Szaszłyki z różnych stron świata. Jak przygotować "obiad na patyku"?

Szaszłyk to bardzo wdzięczne danie. Proste, a jednocześnie efektowne. Co ważne na patyk możemy nabić niemal wszystko, dzięki czemu bez żadnej przesady można stwierdzić, że szaszłyki lubią chyba wszyscy.

szaszłykSzaszłyk z piekarnika to doskonały pomysł na obiad
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

To proste do przygotowania danie, pieczone dziś najczęściej na grillu lub w piekarniku, pochodzi z czasów, kiedy mięso przygotowywano na ognisku. Nadziane na patyki lub metalowe szpadki niewielkie kawałki piekły się w ten sposób dużo krócej niż cała sztuka mięsa. Najlepsze szaszłyki przygotowywane są w krajach, gdzie kiedyś istniała tradycja koczownicza. Ale nie tylko w tych państwach znajdziemy smakowite potrawy na patyku. Oto kilka z propozycji, które warto wypróbować w domu.

Greckie souvlaki

Tradycyjne greckie souvlaki przygotowywane są najczęściej z wieprzowiny, choć możemy również użyć mięsa drobiowego lub baraniny. Składniki: pokrojone w dość niewielką kostkę mięso, cebulę, paprykę, oliwę, sok z cytryny i przyprawy: suszone oregano, cząber, rozmaryn, sól i pieprz.

Do miski wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i zanurzamy w marynacie mięso. Najlepiej, jeśli postoi ono kilka godzin w chłodnym miejscu. Cebulę i paprykę kroimy na kawałki wielkości mięsa. Na patyczki nadziewamy kolejno mięso, paprykę i cebulę. Pieczemy souvlaki na grillu lub suchej grillowej patelni. Podajemy z chlebem pita i gęstym jogurtem.

Mięsne danie prosto z Bałkanów. Przepis na ćevapčići

Turecki Şiş Tavuk

Pochodzące z Turcji szaszłyki to drobiowe mięso, marynowane przede wszystkim w jogurcie. Smakują one doskonale np. z sałatą z orzechami lub nasionami granatu. Potrzebujemy: piersi z kurczaka, pomidora, czosnek, ostrą i słodką paprykę, jogurt naturalny, cytrynę, pieprz i sól.

Pokrojone w kostkę mięso nacieramy solą i pieprzem. Jogurt mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny, posiekanym czosnkiem i przyprawami. Marynata powinna być lekko pikantna. Dokładnie mieszamy mięso z marynatą, odstawiamy na kilka godzin. Pomidory kroimy na ćwiartki i nabijamy na patyczki na zmianę z kostkami mięsa. Pieczemy koniecznie na grillu, bo dym z węgla drzewnego dodaje szaszłykom smaku.

Gruziński shashlik

Polska nazwa "szaszłyk" przywędrowała do Polski z Tatarami, a ci z kolei zapożyczyli ją od ludów Kaukazu, koczowniczych plemion, które sztukę pieczenia mięsa na szpadkach opanowały do perfekcji. Na tradycyjny gruziński shashlik potrzebne nam będą: kawałek jagnięciny lub baraniny, cebula, cytryna, pieprz, musztarda, oliwa i sól.

Cebulę drobno siekamy, wrzucamy do miski wraz z sokiem z cytryny, musztardą, oliwą, pieprzem i solą. Mięso kroimy w grubą kostkę i obtaczamy w marynacie. Musi marynować się przynajmniej przez całą noc. Nabijamy mięso bardzo ściśle na metalowe szpadki i pieczemy na grillu lub w piekarniku, aż mięso się całkowicie zetnie, ale nie wyschnie.

Japońskie yakitori

W Japonii na każdym niemal kroku znajdziemy restauracje lub stoiska specjalizujące się w przygotowywaniu yakitori, czyli małych szaszłyków z kurczaka, a dokładnie z każdej części kurczaka: nie tylko z mięsa, ale i z podrobów czy skóry. Ba, nawet kuperki nadziewa się tam na patyki. Do zrobienia tradycyjnych yakitori potrzebujemy: Pokrojone w mała kostkę piersi z kurczaka lub mięso z udek, ostrą paprykę, pieprz, sól i pastę wasabi.

Mięso doprawiamy, nie przesadzając z wasabi, bardzo ostrym, nabijamy na bambusowe patyczki i grillujemy dwie minuty z każdej strony. Podajemy z sosem sojowym.

Malezyjskie sataye

I na koniec pochodzące z południowej Azji sataye, czyli bardzo aromatyczne szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu. Do ich przygotowania potrzebujemy wielu składników, ale efekt będzie piorunujący. Składniki: kawałek schabu lub pierś z kurczaka, mleko kokosowe, sos rybny, sos sojowy, czosnek, świeży imbir, kurkuma, kmin rzymski, mielona kolendra, ostra papryka chili w proszku, sok z limonki, cukier trzcinowy, trawa cytrynowa.

Mięso kroimy w paski. Do miski wlewamy mleko kokosowe, sok z cytryny, sos rybny i sojowy oraz posiekany czosnek i trawę cytrynową, a także pozostałe przyprawy. Mięso wkładamy do marynaty na kilka godzin. Wyjmujemy, nawlekamy na patyczki po dwa kawałki i pieczemy na patelni grillowej. Podajemy z sosem orzechowym.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał