Tradycyjne smaki w nowej odsłonie. Oszukane dania
Sernik bez sera
Wyrośnięty, puszysty kremowy – taki powinien być idealny sernik. Powstało już wiele wariacji na jego temat. Tradycyjnie do przygotowania tego ciasta używamy mielonego twarogu. Można go jednak zastąpić serkami homogenizowanymi, greckim jogurtem, a nawet śmietaną. A co powiecie na sernik z... ziemniaków? Ziemniaki to jeden ze składników wielu klasycznych przepisów na sernik. Sprawiają, że masa serowa staje się zwarta i jeszcze bardziej aksamitna. Można jednak całkowicie zastąpić nimi twaróg. Jeszcze ciepłe ugotowane kartofle przeciskamy przez praskę, mieszamy z budyniem waniliowym i mlekiem kokosowym. Do tego cukier i skórka otarta z cytryny. Taki sernik możemy upiec na kruchym lub biszkoptowym spodzie, a wierzch polać roztopioną czekoladą lub kajmakiem.