To najgorsze płatki śniadaniowe. Skok cukru i napad głodu gwarantowany
Lubimy sobie zjeść rano słodkie płatki śniadaniowe, bo to bardzo szybka i smaczna opcja na pierwszy posiłek lu przekąskę w ciągu dnia. Ale czy wiesz, że nie są one zbyt dobre dla naszego zdrowia? Sprawdź, jakie są najgorsze płatki śniadaniowe.
Płatki śniadaniowe to nic innego, jak silnie przetworzone danie z produktów zbożowych. Na przykład płatki kukurydziane to najzwyklejsza kukurydza, którą się ogrzewa, wałkuje, mieli i piecze. Na koniec dorzuca się różne dodatki - lepsze lub gorsze jakościowo. Najgorsze płatki śniadaniowe to przede wszystkim mocno przetworzone zboża, tony cukru i olej palmowy. I chociaż są przepyszne, to nie są zbyt dobrym wyborem w zdrowej, zbilansowanej diecie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szarlotkowe naleśniki, czyli obiad i deser w jednym przepisie
Najgorsze płatki śniadaniowe mają negatywny wpływ na organizm
Największym winowajcą jest cukier. Ekstrudowane "kuleczki, gwiazdki, poduszeczki" mają wysoki indeks glikemiczny, więc glukoza wystrzeliwuje, insulina goni, a po 60-90 minutach czujesz ssanie. I w efekcie znowu sięgasz po coś do jedzenia, dostarczając sobie dodatkowe kalorie. Na szczęście istnieją dość dobre płatki śniadaniowe, ale trzeba je nieco urozmaicić.
Jeśli chcesz zjeść tego typu płatki i nie mieć problemów, dobierz odpowiednie dodatki, jak skyr lub jogurt grecki, masło orzechowe oraz świeże jagodowe owoce. W ten sposób posiłek będzie zbilansowany i nie spowoduje nagłych skoków cukru. Nie zmienia to jednak faktu, że o wiele lepszym wyborem są płatki owsiane lub zbożowe.
Czy płatki śniadaniowe są zdrowe?
Trzeba przyznać, że na rynku nie znajdziemy zbyt dobrych pozycji, bo nie ma płatków śniadaniowych bez cukru. Jeśli już chcesz jakieś wybrać, zwracaj uwagę na:
- ilość cukru - im mniej, tym lepiej,
 - dodatek pełnoziarnistej mąki,
 - obecność witamin oraz składników mineralnych,
 - naturalne dodatki, jak cynamon, kakao, olej słonecznikowy, kwas jabłkowy, tokoferole.
 
Natomiast najgorsze płatki śniadaniowe zawierają:
- ogromne ilości cukru - syrop glukozowy i zagęszczony sok jabłkowy to też cukier, a nadmiar tego składnika jest jedną z przyczyn otyłości,
 - olej palmowy, który uważany jest za jeden z gorszych olejów,
 - sztuczne i niepotrzebne dodatki, jak barwniki, konserwanty oraz wypełniacze, jak na przykład wanilina, aromaty truskawkowe, kakaowe, karmelowe, maltodekstryna, guma arabska i skrobie modyfikowane,
 - mnóstwo pustych kalorii,
 - duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które w nadmiarze mogą podnosić poziom cholesterolu LDL, co prowadzi do miażdżycy,
 - mało błonnika lub w ogóle go nie mają, więc nie ma mowy o tym, by syciły,
 - praktycznie zerowe ilości białka.
 
Do tego złej jakości płatki śniadaniowe mają bardzo długi skład, z czego większość dodatków na spokojnie zapełniłoby całą tablicę Mendelejewa. Mało tego, brak błonnika, cukier i puste kalorie to przepis na podjadanie. Zjadasz solidną miseczkę takich płatków, a po chwili znów jesteś głodny.