Tortilla w siedmiu odsłonach

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 8Smakowite inspiracje

Obraz
© 123RF

Tortilla to, oryginalnie, placek z mąki kukurydzianej. Pochodzący z Meksyku produkt zrobił wielką furorę na całym świecie, bo jest wyjątkowo smaczny, a przygotowanie potraw z tortillą jest dziecinnie proste. Zazwyczaj tortilla to dodatek do posiłku, nakłada się na nią różne sosy, sałatki czy farsze z mięsa albo ryb. Można jednak wykorzystać ten placek na wiele sposobów. Oto siedem naszych propozycji.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Placki z serem i boczkiem

Obraz
© Shutterstock.com

Zapiekana tortilla może być nie tylko przekąską, ale również daniem na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Potrzebujemy: dwie duże tortille, kilka plastrów wędzonego boczku, kilka plastrów sera typu gouda, suszone oregano i pieprz. Boczek podsmażamy na suchej patelni, odsączamy. Na jednej tortilli układamy boczek, na nim ser, posypujemy przyprawami, przykrywamy drugą tortillą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na dwie minuty. Wyjmujemy i kroimy w trójkąty.

/ 8Tortilla z jajkiem sadzonym

Obraz
© Shutterstock.com

Na śniadanie bardzo często jemy jajka. Idealnie pasuje do nich świeża bułka z masłem, ale jeśli nie przepadamy za pieczywem pszennym, wykorzystajmy tortillę. Potrzebny nam będzie średniej wielkości placek, taki, by swobodnie zmieścił się na patelnię. Tortillę smażymy na suchej patelni z jednej strony, przewracamy, wbijamy na nią dwa jajka, oprószamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką pietruszki, przykrywamy patelnię i smażymy jajka dwie minuty. Przekładamy na talerz i gotowe.

/ 8Roladki z tortilli z łososiem

Obraz
© 123RF

Roladki z kukurydzianego placka to znakomita i łatwa do przygotowania przekąska. Składniki: kilka placków, kilka plastrów wędzonego łososia, koperek, serek śmietankowy, ostra papryka w proszku, sól i pieprz. Do serka dodajemy posiekany koperek, paprykę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Tortille smarujemy serkiem, układamy na nim plastry łososia i zawijamy. Kroimy na kawałki i spinamy wykałaczkami.

/ 8Tortilla ze szpinakiem

Obraz
© WP.PL

Świeży, zielony szpinak to podstawa jednego z najpopularniejszych ostatnio farszów do pierogów. Możemy nim także nadziać tortille. Potrzebujemy: pół kilograma szpinaku, kawałek sera feta, oliwę z oliwek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz oraz, oczywiście, tortille. Szpinak wrzucamy do garnka, wlewamy troszeczkę wody, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Gotujemy 15 minut, odstawiamy, odsączamy nadmiar wody, dodajemy pokruszoną fetę. Farsz układamy na tortilli, składamy ją na pół i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 15 minut.

/ 8Zawijańce z warzywami

Obraz
© 123RF

Farsz do tortilli możemy przygotować z wielu warzyw. Do zrobienia naszych zawijańców potrzebujemy: cukinię, dwie papryki słodkie, czerwoną cebulę, ząbek czosnku, jednego pomidora, suszone oregano, szczyptę ostrej papryki chili, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Warzywa kroimy w dość duże kawałki, cebulę i czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i cebulę, a gdy się zeszklą, pozostałe warzywa i przyprawy. Dusimy kilka minut i nakładamy na tortille. Zwijamy je w rulon i podsmażamy na oliwie z każdej strony przez minutę. Podajemy na gorąco.

/ 8Tortilla z guacamole

Obraz
© Fotolia

Najbardziej tradycyjnym dodatkiem do tortilli jest sos guacamole. Do jego przygotowania potrzebne nam będą: dojrzałe awokado, mała cebula, mięsisty pomidor, świeża kolendra, sól, pieprz, ostra papryka, sok z cytryny. Awokado wydrążamy, kroimy na kawałki i od razu skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy do blendera razem z pokrojoną w kostkę cebulą, pomidorem bez skórki i posiekaną kolendrą. Miksujemy, dodajemy do smaku paprykę, sól i pieprz. Tortillę kroimy na trójkąty, pieczemy w piekarniku trzy minuty i podajemy z guacamole.

/ 8Burrito na ostro

Obraz
© 123RF

Dania mięsne z tortillą w roli głównej to bardzo popularne danie uliczne na całym niemal świecie. Zdrowszą wersję możemy przygotować w domu. Potrzebujemy: pół kilograma mielonego mięsa, cebulę, kilka ząbków czosnku, pomidory bez skórki w puszce, papryczkę chili, ostre chili w proszku, mielony kmin rzymski, świeżą kolendrę lub natkę pietruszki, pieprz, sól. Czosnek i cebulę kroimy drobno, smażymy minutę na oliwie. Dodajemy mięso i podsmażamy, następnie wlewamy pomidory, dodajemy przyprawy i posiekane zioła, Dusimy, aż sos będzie gęsty. Nakładamy go na tortille, zwijamy i przekrawamy na pół. Gotowe.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad