Smakowite inspiracje
Tortilla to, oryginalnie, placek z mąki kukurydzianej. Pochodzący z Meksyku produkt zrobił wielką furorę na całym świecie, bo jest wyjątkowo smaczny, a przygotowanie potraw z tortillą jest dziecinnie proste. Zazwyczaj tortilla to dodatek do posiłku, nakłada się na nią różne sosy, sałatki czy farsze z mięsa albo ryb. Można jednak wykorzystać ten placek na wiele sposobów. Oto siedem naszych propozycji.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Placki z serem i boczkiem
Zapiekana tortilla może być nie tylko przekąską, ale również daniem na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Potrzebujemy: dwie duże tortille, kilka plastrów wędzonego boczku, kilka plastrów sera typu gouda, suszone oregano i pieprz. Boczek podsmażamy na suchej patelni, odsączamy. Na jednej tortilli układamy boczek, na nim ser, posypujemy przyprawami, przykrywamy drugą tortillą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na dwie minuty. Wyjmujemy i kroimy w trójkąty.
Tortilla z jajkiem sadzonym
Na śniadanie bardzo często jemy jajka. Idealnie pasuje do nich świeża bułka z masłem, ale jeśli nie przepadamy za pieczywem pszennym, wykorzystajmy tortillę. Potrzebny nam będzie średniej wielkości placek, taki, by swobodnie zmieścił się na patelnię. Tortillę smażymy na suchej patelni z jednej strony, przewracamy, wbijamy na nią dwa jajka, oprószamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką pietruszki, przykrywamy patelnię i smażymy jajka dwie minuty. Przekładamy na talerz i gotowe.
Roladki z tortilli z łososiem
Roladki z kukurydzianego placka to znakomita i łatwa do przygotowania przekąska. Składniki: kilka placków, kilka plastrów wędzonego łososia, koperek, serek śmietankowy, ostra papryka w proszku, sól i pieprz. Do serka dodajemy posiekany koperek, paprykę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Tortille smarujemy serkiem, układamy na nim plastry łososia i zawijamy. Kroimy na kawałki i spinamy wykałaczkami.
Tortilla ze szpinakiem
Świeży, zielony szpinak to podstawa jednego z najpopularniejszych ostatnio farszów do pierogów. Możemy nim także nadziać tortille. Potrzebujemy: pół kilograma szpinaku, kawałek sera feta, oliwę z oliwek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz oraz, oczywiście, tortille. Szpinak wrzucamy do garnka, wlewamy troszeczkę wody, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Gotujemy 15 minut, odstawiamy, odsączamy nadmiar wody, dodajemy pokruszoną fetę. Farsz układamy na tortilli, składamy ją na pół i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 15 minut.
Zawijańce z warzywami
Farsz do tortilli możemy przygotować z wielu warzyw. Do zrobienia naszych zawijańców potrzebujemy: cukinię, dwie papryki słodkie, czerwoną cebulę, ząbek czosnku, jednego pomidora, suszone oregano, szczyptę ostrej papryki chili, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Warzywa kroimy w dość duże kawałki, cebulę i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i cebulę, a gdy się zeszklą, pozostałe warzywa i przyprawy. Dusimy kilka minut i nakładamy na tortille. Zwijamy je w rulon i podsmażamy na oliwie z każdej strony przez minutę. Podajemy na gorąco.
Tortilla z guacamole
Najbardziej tradycyjnym dodatkiem do tortilli jest sos guacamole. Do jego przygotowania potrzebne nam będą: dojrzałe awokado, mała cebula, mięsisty pomidor, świeża kolendra, sól, pieprz, ostra papryka, sok z cytryny. Awokado wydrążamy, kroimy na kawałki i od razu skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy do blendera razem z pokrojoną w kostkę cebulą, pomidorem bez skórki i posiekaną kolendrą. Miksujemy, dodajemy do smaku paprykę, sól i pieprz. Tortillę kroimy na trójkąty, pieczemy w piekarniku trzy minuty i podajemy z guacamole.
Burrito na ostro
Dania mięsne z tortillą w roli głównej to bardzo popularne danie uliczne na całym niemal świecie. Zdrowszą wersję możemy przygotować w domu. Potrzebujemy: pół kilograma mielonego mięsa, cebulę, kilka ząbków czosnku, pomidory bez skórki w puszce, papryczkę chili, ostre chili w proszku, mielony kmin rzymski, świeżą kolendrę lub natkę pietruszki, pieprz, sól. Czosnek i cebulę kroimy drobno, smażymy minutę na oliwie. Dodajemy mięso i podsmażamy, następnie wlewamy pomidory, dodajemy przyprawy i posiekane zioła, Dusimy, aż sos będzie gęsty. Nakładamy go na tortille, zwijamy i przekrawamy na pół. Gotowe.