Terrina z rzodkiewką
Twarogowa terrina z rzodkiewką i szczypiorkiem będzie doskonałym sposobem na urozmaicenie świątecznego stołu i zaskoczenie gości czymś oryginalnym. Przepis poleca autorka bloga "Kwelka gotuje".
oprac. Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g twarogu półtłustego
- 50 ml śmietanki 18 proc.
- 5 dużych rzodkiewek
- po pół pęczka koperku i szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
- szczypta czarnego czosnku w proszku
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki gorącej wody
Przepis
- Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Koperek i szczypiorek drobno pokrój.
- Rzodkiewki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Twaróg rozdrobnij widelcem i wymieszaj ze śmietanką, solą, pieprzem i czarnym czosnkiem.
- Wrzuć rzodkiewki, koperek i szczypiorek. Wymieszaj i dopraw do smaku. Wlej żelatynę. Małą keksówkę lub miseczkę wyłóż folią.
- Wlej masę twarogową, dobrze dociśnij i wstaw do lodówki, aby stężała. Terrinę wyjmij z lodówki, udekoruj plasterkami rzodkiewek.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl