Szaszłyki z różnych stron świata. Jak przygotować "obiad na patyku"?
Szaszłyk to bardzo wdzięczne danie. Proste, a jednocześnie efektowne. Co ważne na patyk możemy nabić niemal wszystko, dzięki czemu bez żadnej przesady można stwierdzić, że szaszłyki lubią chyba wszyscy.
To proste do przygotowania danie, pieczone dziś najczęściej na grillu lub w piekarniku, pochodzi z czasów, kiedy mięso przygotowywano na ognisku. Nadziane na patyki lub metalowe szpadki niewielkie kawałki piekły się w ten sposób dużo krócej niż cała sztuka mięsa. Najlepsze szaszłyki przygotowywane są w krajach, gdzie kiedyś istniała tradycja koczownicza. Ale nie tylko w tych państwach znajdziemy smakowite potrawy na patyku. Oto kilka z propozycji, które warto wypróbować w domu.
Greckie souvlaki
Tradycyjne greckie souvlaki przygotowywane są najczęściej z wieprzowiny, choć możemy również użyć mięsa drobiowego lub baraniny. Składniki: pokrojone w dość niewielką kostkę mięso, cebulę, paprykę, oliwę, sok z cytryny i przyprawy: suszone oregano, cząber, rozmaryn, sól i pieprz.
Do miski wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i zanurzamy w marynacie mięso. Najlepiej, jeśli postoi ono kilka godzin w chłodnym miejscu. Cebulę i paprykę kroimy na kawałki wielkości mięsa. Na patyczki nadziewamy kolejno mięso, paprykę i cebulę. Pieczemy souvlaki na grillu lub suchej grillowej patelni. Podajemy z chlebem pita i gęstym jogurtem.
Mięsne danie prosto z Bałkanów. Przepis na ćevapčići
Turecki Şiş Tavuk
Pochodzące z Turcji szaszłyki to drobiowe mięso, marynowane przede wszystkim w jogurcie. Smakują one doskonale np. z sałatą z orzechami lub nasionami granatu. Potrzebujemy: piersi z kurczaka, pomidora, czosnek, ostrą i słodką paprykę, jogurt naturalny, cytrynę, pieprz i sól.
Pokrojone w kostkę mięso nacieramy solą i pieprzem. Jogurt mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny, posiekanym czosnkiem i przyprawami. Marynata powinna być lekko pikantna. Dokładnie mieszamy mięso z marynatą, odstawiamy na kilka godzin. Pomidory kroimy na ćwiartki i nabijamy na patyczki na zmianę z kostkami mięsa. Pieczemy koniecznie na grillu, bo dym z węgla drzewnego dodaje szaszłykom smaku.
Gruziński shashlik
Polska nazwa "szaszłyk" przywędrowała do Polski z Tatarami, a ci z kolei zapożyczyli ją od ludów Kaukazu, koczowniczych plemion, które sztukę pieczenia mięsa na szpadkach opanowały do perfekcji. Na tradycyjny gruziński shashlik potrzebne nam będą: kawałek jagnięciny lub baraniny, cebula, cytryna, pieprz, musztarda, oliwa i sól.
Cebulę drobno siekamy, wrzucamy do miski wraz z sokiem z cytryny, musztardą, oliwą, pieprzem i solą. Mięso kroimy w grubą kostkę i obtaczamy w marynacie. Musi marynować się przynajmniej przez całą noc. Nabijamy mięso bardzo ściśle na metalowe szpadki i pieczemy na grillu lub w piekarniku, aż mięso się całkowicie zetnie, ale nie wyschnie.
Japońskie yakitori
W Japonii na każdym niemal kroku znajdziemy restauracje lub stoiska specjalizujące się w przygotowywaniu yakitori, czyli małych szaszłyków z kurczaka, a dokładnie z każdej części kurczaka: nie tylko z mięsa, ale i z podrobów czy skóry. Ba, nawet kuperki nadziewa się tam na patyki. Do zrobienia tradycyjnych yakitori potrzebujemy: Pokrojone w mała kostkę piersi z kurczaka lub mięso z udek, ostrą paprykę, pieprz, sól i pastę wasabi.
Mięso doprawiamy, nie przesadzając z wasabi, bardzo ostrym, nabijamy na bambusowe patyczki i grillujemy dwie minuty z każdej strony. Podajemy z sosem sojowym.
Malezyjskie sataye
I na koniec pochodzące z południowej Azji sataye, czyli bardzo aromatyczne szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu. Do ich przygotowania potrzebujemy wielu składników, ale efekt będzie piorunujący. Składniki: kawałek schabu lub pierś z kurczaka, mleko kokosowe, sos rybny, sos sojowy, czosnek, świeży imbir, kurkuma, kmin rzymski, mielona kolendra, ostra papryka chili w proszku, sok z limonki, cukier trzcinowy, trawa cytrynowa.
Mięso kroimy w paski. Do miski wlewamy mleko kokosowe, sok z cytryny, sos rybny i sojowy oraz posiekany czosnek i trawę cytrynową, a także pozostałe przyprawy. Mięso wkładamy do marynaty na kilka godzin. Wyjmujemy, nawlekamy na patyczki po dwa kawałki i pieczemy na patelni grillowej. Podajemy z sosem orzechowym.