Tortilla w siedmiu odsłonach

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 8Smakowite inspiracje

Obraz
© 123RF

Tortilla to, oryginalnie, placek z mąki kukurydzianej. Pochodzący z Meksyku produkt zrobił wielką furorę na całym świecie, bo jest wyjątkowo smaczny, a przygotowanie potraw z tortillą jest dziecinnie proste. Zazwyczaj tortilla to dodatek do posiłku, nakłada się na nią różne sosy, sałatki czy farsze z mięsa albo ryb. Można jednak wykorzystać ten placek na wiele sposobów. Oto siedem naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Placki z serem i boczkiem

Obraz
© Shutterstock.com

Zapiekana tortilla może być nie tylko przekąską, ale również daniem na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Potrzebujemy: dwie duże tortille, kilka plastrów wędzonego boczku, kilka plastrów sera typu gouda, suszone oregano i pieprz. Boczek podsmażamy na suchej patelni, odsączamy. Na jednej tortilli układamy boczek, na nim ser, posypujemy przyprawami, przykrywamy drugą tortillą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na dwie minuty. Wyjmujemy i kroimy w trójkąty.

/ 8Tortilla z jajkiem sadzonym

Obraz
© Shutterstock.com

Na śniadanie bardzo często jemy jajka. Idealnie pasuje do nich świeża bułka z masłem, ale jeśli nie przepadamy za pieczywem pszennym, wykorzystajmy tortillę. Potrzebny nam będzie średniej wielkości placek, taki, by swobodnie zmieścił się na patelnię. Tortillę smażymy na suchej patelni z jednej strony, przewracamy, wbijamy na nią dwa jajka, oprószamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką pietruszki, przykrywamy patelnię i smażymy jajka dwie minuty. Przekładamy na talerz i gotowe.

/ 8Roladki z tortilli z łososiem

Obraz
© 123RF

Roladki z kukurydzianego placka to znakomita i łatwa do przygotowania przekąska. Składniki: kilka placków, kilka plastrów wędzonego łososia, koperek, serek śmietankowy, ostra papryka w proszku, sól i pieprz. Do serka dodajemy posiekany koperek, paprykę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Tortille smarujemy serkiem, układamy na nim plastry łososia i zawijamy. Kroimy na kawałki i spinamy wykałaczkami.

/ 8Tortilla ze szpinakiem

Obraz
© WP.PL

Świeży, zielony szpinak to podstawa jednego z najpopularniejszych ostatnio farszów do pierogów. Możemy nim także nadziać tortille. Potrzebujemy: pół kilograma szpinaku, kawałek sera feta, oliwę z oliwek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz oraz, oczywiście, tortille. Szpinak wrzucamy do garnka, wlewamy troszeczkę wody, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Gotujemy 15 minut, odstawiamy, odsączamy nadmiar wody, dodajemy pokruszoną fetę. Farsz układamy na tortilli, składamy ją na pół i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 15 minut.

/ 8Zawijańce z warzywami

Obraz
© 123RF

Farsz do tortilli możemy przygotować z wielu warzyw. Do zrobienia naszych zawijańców potrzebujemy: cukinię, dwie papryki słodkie, czerwoną cebulę, ząbek czosnku, jednego pomidora, suszone oregano, szczyptę ostrej papryki chili, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Warzywa kroimy w dość duże kawałki, cebulę i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i cebulę, a gdy się zeszklą, pozostałe warzywa i przyprawy. Dusimy kilka minut i nakładamy na tortille. Zwijamy je w rulon i podsmażamy na oliwie z każdej strony przez minutę. Podajemy na gorąco.

/ 8Tortilla z guacamole

Obraz
© Fotolia

Najbardziej tradycyjnym dodatkiem do tortilli jest sos guacamole. Do jego przygotowania potrzebne nam będą: dojrzałe awokado, mała cebula, mięsisty pomidor, świeża kolendra, sól, pieprz, ostra papryka, sok z cytryny. Awokado wydrążamy, kroimy na kawałki i od razu skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy do blendera razem z pokrojoną w kostkę cebulą, pomidorem bez skórki i posiekaną kolendrą. Miksujemy, dodajemy do smaku paprykę, sól i pieprz. Tortillę kroimy na trójkąty, pieczemy w piekarniku trzy minuty i podajemy z guacamole.

/ 8Burrito na ostro

Obraz
© 123RF

Dania mięsne z tortillą w roli głównej to bardzo popularne danie uliczne na całym niemal świecie. Zdrowszą wersję możemy przygotować w domu. Potrzebujemy: pół kilograma mielonego mięsa, cebulę, kilka ząbków czosnku, pomidory bez skórki w puszce, papryczkę chili, ostre chili w proszku, mielony kmin rzymski, świeżą kolendrę lub natkę pietruszki, pieprz, sól. Czosnek i cebulę kroimy drobno, smażymy minutę na oliwie. Dodajemy mięso i podsmażamy, następnie wlewamy pomidory, dodajemy przyprawy i posiekane zioła, Dusimy, aż sos będzie gęsty. Nakładamy go na tortille, zwijamy i przekrawamy na pół. Gotowe.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce