Treściwe placki ziemniaczane z gulaszem

Sekrety idealnych placków z mięsnym sosem.

Jesień to czas na rozgrzewające dania. Ania Staramach poleca na sycący obiad placki ziemniaczane z aromatycznym gulaszem. Ekspertka podpowiedziała, jak zrobić idealne placuszki i czym kierować się przy wyborze mięsa na gulasz.

Składniki na placki:
600 g ziemniaków
1 łyżka mąki pszennej
1/2 małej cebuli
1 małe jajko
sól
olej do smażenia

Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach, odłóż na 10 minut, aby puściły wodę. Wodę odlej, ziemniaki odciśnij. Cebulę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce, wymieszaj z ziemniakami, dodaj mąkę i jajko. Masę nakładaj łyżką na mocno rozgrzaną patelnię i usmaż cienkie placki. Najlepiej smakują podane ze śmietaną lub z gulaszem.

Składniki na gulasz:
1 kg łopatki wieprzowej lub wołowej
2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
Opcjonalnie: 300 g pieczarek, 2 czerwone papryki
sól, pieprz

Przygotowanie: mięso pokrój w paski, obsyp solą, pieprzem i trzema rodzajami papryk. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, przysmaż mięso podzielone na partie, a następnie wyciągnij je z garnka. W tym samym garnku przysmaż cebulę, dodaj mięso i koncentrat. Podgrzewaj kilka minut, a następnie dodaj szklankę wody. Duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, dopraw do smaku. Możesz osobno przysmażyć pokrojone pieczarki i paprykę, a następnie dodać pod koniec duszenia do mięsa.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru