Smakowity duet - miód i mięso. Trzy przepisy na dania w miodzie

Połączenie mięsa i miodu, choć pozornie nie powinno się sprawdzić, daje znakomity efekt. Miód idealnie pasuje m.in. do wieprzowiny i drobiu np. kurczaka, kaczki, indyka czy gęsi. Przygotowując mięsne dania, nie bójmy się więc sięgać po ten słodki produkt. Wystarczy dobry przepis i dania zyska zupełnie nowy charakter. Oto trzy nasze propozycje.

KurczakKurczak pieczony w miodzie
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Kurczak w miodzie

Miodowy kurczak pieczony w całości to danie, które urozmaici nam, chociażby niedzielny obiad. Potrzebujemy: całego kurczaka (najlepiej z ekologicznej hodowli), miód, keczup, tymianek, suszoną natkę pietruszki, sól i pieprz.

W misce mieszamy ze sobą miód, keczup i przyprawy. Kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy, obcinamy szyję i końcówki skrzydełek. Kurczaka nacieramy marynatą i wkładamy do woreczka do pieczenia. Szczelnie go zamykamy i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po tym czasie woreczek przecinamy i dajemy kurczakowi jeszcze kilka minut, by się zrumienił.

Szynka pieczona w miodzie

Wieprzowina uwielbia słodkie dodatki, takie jak na przykład miód. Najlepszym kawałkiem mięsa do przepisu z miodem jest szynka. Potrzebujemy: kawałek szynki, miód, musztardę, tymianek, czosnek granulowany, słodką paprykę, sól i pieprz.

Mięso myjemy i osuszamy. W misce mieszamy miód, musztardę i przyprawy. Marynatą smarujemy mięso i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, pieczemy półtorej godziny, polewając sosem.

Miodowe żeberka

Żeberka w miodzie to jeden z najsmaczniejszych sposobów na przygotowanie tego mięsa. Miód podkręca smak żeberek, szczególnie grillowanych. Potrzebujemy: kilogram żeberek wieprzowych, pikantny keczup, musztarda, miód, olej, curry w proszku, słodką paprykę, czosnek, piwo, sól i pieprz.

W misce łączymy ze sobą miód, musztardę, keczup, olej i piwo, posiekany czosnek i przyprawy. Marynatą smarujemy dokładnie mięso, odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin i pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Polewamy pozostałą marynatą.

Mięsne danie prosto z Bałkanów. Przepis na ćevapčići

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟