Trwa ładowanie...
d23uivl
Treściwe placki ziemniaczane z gulaszem
x-news/Dzień Dobry TVN
kuchenne nowości

Treściwe placki ziemniaczane z gulaszem

Sekrety idealnych placków z mięsnym sosem.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
d23uivl

Jesień to czas na rozgrzewające dania. Ania Staramach poleca na sycący obiad placki ziemniaczane z aromatycznym gulaszem. Ekspertka podpowiedziała, jak zrobić idealne placuszki i czym kierować się przy wyborze mięsa na gulasz.

Składniki na placki:
600 g ziemniaków
1 łyżka mąki pszennej
1/2 małej cebuli
1 małe jajko
sól
olej do smażenia

Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach, odłóż na 10 minut, aby puściły wodę. Wodę odlej, ziemniaki odciśnij. Cebulę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce, wymieszaj z ziemniakami, dodaj mąkę i jajko. Masę nakładaj łyżką na mocno rozgrzaną patelnię i usmaż cienkie placki. Najlepiej smakują podane ze śmietaną lub z gulaszem.

Składniki na gulasz:
1 kg łopatki wieprzowej lub wołowej
2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
Opcjonalnie: 300 g pieczarek, 2 czerwone papryki
sól, pieprz

d23uivl

Przygotowanie: mięso pokrój w paski, obsyp solą, pieprzem i trzema rodzajami papryk. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, przysmaż mięso podzielone na partie, a następnie wyciągnij je z garnka. W tym samym garnku przysmaż cebulę, dodaj mięso i koncentrat. Podgrzewaj kilka minut, a następnie dodaj szklankę wody. Duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, dopraw do smaku. Możesz osobno przysmażyć pokrojone pieczarki i paprykę, a następnie dodać pod koniec duszenia do mięsa.

POLECAMY:

Grzybowy placek krok po kroku. Uda się każdemu

Racuchy z jabłkami jak u babci

d23uivl

Fuczki - placki z kiszonej kapusty

d23uivl

Podziel się opinią

Share

d23uivl

d23uivl