Treściwe placki ziemniaczane z gulaszem

Sekrety idealnych placków z mięsnym sosem.

Jesień to czas na rozgrzewające dania. Ania Staramach poleca na sycący obiad placki ziemniaczane z aromatycznym gulaszem. Ekspertka podpowiedziała, jak zrobić idealne placuszki i czym kierować się przy wyborze mięsa na gulasz.

Składniki na placki:
600 g ziemniaków
1 łyżka mąki pszennej
1/2 małej cebuli
1 małe jajko
sól
olej do smażenia

Przygotowanie:
Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach, odłóż na 10 minut, aby puściły wodę. Wodę odlej, ziemniaki odciśnij. Cebulę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce, wymieszaj z ziemniakami, dodaj mąkę i jajko. Masę nakładaj łyżką na mocno rozgrzaną patelnię i usmaż cienkie placki. Najlepiej smakują podane ze śmietaną lub z gulaszem.

Składniki na gulasz:
1 kg łopatki wieprzowej lub wołowej
2 cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
Opcjonalnie: 300 g pieczarek, 2 czerwone papryki
sól, pieprz

Przygotowanie: mięso pokrój w paski, obsyp solą, pieprzem i trzema rodzajami papryk. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, przysmaż mięso podzielone na partie, a następnie wyciągnij je z garnka. W tym samym garnku przysmaż cebulę, dodaj mięso i koncentrat. Podgrzewaj kilka minut, a następnie dodaj szklankę wody. Duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, dopraw do smaku. Możesz osobno przysmażyć pokrojone pieczarki i paprykę, a następnie dodać pod koniec duszenia do mięsa.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Zastąp nimi słodycze. To prawdziwe superfoods
Zastąp nimi słodycze. To prawdziwe superfoods
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀