Trik na obranie jajka ze skorupki. Nie uwierzysz, ale to trwa kilka sekund!

Obieranie jajek ze skorupki to żmudny proces. By ułatwić tę czynność dodajemy do wody soli lub sody albo zostawiamy obtłuczone jajka w garnku z zimną wodą. Jest jednak jeszcze jeden sposób i bije poprzednie na głowę.

Skorupki jajek w misceTrik na obranie jajka ze skorupki. To trwa kilka sekund!
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Im jajko jest bardziej świeże, tym trudniej będzie je obrać po ugotowaniu ze skorupki. Powód jest prozaiczny: błonka pergaminowa, znajdująca się między skorupką a białkiem jajka, zawiera keratynę, która jest najmocniejsza w świeżym jajku. Ma to związek z pH – w świeżym jajku jest kwasowe, a wraz z ulatywaniem z biegiem czasu dwutlenku węgla przez porowatą powierzchnię skorupki, jajko zyskuje odczyn zasadowy.

W jajku świeżym białko mocno wiąże się z keratyną, a obranie jajka ze skorupki sprawia problem. Jak go wyeliminować? Jest jeden, niesamowity sposób, który w internecie bije rekordy popularności, a filmik prezentujący ten sposób obejrzało aż 27 mln osób!

Nie wyrzucaj skorupek jaj. To naturalny suplement diety

Wystarczy szklanka wypełniona w ¾ wodą. Umieszczamy w niej ugotowane na twardo jajko w skorupce, nakrywamy dłonią i wstrząsamy mocno szklanką. Potrząsamy nią tak długo, aż wydostanie się ze szklanki cała woda, a skorupka na jajku będzie przypominać strukturą pajęczynę. Teraz wystarczy tylko złapać za jajko i zdecydowanym ruchem ściągnąć całą skorupkę niczym skórę węża.

Gotowe! Idealnie obrane jajko w niespełna 5 sekund. Jeśli nie wierzycie, koniecznie wypróbujcie.

Obrane jajko na twardo
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości