Zastąp nim zwykłe mleko. Kawa będzie lżejsza, a płatki rano smaczniejsze

Odkąd odkryłam ten napój, nawet nie patrzę na zwykłe mleko krowie. Jest o wiele smaczniejszy i delikatniejszy, a do tego ma mniej kalorii i cukru. Dodaję go do kawy, ciast i deserów. I czuję się teraz o niebo lepiej.

Mleko migdałowe świetnie zastępuje mleko krowieMleko migdałowe świetnie zastępuje mleko krowie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Mleko migdałowe możesz kupić w sklepie, ale trzeba się trochę natrudzić, żeby znaleźć to odpowiednie. Na półkach są różne rodzaje, lecz wiele z nich zawiera dużo cukru, a mało samych migdałów. Najlepiej wybierać więc mleko niesłodzone, tam na pewno nie uświadczysz ogromnych ilości białego proszku. Ja jednak przygotowuje ten napój sama - zajmuje to trochę czasu, ale przynajmniej wiem, ilu składników użyłam. Smak można wzbogacić różnymi dodatkami, na przykład syropem z agawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie kupuję gotowca, piekę sama w domu. Ciasto mleczna kanapka zachwyca każdym kęsem

Jakie właściwości ma mleko migdałowe?

Mleko migdałowe to napój, który łączy w sobie niską kaloryczność z bogactwem składników odżywczych. W szklance niesłodzonej wersji znajdziesz tylko około 30–40 kcal, dlatego chętnie wybierają je osoby na diecie. Jest całkowicie bezlaktozowe i bezglutenowe, co sprawia, że świetnie sprawdza się u osób z nietolerancjami.

Dzięki witaminie E działa silnie antyoksydacyjnie, czyli chroni komórki przed starzeniem i wspiera regenerację skóry. Potas i magnez pomagają utrzymywać prawidłowe ciśnienie krwi, a błonnik wspiera pracę jelit i reguluje poziom cukru. Regularne picie mleka migdałowego obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i zmniejsza ryzyko chorób serca.

To także dobry sposób na naturalne wzmocnienie odporności, bo zawarte w nim witaminy z grupy B, cynk i fosfor wspierają układ nerwowy i odpornościowy, poprawiając koncentrację i ogólne samopoczucie, a jego regularne picie może działać delikatnie uspokajająco i wspierać lepszy sen. Do tego poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci.

Do czego pasuje?

Najczęściej mleko migdałowe zastępuje zwykłe mleko w kawie. Dodaje jej lekkości, nie obciąża żołądka i nadaje delikatny, orzechowy posmak. Świetnie sprawdza się zarówno w espresso z odrobiną mleka, jak i w cappuccino czy latte.

Możesz nim zalać płatki śniadaniowe, przygotować owsiankę albo smoothie. Pasuje też do naleśników, ciast i budyniów, czyli wszędzie tam, gdzie zwykle używasz mleka krowiego. W kuchni wytrawnej świetnie komponuje się w sosach, zupach kremach czy zapiekankach, wnosząc subtelną lekkość i orzechowy aromat. To naprawdę uniwersalny składnik, który nadaje potrawom świeżości i delikatności.

Jak zrobić mleko migdałowe w domu?

Przygotowanie domowego mleka migdałowego jest banalnie proste. Wystarczy szklanka migdałów, 4 szklanki wody i blender. Migdały namocz przez noc, dzięki temu stają się łatwiej strawne, a składniki odżywcze lepiej się wchłaniają. Rano je przepłucz, zmiksuj z wodą na gładką masę i przecedzić przez gazę lub ściereczkę.

Do powstałego napoju można dodać odrobinę syropu z agawy, daktyla czy szczyptę soli, w zależności od tego, czy wolisz smak delikatnie słodki, czy neutralny. Gotowe mleko przechowuj w lodówce do 2–3 dni. Pulpę, która zostaje po przecedzeniu, możesz wykorzystać do ciasteczek, musli czy granoli, więc nic się nie marnuje.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach