Grzybowy placek na pożegnanie lata

Jak zatrzymać na dłużej wspomnienie letnich wycieczek na łono natury? Oto przepis, który wywoła najmilsze wakacyjne skojarzenia. Wystarczy porcja kurek albo borowików, trochę pieczarek, odrobina suszonych grzybów i pleśniowy ser, by wyczarować ten aromatyczny placek. Najpyszniejszy z lekką sałatką i chłodnym prosecco. Czego chcieć więcej na finał wakacji?

Obraz
Źródło zdjęć: © WP.PL

/ 4Grzyby zapiekane w cieście

Obraz
© WP.PL

Jak zatrzymać na dłużej wspomnienie letnich wycieczek na łono natury? Oto przepis, który wywoła najmilsze wakacyjne skojarzenia. Wystarczy porcja kurek albo borowików, trochę pieczarek, odrobina suszonych grzybów i pleśniowy ser, by wyczarować ten aromatyczny placek. Najpyszniejszy z lekką sałatką i chłodnym prosecco. Czego chcieć więcej na finał wakacji?

Przepis poleca Ewa Rogala.

/ 4Potrzebne będą:

Obraz
© WP.PL

Ciasto: 200 g mąki pszennej, szczypta soli, 125 g zimnego masła, 3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany, 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 60 ml zimnej wody.

Farsz: 250 świeżych grzybów leśnych, przebranych i starannie oczyszczonych, 250 g młodych pieczarek, 7 g suszonych grzybów (dowolny rodzaj), 155 g sera pleśniowego, 2 łyżki masła, 1 szklanka wrzątku, 1 ząbek czosnku, 60 g posiekanej dymki, pół łyżeczki świeżego rozmarynu, pół łyżeczki świeżego tymianku.

W misce wymieszać mąkę z solą, w zagłębienie włożyć zimne masło, siekać nożem, aż mieszanina będzie miała konsystencję kaszy. W małej miseczce wymieszać śmietanę, sok z cytryny i zimną wodę, połowę tej mieszaniny wlać do mąki zmieszanej z masłem, wyrabiać palcami, aż składniki się połączą. Dodać resztę płynnej mieszanki, wyrabiać dalej, niezbyt długo. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.

/ 4Przygotowanie placka

Obraz
© WP.PL

W tym czasie przygotować farsz: grzyby suszone zalać wrzątkiem, odstawić na pół godziny, by zmiękły. Odcedzić i pokroić w cienkie plasterki. Na dużej patelni roztopić masło, wsypać dymkę i smażyć około 5 minut, mieszając. Cebulka ma zmięknąć, ale się nie przypalić! Dodać wyciśnięty ząbek czosnku, rozmaryn i tymianek, mieszać. Po minucie zwiększyć ogień i dodać świeże oraz suszone (namoczone) grzyby. Dodać szczyptę soli. Całość smażyć ok 10 minut, grzyby powinny zmięknąć, a ich sok powinien całkowicie odparować. Farsz wyłożyć na talerz, do ostygnięcia.

Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy, uformować krążek o średnicy około 30 cm. Ułożyć ciasto na blasze do pieczenia (można rozłożyć papier do pieczenia, nie natłuszczać!). W misce pokruszyć ser pleśniowy, dodać do niego ostudzone grzyby, dobrze wymieszać. Masę rozprowadzić na cieście, pozostawiając kilka centymetrów wolnych od farszu.

/ 4Pieczenie placka

Obraz
© WP.PL

Zagiąć brzegi ciasta do środka, "otulając" grzybowo-serowe nadzienie. Brzegi ciasta można posmarować rozbełtanym jajkiem, upieką się na złoty kolor.

Wstawić placek do pieca nagrzanego do 200 stopni C, piec 30-40 minut, aż ciasto się zrumieni. Wyjąć, odstawić na kilka minut. Zsunąć ciasto na półmisek, dzielić na porcje, podawać na ciepło. Jeśli świeżych grzybów jest więcej, można je zamrozić i powtórzyć ten pyszny wypiek jesienią albo zimą.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier