Zastąp nim zwykłe mleko. Kawa będzie lżejsza, a płatki rano smaczniejsze

Odkąd odkryłam ten napój, nawet nie patrzę na zwykłe mleko krowie. Jest o wiele smaczniejszy i delikatniejszy, a do tego ma mniej kalorii i cukru. Dodaję go do kawy, ciast i deserów. I czuję się teraz o niebo lepiej.

Mleko migdałowe świetnie zastępuje mleko krowieMleko migdałowe świetnie zastępuje mleko krowie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Mleko migdałowe możesz kupić w sklepie, ale trzeba się trochę natrudzić, żeby znaleźć to odpowiednie. Na półkach są różne rodzaje, lecz wiele z nich zawiera dużo cukru, a mało samych migdałów. Najlepiej wybierać więc mleko niesłodzone, tam na pewno nie uświadczysz ogromnych ilości białego proszku. Ja jednak przygotowuje ten napój sama - zajmuje to trochę czasu, ale przynajmniej wiem, ilu składników użyłam. Smak można wzbogacić różnymi dodatkami, na przykład syropem z agawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie kupuję gotowca, piekę sama w domu. Ciasto mleczna kanapka zachwyca każdym kęsem

Jakie właściwości ma mleko migdałowe?

Mleko migdałowe to napój, który łączy w sobie niską kaloryczność z bogactwem składników odżywczych. W szklance niesłodzonej wersji znajdziesz tylko około 30–40 kcal, dlatego chętnie wybierają je osoby na diecie. Jest całkowicie bezlaktozowe i bezglutenowe, co sprawia, że świetnie sprawdza się u osób z nietolerancjami.

Dzięki witaminie E działa silnie antyoksydacyjnie, czyli chroni komórki przed starzeniem i wspiera regenerację skóry. Potas i magnez pomagają utrzymywać prawidłowe ciśnienie krwi, a błonnik wspiera pracę jelit i reguluje poziom cukru. Regularne picie mleka migdałowego obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i zmniejsza ryzyko chorób serca.

To także dobry sposób na naturalne wzmocnienie odporności, bo zawarte w nim witaminy z grupy B, cynk i fosfor wspierają układ nerwowy i odpornościowy, poprawiając koncentrację i ogólne samopoczucie, a jego regularne picie może działać delikatnie uspokajająco i wspierać lepszy sen. Do tego poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci.

Do czego pasuje?

Najczęściej mleko migdałowe zastępuje zwykłe mleko w kawie. Dodaje jej lekkości, nie obciąża żołądka i nadaje delikatny, orzechowy posmak. Świetnie sprawdza się zarówno w espresso z odrobiną mleka, jak i w cappuccino czy latte.

Możesz nim zalać płatki śniadaniowe, przygotować owsiankę albo smoothie. Pasuje też do naleśników, ciast i budyniów, czyli wszędzie tam, gdzie zwykle używasz mleka krowiego. W kuchni wytrawnej świetnie komponuje się w sosach, zupach kremach czy zapiekankach, wnosząc subtelną lekkość i orzechowy aromat. To naprawdę uniwersalny składnik, który nadaje potrawom świeżości i delikatności.

Jak zrobić mleko migdałowe w domu?

Przygotowanie domowego mleka migdałowego jest banalnie proste. Wystarczy szklanka migdałów, 4 szklanki wody i blender. Migdały namocz przez noc, dzięki temu stają się łatwiej strawne, a składniki odżywcze lepiej się wchłaniają. Rano je przepłucz, zmiksuj z wodą na gładką masę i przecedzić przez gazę lub ściereczkę.

Do powstałego napoju można dodać odrobinę syropu z agawy, daktyla czy szczyptę soli, w zależności od tego, czy wolisz smak delikatnie słodki, czy neutralny. Gotowe mleko przechowuj w lodówce do 2–3 dni. Pulpę, która zostaje po przecedzeniu, możesz wykorzystać do ciasteczek, musli czy granoli, więc nic się nie marnuje.

Wybrane dla Ciebie
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze