Trwa ładowanie...

Szaszłyki z różnych stron świata. Jak przygotować "obiad na patyku"?

Szaszłyk to bardzo wdzięczne danie. Proste, a jednocześnie efektowne. Co ważne na patyk możemy nabić niemal wszystko, dzięki czemu bez żadnej przesady można stwierdzić, że szaszłyki lubią chyba wszyscy.

Szaszłyk z piekarnika to doskonały pomysł na obiadSzaszłyk z piekarnika to doskonały pomysł na obiadŹródło: 123RF
d9zj1o7
d9zj1o7

To proste do przygotowania danie, pieczone dziś najczęściej na grillu lub w piekarniku, pochodzi z czasów, kiedy mięso przygotowywano na ognisku. Nadziane na patyki lub metalowe szpadki niewielkie kawałki piekły się w ten sposób dużo krócej niż cała sztuka mięsa. Najlepsze szaszłyki przygotowywane są w krajach, gdzie kiedyś istniała tradycja koczownicza. Ale nie tylko w tych państwach znajdziemy smakowite potrawy na patyku. Oto kilka z propozycji, które warto wypróbować w domu.

Greckie souvlaki

Tradycyjne greckie souvlaki przygotowywane są najczęściej z wieprzowiny, choć możemy również użyć mięsa drobiowego lub baraniny. Składniki: pokrojone w dość niewielką kostkę mięso, cebulę, paprykę, oliwę, sok z cytryny i przyprawy: suszone oregano, cząber, rozmaryn, sól i pieprz.

Do miski wlewamy oliwę, dodajemy sok z cytryny i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i zanurzamy w marynacie mięso. Najlepiej, jeśli postoi ono kilka godzin w chłodnym miejscu. Cebulę i paprykę kroimy na kawałki wielkości mięsa. Na patyczki nadziewamy kolejno mięso, paprykę i cebulę. Pieczemy souvlaki na grillu lub suchej grillowej patelni. Podajemy z chlebem pita i gęstym jogurtem.

Mięsne danie prosto z Bałkanów. Przepis na ćevapčići

Turecki Şiş Tavuk

Pochodzące z Turcji szaszłyki to drobiowe mięso, marynowane przede wszystkim w jogurcie. Smakują one doskonale np. z sałatą z orzechami lub nasionami granatu. Potrzebujemy: piersi z kurczaka, pomidora, czosnek, ostrą i słodką paprykę, jogurt naturalny, cytrynę, pieprz i sól.

d9zj1o7

Pokrojone w kostkę mięso nacieramy solą i pieprzem. Jogurt mieszamy z sokiem wyciśniętym z cytryny, posiekanym czosnkiem i przyprawami. Marynata powinna być lekko pikantna. Dokładnie mieszamy mięso z marynatą, odstawiamy na kilka godzin. Pomidory kroimy na ćwiartki i nabijamy na patyczki na zmianę z kostkami mięsa. Pieczemy koniecznie na grillu, bo dym z węgla drzewnego dodaje szaszłykom smaku.

Gruziński shashlik

Polska nazwa "szaszłyk" przywędrowała do Polski z Tatarami, a ci z kolei zapożyczyli ją od ludów Kaukazu, koczowniczych plemion, które sztukę pieczenia mięsa na szpadkach opanowały do perfekcji. Na tradycyjny gruziński shashlik potrzebne nam będą: kawałek jagnięciny lub baraniny, cebula, cytryna, pieprz, musztarda, oliwa i sól.

Cebulę drobno siekamy, wrzucamy do miski wraz z sokiem z cytryny, musztardą, oliwą, pieprzem i solą. Mięso kroimy w grubą kostkę i obtaczamy w marynacie. Musi marynować się przynajmniej przez całą noc. Nabijamy mięso bardzo ściśle na metalowe szpadki i pieczemy na grillu lub w piekarniku, aż mięso się całkowicie zetnie, ale nie wyschnie.

Japońskie yakitori

W Japonii na każdym niemal kroku znajdziemy restauracje lub stoiska specjalizujące się w przygotowywaniu yakitori, czyli małych szaszłyków z kurczaka, a dokładnie z każdej części kurczaka: nie tylko z mięsa, ale i z podrobów czy skóry. Ba, nawet kuperki nadziewa się tam na patyki. Do zrobienia tradycyjnych yakitori potrzebujemy: Pokrojone w mała kostkę piersi z kurczaka lub mięso z udek, ostrą paprykę, pieprz, sól i pastę wasabi.

d9zj1o7

Mięso doprawiamy, nie przesadzając z wasabi, bardzo ostrym, nabijamy na bambusowe patyczki i grillujemy dwie minuty z każdej strony. Podajemy z sosem sojowym.

Malezyjskie sataye

I na koniec pochodzące z południowej Azji sataye, czyli bardzo aromatyczne szaszłyki z wieprzowiny lub drobiu. Do ich przygotowania potrzebujemy wielu składników, ale efekt będzie piorunujący. Składniki: kawałek schabu lub pierś z kurczaka, mleko kokosowe, sos rybny, sos sojowy, czosnek, świeży imbir, kurkuma, kmin rzymski, mielona kolendra, ostra papryka chili w proszku, sok z limonki, cukier trzcinowy, trawa cytrynowa.

Mięso kroimy w paski. Do miski wlewamy mleko kokosowe, sok z cytryny, sos rybny i sojowy oraz posiekany czosnek i trawę cytrynową, a także pozostałe przyprawy. Mięso wkładamy do marynaty na kilka godzin. Wyjmujemy, nawlekamy na patyczki po dwa kawałki i pieczemy na patelni grillowej. Podajemy z sosem orzechowym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d9zj1o7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d9zj1o7
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj