę, dodać szczyptę soli i wszystko dokładnie zagnieść. Mięso umyć i dusić z liściem laurowym oraz pieprzem przez chwilę w małej ilości wody, zmielić. Cebule zeszklić na oleju, dodać grzybki oraz czosnek, wbić jajko. Wyrobić farsz. Cisto cienko rozwałkować. Wykrawać szklanka krążki na środek układać kulkę farszu, rogi dokładnie posklejać. Gotować 3 minuty od wypłynięcia z osolonej z oliwa wody.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki