Tradycyjne świąteczne makowczyki. Z tym przepisem wyjdą idealne

Trudno sobie wyobrazić świąteczny stół bez makowca. Zamiast kupować sklepowe gotowce, w których maku jest jak na lekarstwo, a ciasto jest suche, przygotujcie makowce sami. To nic trudnego. Mamy dla was sprawdzony przepis Joanny Matyjek.

Tradycyjne świąteczne makowczyki. Z tym przepisem wyjdą idealneTradycyjne świąteczne makowczyki. Z tym przepisem wyjdą idealne
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 g mąki
  • 125 ml mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru
  • 100 g masła

Masa makowa:

  • 280 g maku lub puszka (500 g) dobrej, gotowej masy makowej
  • olejek migdałowy lub esencja waniliowa – do smaku
  • 2 całe jajka
  • miód – do smaku
  • migdały, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa

Lukier:

  • 100 g cukru pudru + sok z cytryny

Przepis

  • Mak zalewam wodą i zostawiam na noc. Następnie odsączam, mielę w maszynce 4 razy. Mieszam z pozostałymi składnikami, odstawiam.
  • Mleko delikatnie podgrzewam, dodaję drożdże i trochę cukru, mieszam, odstawiam do wyrośnięcia.
  • Żółtka ucieram na parze wraz z pozostałym cukrem.
  • Masło rozpuszczam w osobnym garnuszku.
  • Mąkę przesiewam do miski. Do mąki dodaję zaczyn drożdżowy, utarte żółtka, wyrabiam całość mikserem. Na koniec dolewam rozpuszczone masło.
  • Ciasto dzielę na 3 części. Podsypując mąką, rozwałkowuję ciasto na pergaminie. Musi być dość cienkie. Na rozwałkowane ciasto nakładam masę makową. Posiłkując się pergaminem (lub papierem do pieczenia), zwijam ciasto w rulonik (nie zwijam pergaminu o środka).
  • Tak zwinięte ciasto owijam pergaminem (lub papierem do pieczenia) i piekę ok. 30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu ozdabiam ciasto lukrem i cukrem pudrem.
  • Mieszam cukier puder z sokiem z cytryny do połączenia się składników. Lukier powinien być gładki, jednolity.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw