Sernik bez sera
Oszukane odpowiedniki tradycyjnych potraw zasmakują smakiem i łatwością przygotowania. Dania, które gotowały nasze mamy i babcie współcześnie mogą uchodzić za zbyt tłuste, ciężkostrawne i pracochłonne. Jeśli więc tęsknisz za tradycyjnymi smakami, zajrzyj do naszej galerii z inspiracjami i przygotuj klasyczne przysmaki w nowej wersji.
Wyrośnięty, puszysty kremowy – taki powinien być idealny sernik. Powstało już wiele wariacji na jego temat. Tradycyjnie do przygotowania tego ciasta używamy mielonego twarogu. Można go jednak zastąpić serkami homogenizowanymi, greckim jogurtem, a nawet śmietaną. A co powiecie na sernik z... ziemniaków? Ziemniaki to jeden ze składników wielu klasycznych przepisów na sernik. Sprawiają, że masa serowa staje się zwarta i jeszcze bardziej aksamitna. Można jednak całkowicie zastąpić nimi twaróg. Jeszcze ciepłe ugotowane kartofle przeciskamy przez praskę, mieszamy z budyniem waniliowym i mlekiem kokosowym. Do tego cukier i skórka otarta z cytryny. Taki sernik możemy upiec na kruchym lub biszkoptowym spodzie, a wierzch polać roztopioną czekoladą lub kajmakiem.
Bigos bez kapusty
Mówisz – bigos, myślisz – danie z kapusty. Jednak bigos możemy również przygotować bez również bez świeżej czy kiszonej kapusty. Czym ją zastąpić? Marchewką, kiszonymi ogórkami, pieczarkami i dużą ilością cebuli. Do tego kiełbasa śląska, koncentrat pomidorowy i przyprawy, takie jak do tradycyjnego bigosu – liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, odrobina majeranku. Kiełbasę, pieczarki, cebulę i obrane ze skórki ogórki kroimy w kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i podsmażamy kolejno cebulę, kiełbasę, marchewkę, pieczarki i na końcu ogórki. Całość doprawiamy i gotowe. Taki bigos można wykorzystać również jako farsz do krokietów lub wytrawnej tarty.
Wegański twarożek
Wydawać by się mogło, że twarożku nie da się oszukać. Czym zastąpić biały ser i śmietanę? Wystarczy pół szklanki obranych migdałów lub orzechów nerkowca. Zalewamy je na noc wodą, rano dodajemy odrobinę roślinnego mleka, sok z cytryny i blendujemy. Twarożek doprawiamy solą i pieprzem. Do tego ulubione dodatki – koperek, szczypiorek lub posiekana rzodkiewka. Macie odwagę spróbować?
Bezmięsne kotlety
Oszukane kotlety to kulinarny hit minionej epoki. Kiedy mięso było towarem deficytowym, panie domu musiały sobie jakoś radzić, wykorzystując składniki, które miały pod ręką. Dziś chętnie wracamy do tych smaków. Kotlety bez mięsa świetnie smakują z surówką lub sosami. Są bardzo proste do przygotowania. Możemy je zrobić z ziemniaków, fasoli, kalafiora, buraków, marchewki, grzybów, soczewicy, tofu, twarogu, jajek, kaszy gryczanej czy jaglanej. Smak podkręci dodatek podsmażonej cebulki. Kotlety możemy obtoczyć w tradycyjnie w bułce tartej lub mielonych płatkach owianych czy kaszce kukurydzianej.
Krem czekoladowy bez czekolady
Brzmi nieprawdopodobnie? A jednak. Do przygotowania tego kremu potrzebujesz jedynie trzech składników – awokado, bardzo dojrzałego banana i prawdziwego, gorzkiego kakao. Wystarczy je zblendować na gładki krem. Awokado nadaje kremowej konsystencji, banan słodyczy, a kakao czekoladowego smaku. Jeśli nie masz alergii, możesz wzbogacić masę łyżką naturalnego masła orzechowego lub drobno posiekanymi włoskimi orzechami. Wielbiciele korzennych smaków mogą natomiast dodać odrobinę cynamonu. Krem sprawdzi się do smarowania pieczywa, naleśników czy gofrów. Jednak najlepiej smakuje jedzony łyżeczką prosto ze słoiczka.
Zobacz wideo: Tradycyjne pancakes