Tradycyjne smaki w nowej odsłonie. Oszukane dania

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Sernik bez sera

Obraz
© 123RF.COM

Oszukane odpowiedniki tradycyjnych potraw zasmakują smakiem i łatwością przygotowania. Dania, które gotowały nasze mamy i babcie współcześnie mogą uchodzić za zbyt tłuste, ciężkostrawne i pracochłonne. Jeśli więc tęsknisz za tradycyjnymi smakami, zajrzyj do naszej galerii z inspiracjami i przygotuj klasyczne przysmaki w nowej wersji.

Wyrośnięty, puszysty kremowy – taki powinien być idealny sernik. Powstało już wiele wariacji na jego temat. Tradycyjnie do przygotowania tego ciasta używamy mielonego twarogu. Można go jednak zastąpić serkami homogenizowanymi, greckim jogurtem, a nawet śmietaną. A co powiecie na sernik z... ziemniaków? Ziemniaki to jeden ze składników wielu klasycznych przepisów na sernik. Sprawiają, że masa serowa staje się zwarta i jeszcze bardziej aksamitna. Można jednak całkowicie zastąpić nimi twaróg. Jeszcze ciepłe ugotowane kartofle przeciskamy przez praskę, mieszamy z budyniem waniliowym i mlekiem kokosowym. Do tego cukier i skórka otarta z cytryny. Taki sernik możemy upiec na kruchym lub biszkoptowym spodzie, a wierzch polać roztopioną czekoladą lub kajmakiem.

/ 5Bigos bez kapusty

Obraz
© 123RF.COM

Mówisz – bigos, myślisz – danie z kapusty. Jednak bigos możemy również przygotować bez również bez świeżej czy kiszonej kapusty. Czym ją zastąpić? Marchewką, kiszonymi ogórkami, pieczarkami i dużą ilością cebuli. Do tego kiełbasa śląska, koncentrat pomidorowy i przyprawy, takie jak do tradycyjnego bigosu – liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, odrobina majeranku. Kiełbasę, pieczarki, cebulę i obrane ze skórki ogórki kroimy w kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej i podsmażamy kolejno cebulę, kiełbasę, marchewkę, pieczarki i na końcu ogórki. Całość doprawiamy i gotowe. Taki bigos można wykorzystać również jako farsz do krokietów lub wytrawnej tarty.

/ 5Wegański twarożek

Obraz
© 123RF.COM

Wydawać by się mogło, że twarożku nie da się oszukać. Czym zastąpić biały ser i śmietanę? Wystarczy pół szklanki obranych migdałów lub orzechów nerkowca. Zalewamy je na noc wodą, rano dodajemy odrobinę roślinnego mleka, sok z cytryny i blendujemy. Twarożek doprawiamy solą i pieprzem. Do tego ulubione dodatki – koperek, szczypiorek lub posiekana rzodkiewka. Macie odwagę spróbować?

/ 5Bezmięsne kotlety

Obraz
© 123RF.COM

Oszukane kotlety to kulinarny hit minionej epoki. Kiedy mięso było towarem deficytowym, panie domu musiały sobie jakoś radzić, wykorzystując składniki, które miały pod ręką. Dziś chętnie wracamy do tych smaków. Kotlety bez mięsa świetnie smakują z surówką lub sosami. Są bardzo proste do przygotowania. Możemy je zrobić z ziemniaków, fasoli, kalafiora, buraków, marchewki, grzybów, soczewicy, tofu, twarogu, jajek, kaszy gryczanej czy jaglanej. Smak podkręci dodatek podsmażonej cebulki. Kotlety możemy obtoczyć w tradycyjnie w bułce tartej lub mielonych płatkach owianych czy kaszce kukurydzianej.

/ 5Krem czekoladowy bez czekolady

Obraz
© 123RF.COM

Brzmi nieprawdopodobnie? A jednak. Do przygotowania tego kremu potrzebujesz jedynie trzech składników – awokado, bardzo dojrzałego banana i prawdziwego, gorzkiego kakao. Wystarczy je zblendować na gładki krem. Awokado nadaje kremowej konsystencji, banan słodyczy, a kakao czekoladowego smaku. Jeśli nie masz alergii, możesz wzbogacić masę łyżką naturalnego masła orzechowego lub drobno posiekanymi włoskimi orzechami. Wielbiciele korzennych smaków mogą natomiast dodać odrobinę cynamonu. Krem sprawdzi się do smarowania pieczywa, naleśników czy gofrów. Jednak najlepiej smakuje jedzony łyżeczką prosto ze słoiczka.
Zobacz wideo: Tradycyjne pancakes

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej