To będzie przebój na stole. Ciasto bez pieczenia z trzech składników
Jedno z najpyszniejszych i najprostszych ciast, jakie można sobie wyobrazić. Jest inspirowane słynną napoleonką. Na dodatek nie ma w niej surowych białek ani żelatyny. Zapewniamy, że jak już raz wypróbujecie ten przepis, to będziecie do niego często wracać.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Na zimno
Składniki
- 400 g słodzonego mleka skondensowanego
- 600 g słomek ptysiowych
- 1 l śmietany 30 lub 36 proc.
Przepis
- Śmietankę należy wstawić na kilka godzin do lodówki, by się dobrze schłodziła. Kremówkę ubijamy, a następnie małym strumieniem wlewamy mleko skondensowane, nie przerywając miksowania.
- Formę o wymiarach 26 cm x 36 cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy warstwę słomek ptysiowych.
- Na to wykładamy część masy śmietanowej. Ponownie układamy słonki. Czynność powtarzamy, aż do wykorzystania wszystkich składników. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonymi słomkami.
- Ciasto wstawiamy na noc do lodówki, by nieco stężało.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl