Truskawki - odchudzające pyszności pełne witamin
Pachnące, słodkie, bogate w cenne mikroelementy, na wiele przeróżnych sposobów wykorzystywane w kuchni - truskawki. W smakowych rankingach Polaków owoce te zajmują drugie, po jabłkach, miejsce. I w przeciwieństwie do jabłek nie są symbolem raju utraconego, a uczucia najbardziej charakterystycznego dla ludzkości – miłości.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Owoc miłości
Truskawki można z powodzeniem hodować nawet w doniczce, na balkonie, do czego doskonale nadają się odmiany wiszące i pnące, a najważniejsza informacja dla tych, którzy chcieliby mieć pod ręką własne truskawki – są już dostępne odmiany owocujące od czerwca do późnej jesieni – odporne na przymrozki!
Marne "żniwa" w tym roku
W tym roku te superowoce mają kosztować dużo więcej, niż to było rok czy dwa lata temu. Przyczyną jest niesprzyjająca majowa aura, która przyczyniła się do szkód w plantacjach. Odmiany delikatniejsze i wcześniej owocujące zostały zniszczone przez bardzo niskie, jak na ten okres, temperatury. Dlatego też cena kilograma truskawek w handlu (koniec maja) wynosiła ok. 20 zł. To dużo, zważywszy na to, że zazwyczaj w tym czasie mamy do czynienia z "truskawkowymi żniwami", a bywało, że i z tzw. klęską urodzaju.
Zdrowie na kilogramy
Ale nawet tak wysokie ceny nie mogą być przeszkodą w ich konsumowaniu, zwłaszcza ze względu na ich prozdrowotne działanie. Kto je truskawki, ale bez śmietany, cukru i makaronów, ten wie, że doskonale sycą i pomagają pozbyć się zbędnych kilogramów – przyjemność jest więc dwojaka. Naukowcy przebadali truskawki i są dziś pewni, że są doskonalszym źródłem witaminy C niż cytrusy (w 100 g aż 58 mg). Zawierają mnóstwo tzw. fitozwiązków – substancji o potwierdzonym pozytywnym działaniu na zdrowie. Podobno spożywanie ok. pół kilograma truskawek dziennie przez miesiąc pozwala na skuteczne obniżenie poziomu całkowitego cholesterolu, cholesterolu LDL oraz poziomu trójglicerydów. Owoce te posiadają także potencjał antynowotworowy. Badania przeprowadzono na osobach ze zdiagnozowanymi przed-nowotworowymi zmianami w przełyku. W truskawkach występują też: witamina B2, B3, A, E, fosfor, krzem, mangan, potas, wapń, żelazo, cynk. Zalecane są osobom zmagającym się ze wzdęciami, trądzikiem, nerwowością i wieloma innymi przypadłościami zdrowotnymi. Oczywiście, najlepsze są te dojrzałe, całe czerwone, bez zielonych i białych "obręczy" u nasady. Koniecznie kupujcie z szypułkami, które wydłużają ich przydatność do spożycia.
Uwaga na chemię
Na koniec jedna uwaga – truskawki nie każdemu mogą wyjść na zdrowie, niestety. Przyczyną może być alergia, ale też środki użyte do nawożenia tych owoców. Warto więc, chcąc cieszyć się wszystkimi walorami truskawek, kupować je ze sprawdzonych i zaufanych plantacji, a najlepiej mieć swoje!
Co zrobić z truskawek? Dawid Łagowski, szef kuchni Pałacu Mierzęcin, poleca bezę z truskawkami, mascarpone i miętą.
Składniki:
- 250 ml białek jaj
- 600 g cukru
- 0,5 l śmietany 32 proc.
- 500 g mascarpone
- 800 g truskawek
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
Białko łączymy z cukrem i ubijamy na sztywną pianę, następnie formujemy kształt półkuli i pieczemy, a właściwie suszymy w 120 stopniach C przez ok. 90 min. Truskawki (300 g) należy zmiksować i przetrzeć przez sito na jednolity sos. Śmietanę ubić i po ok. dwóch minutach dodać mascarpone – mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Bezę wyciągamy z pieca i czekamy, aż ostygnie. Dopiero wtedy nakładamy na nią ubitą śmietanę z mascarpone, truskawki i sos, a na koniec dekorujemy świeżą miętą. Smacznego!
Ten i inne teksty znajdziesz w najnowszym numerze "Moja Harmonia Życia" – w sprzedaży od 13 czerwca!
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.