Tego przepisu nie można zepsuć. Kremowy sernik czekoladowo-kawowy

Delikatny i kremowy sernik z serka homogenizowanego z kawową nutą. Przepis nie jest skomplikowany, więc każdy sobie z nim poradzi.

ego przepisu nie można zepsuć. Kremowy sernik czekoladowo-kawowyego przepisu nie można zepsuć. Kremowy sernik czekoladowo-kawowy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 opakowanie (225 g) pokruszonych wafli czekoladowych
  • 110 g roztopionego masła

Krem czekoladowo-kawowy:

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 szklanka sera homogenizowanego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 3 roztrzepane jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka roztopionej ciemnej czekolady

Polewa likierowo-kawowa:

  • 4 łyżki likieru kawowego
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • 1 1/2 szklanki gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
  • 55 g masła
  • 1/2 szklanki tłustej śmietany

Przepis

  • Włożyć pokruszone wafle i masło do miski, wymieszać. Wafelkami wylepić dno lekko natłuszczonej i wyścielonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm. Włożyć do lodówki, aż stężeje.
  • Aby przygotować krem, należy rozpuścić w naczyniu kawę w niewielkiej ilości wody.
  • Odstawić do wystudzenia.
  • Włożyć do miski ser, śmietanę, jajka, cukier i rozpuszczoną kawę. Utrzeć na jednolitą masę. Wyłożyć połowę kremu na przygotowany spód.
  • Do kremu dodać 4 łyżki stopionej czekolady i rozmieszać patyczkiem. To samo zrobić z pozostałym kremem i pozostałą czekoladą. Piec 40 minut.
  • Schłodzić w blasze.
  • Aby wykonać polewę, wlać likier i rum do rondla. Umieścić nad gotującą się na średnim ogniu wodą.
  • Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż mieszanka zmniejszy objętość do polowy.
  • Dodać czekoladę, masło i śmietanę.
  • Ciągle gotować, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji. Zdjąć rondel z ognia. Odstawić, aż trochę zgęstnieje.
  • Rozprowadzić polewę na sernik i zostawić do stężenia.
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów