Smakowity duet - miód i mięso. Trzy przepisy na dania w miodzie

Połączenie mięsa i miodu, choć pozornie nie powinno się sprawdzić, daje znakomity efekt. Miód idealnie pasuje m.in. do wieprzowiny i drobiu np. kurczaka, kaczki, indyka czy gęsi. Przygotowując mięsne dania, nie bójmy się więc sięgać po ten słodki produkt. Wystarczy dobry przepis i dania zyska zupełnie nowy charakter. Oto trzy nasze propozycje.

KurczakKurczak pieczony w miodzie
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Kurczak w miodzie

Miodowy kurczak pieczony w całości to danie, które urozmaici nam, chociażby niedzielny obiad. Potrzebujemy: całego kurczaka (najlepiej z ekologicznej hodowli), miód, keczup, tymianek, suszoną natkę pietruszki, sól i pieprz.

W misce mieszamy ze sobą miód, keczup i przyprawy. Kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy, obcinamy szyję i końcówki skrzydełek. Kurczaka nacieramy marynatą i wkładamy do woreczka do pieczenia. Szczelnie go zamykamy i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po tym czasie woreczek przecinamy i dajemy kurczakowi jeszcze kilka minut, by się zrumienił.

Szynka pieczona w miodzie

Wieprzowina uwielbia słodkie dodatki, takie jak na przykład miód. Najlepszym kawałkiem mięsa do przepisu z miodem jest szynka. Potrzebujemy: kawałek szynki, miód, musztardę, tymianek, czosnek granulowany, słodką paprykę, sól i pieprz.

Mięso myjemy i osuszamy. W misce mieszamy miód, musztardę i przyprawy. Marynatą smarujemy mięso i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, pieczemy półtorej godziny, polewając sosem.

Miodowe żeberka

Żeberka w miodzie to jeden z najsmaczniejszych sposobów na przygotowanie tego mięsa. Miód podkręca smak żeberek, szczególnie grillowanych. Potrzebujemy: kilogram żeberek wieprzowych, pikantny keczup, musztarda, miód, olej, curry w proszku, słodką paprykę, czosnek, piwo, sól i pieprz.

W misce łączymy ze sobą miód, musztardę, keczup, olej i piwo, posiekany czosnek i przyprawy. Marynatą smarujemy dokładnie mięso, odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin i pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Polewamy pozostałą marynatą.

Mięsne danie prosto z Bałkanów. Przepis na ćevapčići

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca