Trik na obranie jajka ze skorupki. Nie uwierzysz, ale to trwa kilka sekund!
Obieranie jajek ze skorupki to żmudny proces. By ułatwić tę czynność dodajemy do wody soli lub sody albo zostawiamy obtłuczone jajka w garnku z zimną wodą. Jest jednak jeszcze jeden sposób i bije poprzednie na głowę.
Im jajko jest bardziej świeże, tym trudniej będzie je obrać po ugotowaniu ze skorupki. Powód jest prozaiczny: błonka pergaminowa, znajdująca się między skorupką a białkiem jajka, zawiera keratynę, która jest najmocniejsza w świeżym jajku. Ma to związek z pH – w świeżym jajku jest kwasowe, a wraz z ulatywaniem z biegiem czasu dwutlenku węgla przez porowatą powierzchnię skorupki, jajko zyskuje odczyn zasadowy.
W jajku świeżym białko mocno wiąże się z keratyną, a obranie jajka ze skorupki sprawia problem. Jak go wyeliminować? Jest jeden, niesamowity sposób, który w internecie bije rekordy popularności, a filmik prezentujący ten sposób obejrzało aż 27 mln osób!
Nie wyrzucaj skorupek jaj. To naturalny suplement diety
Wystarczy szklanka wypełniona w ¾ wodą. Umieszczamy w niej ugotowane na twardo jajko w skorupce, nakrywamy dłonią i wstrząsamy mocno szklanką. Potrząsamy nią tak długo, aż wydostanie się ze szklanki cała woda, a skorupka na jajku będzie przypominać strukturą pajęczynę. Teraz wystarczy tylko złapać za jajko i zdecydowanym ruchem ściągnąć całą skorupkę niczym skórę węża.
Gotowe! Idealnie obrane jajko w niespełna 5 sekund. Jeśli nie wierzycie, koniecznie wypróbujcie.
Zobacz także: