Tradycyjny pleśniak. Ciasto, które przypomni ci smak dzieciństwa
Pleśniak to bardo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto. Delikatne kruche ciasto przełożone powidłami z bezową pianką i kruszonką. To pewniak wśród wypieków. Przepis jest bardzo stary, warto go jednak nieco odświeżyć. Autorka bloga "Radość kipiąca uśmiechem" zdradziła, jak pleśniaka przygotowuje się u niej w domu.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Mąkę zagnieć z masłem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami i śmietaną.
- Ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj kakao. Ciasto włóż do lodówki na ok. godz.
- Foremkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Na spód wyłóż jedną białą część ciasta. Rozsmaruj na niej powidła śliwkowe.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tartce o grubych oczkach, wyłóż na powidła. Oprósz delikatnie mąką ziemniaczaną i cukrem.
- Na jabłka zetrzyj ciemną część ciasta.
- Białka ubij na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru. Miksuj do rozpuszczenia cukru. Wsyp kisiel i zmiksuj do połączenia składników. Pianę wyłóż na ciemną część ciasta. Na pianę zetrzyj ostatnią (białą) część ciasta.
- Piecz przez ok. 1 godz. w temp 180 st. C.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl