Smakowity duet - miód i mięso. Trzy przepisy na dania w miodzie
Połączenie mięsa i miodu, choć pozornie nie powinno się sprawdzić, daje znakomity efekt. Miód idealnie pasuje m.in. do wieprzowiny i drobiu np. kurczaka, kaczki, indyka czy gęsi. Przygotowując mięsne dania, nie bójmy się więc sięgać po ten słodki produkt. Wystarczy dobry przepis i dania zyska zupełnie nowy charakter. Oto trzy nasze propozycje.
Kurczak w miodzie
Miodowy kurczak pieczony w całości to danie, które urozmaici nam, chociażby niedzielny obiad. Potrzebujemy: całego kurczaka (najlepiej z ekologicznej hodowli), miód, keczup, tymianek, suszoną natkę pietruszki, sól i pieprz.
W misce mieszamy ze sobą miód, keczup i przyprawy. Kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy, obcinamy szyję i końcówki skrzydełek. Kurczaka nacieramy marynatą i wkładamy do woreczka do pieczenia. Szczelnie go zamykamy i pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po tym czasie woreczek przecinamy i dajemy kurczakowi jeszcze kilka minut, by się zrumienił.
Szynka pieczona w miodzie
Wieprzowina uwielbia słodkie dodatki, takie jak na przykład miód. Najlepszym kawałkiem mięsa do przepisu z miodem jest szynka. Potrzebujemy: kawałek szynki, miód, musztardę, tymianek, czosnek granulowany, słodką paprykę, sól i pieprz.
Mięso myjemy i osuszamy. W misce mieszamy miód, musztardę i przyprawy. Marynatą smarujemy mięso i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, pieczemy półtorej godziny, polewając sosem.
Miodowe żeberka
Żeberka w miodzie to jeden z najsmaczniejszych sposobów na przygotowanie tego mięsa. Miód podkręca smak żeberek, szczególnie grillowanych. Potrzebujemy: kilogram żeberek wieprzowych, pikantny keczup, musztarda, miód, olej, curry w proszku, słodką paprykę, czosnek, piwo, sól i pieprz.
W misce łączymy ze sobą miód, musztardę, keczup, olej i piwo, posiekany czosnek i przyprawy. Marynatą smarujemy dokładnie mięso, odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin i pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Polewamy pozostałą marynatą.