Te mity powtarzamy od lat. Ile jest w nich prawdy?
Poruszając się w tematyce diet i tak zwanego zdrowego odżywiania, często zderzamy się z mitami, które żyją swoim życiem w internecie, na Instagramie i wśród naszego bliższego i dalszego kręgu znajomych lub rodziny.
Mity dietetyczne są tak silne, że często trudno jest stanąć im naprzeciw. No bo skoro jakiś samozwańczy guru od żywienia, celebryta lub znany trener przychodzi na YouTube z filmikiem, w którym przekonuje, że kiedy porzucimy gluten, będziemy słodzić wyłącznie ksylitolem i wszystko popijać wodą alkaliczną, nasze życie ulegnie cudownej odmianie..., to trudno nam się oprzeć i zaczynają one rządzić naszym życiem. Niestety nie mają nic wspólnego z faktami naukowymi. Warto więc się z nimi raz na dobre pożegnać.
Jakie są największe mity dietetyczne ?
Gluten. Tylko potwierdzona celiakia, alergia na pszenicę lub nadwrażliwość na gluten są powodem, dla którego nie można go jeść. Osoby wykluczające gluten bez powodu narażają się na niedobory witamin - K, B1, B12, kwasu foliowego, żelaza, magnezu, cynku i wapnia.
Laktoza. Mit mówi, że jest niezdrowa, ale tylko pozytywny wynik badania nietolerancji na ten cukier mlekowy może być powodem jego wyeliminowania. Jeżeli zdecydowanie odczuwamy dyskomfort po wypiciu mleka, należy skonsultować to z lekarzem. Samodzielne odstawianie mleka może zwiększać ryzyko osteoporozy.
Błędy przy odchudzaniu. Sprawdź, czy ich nie popełniasz
Superfoods. Reklamowane przez celebrytów i trenerów personalnych drogie zagraniczne produkty, wcale nie są zdrowsze niż nasze rodzime.
- jagody goji = żurawina
- algi = natka pietruszki, brokuł bądź szpinak
- orzechy macadamia = orzechy włoskie
- nasiona chia = siemię lniane
- komosa ryżowa = soczewica
- miód manuka = miód spadziowy
Otyłość to kwestia woli i diety. Stwierdzenie absolutnie nieprawdziwe. Otyłość jest bardzo złożonym zaburzeniem, na które składają się dziesiątki czynników. Wchodzą tu w grę różne zmienne genetyczne i schorzenia.
Węglowodany. Same w sobie nie powodują przyrostu masy ciała, a ludzie jedzą je od dawna, bo są cennym źródłem energii. Za tycie odpowiadają węglowodany z nienaturalnych źródeł - cukry rafinowane i syrop glukozowo-fruktozowy.
Ostatni posiłek o 18. Pod warunkiem, że zasypiamy o 21. Inaczej położymy się spać głodni. Ostatni posiłek powinniśmy po prostu zjeść dwie godziny przed snem i powinien on być w miarę lekki.
Woda z cytryną poprawia metabolizm. Niestety nie posiada ona żadnych właściwości odchudzających, a tylko poprawia smak samej wody. Nie należy pić zbyt dużych ilości wody z cytryną, gdyż uszkadza ona szkliwo zębów.
Diety odkwaszające. W organizmie człowieka działają silne mechanizmy kompensacyjne, które zapobiegają kwasicy czy zasadowicy. Do zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej dochodzi wyłącznie w wyniku ciężkich chorób.
Detoks. Zdrowy organizm ludzki oczyszcza się naturalnie przez nerki, wątrobę płuca i nie potrzebuje dodatkowego wsparcia w postaci diety sokowo-warzywnej. Tego typu diety są skrajnie niskokaloryczne i po ich zakończeniu szybko dochodzi do efektu jo-jo.
Owoce można jeść do 16. Owoce warto jeść w pierwszej części dnia ze względu na zawartość cukrów, które mogą fermentować i powodować wzdęcia i niestrawność. Natomiast jeżeli nie odczuwamy dyskomfortu trawiennego, możemy je spożywać po 16. Na pewno nie spowoduje to wzrostu wagi.
Kawa to używka i należy jej unikać. Mit, ponieważ u osób zdrowych kofeina poprawia koncentrację i procesy uczenia się. Regularne spożywanie kawy obniża ryzyko Parkinsona, Alzheimera, kamicy pęcherzyka żółciowego i niektórych schorzeń wątroby.
Ciemne pieczywo jest lepsze od jasnego. Mają porównywalne właściwości kaloryczne, a ciemne pieczywo może być cięższe dla naszych jelit ze względu na typy mąki oraz dodatki w postaci ziaren i pestek. Należy dokładnie czytać etykiety, bowiem ciemne pieczywo bardzo często jest barwione karmelem.