Tradycyjne świąteczne makowczyki. Z tym przepisem wyjdą idealne

Trudno sobie wyobrazić świąteczny stół bez makowca. Zamiast kupować sklepowe gotowce, w których maku jest jak na lekarstwo, a ciasto jest suche, przygotujcie makowce sami. To nic trudnego. Mamy dla was sprawdzony przepis Joanny Matyjek.

Tradycyjne świąteczne makowczyki. Z tym przepisem wyjdą idealneTradycyjne świąteczne makowczyki. Z tym przepisem wyjdą idealne
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 g mąki
  • 125 ml mleka
  • 20 g drożdży świeżych
  • 3 żółtka
  • 80 g cukru
  • 100 g masła

Masa makowa:

  • 280 g maku lub puszka (500 g) dobrej, gotowej masy makowej
  • olejek migdałowy lub esencja waniliowa – do smaku
  • 2 całe jajka
  • miód – do smaku
  • migdały, orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa

Lukier:

  • 100 g cukru pudru + sok z cytryny

Przepis

  • Mak zalewam wodą i zostawiam na noc. Następnie odsączam, mielę w maszynce 4 razy. Mieszam z pozostałymi składnikami, odstawiam.
  • Mleko delikatnie podgrzewam, dodaję drożdże i trochę cukru, mieszam, odstawiam do wyrośnięcia.
  • Żółtka ucieram na parze wraz z pozostałym cukrem.
  • Masło rozpuszczam w osobnym garnuszku.
  • Mąkę przesiewam do miski. Do mąki dodaję zaczyn drożdżowy, utarte żółtka, wyrabiam całość mikserem. Na koniec dolewam rozpuszczone masło.
  • Ciasto dzielę na 3 części. Podsypując mąką, rozwałkowuję ciasto na pergaminie. Musi być dość cienkie. Na rozwałkowane ciasto nakładam masę makową. Posiłkując się pergaminem (lub papierem do pieczenia), zwijam ciasto w rulonik (nie zwijam pergaminu o środka).
  • Tak zwinięte ciasto owijam pergaminem (lub papierem do pieczenia) i piekę ok. 30 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu ozdabiam ciasto lukrem i cukrem pudrem.
  • Mieszam cukier puder z sokiem z cytryny do połączenia się składników. Lukier powinien być gładki, jednolity.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę