Tradycyjny pleśniak. Ciasto, które przypomni ci smak dzieciństwa

Pleśniak to bardo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto. Delikatne kruche ciasto przełożone powidłami z bezową pianką i kruszonką. To pewniak wśród wypieków. Przepis jest bardzo stary, warto go jednak nieco odświeżyć. Autorka bloga "Radość kipiąca uśmiechem" zdradziła, jak pleśniaka przygotowuje się u niej w domu.

Tradycyjny pleśniak. Ciasto, które przypomni ci smak dzieciństwaTradycyjny pleśniak. Ciasto, które przypomni ci smak dzieciństwa
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 25 dag masła
  • 5 szklanek mąki
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,5 szklanki cukru kryształu (do piany)
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 kisiel (czerwony) do piany
  • 3 łyżki śmietany
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • 4 jabłka

Przepis

  • Mąkę zagnieć z masłem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami i śmietaną.
  • Ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj kakao. Ciasto włóż do lodówki na ok. godz.
  • Foremkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Na spód wyłóż jedną białą część ciasta. Rozsmaruj na niej powidła śliwkowe.
  • Jabłka obierz i zetrzyj na tartce o grubych oczkach, wyłóż na powidła. Oprósz delikatnie mąką ziemniaczaną i cukrem.
  • Na jabłka zetrzyj ciemną część ciasta.
  • Białka ubij na sztywną pianę, dodając po łyżce cukru. Miksuj do rozpuszczenia cukru. Wsyp kisiel i zmiksuj do połączenia składników. Pianę wyłóż na ciemną część ciasta. Na pianę zetrzyj ostatnią (białą) część ciasta.
  • Piecz przez ok. 1 godz. w temp 180 st. C.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna