Trwa ładowanie...

Smakowity duet - miód i mięso. Trzy przepisy na dania w miodzie

Połączenie mięsa i miodu, choć pozornie nie powinno się sprawdzić, daje znakomity efekt. Miód idealnie pasuje m.in. do wieprzowiny i drobiu np. kurczaka, kaczki, indyka czy gęsi. Przygotowując mięsne dania, nie bójmy się więc sięgać po ten słodki produkt. Wystarczy dobry przepis i dania zyska zupełnie nowy charakter. Oto trzy nasze propozycje.

Kurczak pieczony w miodzieKurczak pieczony w miodzieŹródło: 123RF
d41ascx
d41ascx

Kurczak w miodzie

Miodowy kurczak pieczony w całości to danie, które urozmaici nam, chociażby niedzielny obiad. Potrzebujemy: całego kurczaka (najlepiej z ekologicznej hodowli), miód, keczup, tymianek, suszoną natkę pietruszki, sól i pieprz.

W misce mieszamy ze sobą miód, keczup i przyprawy. Kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy, obcinamy szyję i końcówki skrzydełek. Kurczaka nacieramy marynatą i wkładamy do woreczka do pieczenia. Szczelnie go zamykamy i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po tym czasie woreczek przecinamy i dajemy kurczakowi jeszcze kilka minut, by się zrumienił.

Szynka pieczona w miodzie

Wieprzowina uwielbia słodkie dodatki, takie jak na przykład miód. Najlepszym kawałkiem mięsa do przepisu z miodem jest szynka. Potrzebujemy: kawałek szynki, miód, musztardę, tymianek, czosnek granulowany, słodką paprykę, sól i pieprz.

Mięso myjemy i osuszamy. W misce mieszamy miód, musztardę i przyprawy. Marynatą smarujemy mięso i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, pieczemy półtorej godziny, polewając sosem.

d41ascx

Miodowe żeberka

Żeberka w miodzie to jeden z najsmaczniejszych sposobów na przygotowanie tego mięsa. Miód podkręca smak żeberek, szczególnie grillowanych. Potrzebujemy: kilogram żeberek wieprzowych, pikantny keczup, musztarda, miód, olej, curry w proszku, słodką paprykę, czosnek, piwo, sól i pieprz.

W misce łączymy ze sobą miód, musztardę, keczup, olej i piwo, posiekany czosnek i przyprawy. Marynatą smarujemy dokładnie mięso, odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin i pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Polewamy pozostałą marynatą.

Mięsne danie prosto z Bałkanów. Przepis na ćevapčići

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d41ascx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d41ascx
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj