Smart Food. Dieta, która odmładza i odchudza
Jak jeść, żeby być zdrowym i nie przybierać na wadze? Co powinno się składać na nasze codzienne posiłki? Czy dieta może odmładzać i jednocześnie odchudzać?
Na te wszystkie pytania odpowiada dieta Smart Food, która uznawana jest za ewolucyjne odkrycie dietetyki. Jej założenia zostały przedstawione w książce - Dieta Smart Food, przez Eliane Lotte.
Z opracowania wynika, że 30 znanych nam produktów potrafi chronić nasz organizm i działa na DNA komórek, przedłużając nam życie. Cząsteczki, znajdujące się w tych trzydziestu produktach hamują procesy degradacyjne w naszym organizmie i korzystnie wpływają na organizm, podobnie jak post leczniczy. Ostatnie badania nad odżywianiem dowodzą bowiem, że im mniej kalorii zjadamy, tym dłużej żyjemy.
Zatem dieta Smart Food zapewnia szczupłą sylwetkę, zdrowie i dobre samopoczucie. Poza tym wycisza geny starzenia i jest bardzo elastyczna, ponieważ można ją indywidualnie dostosować do stanu zdrowia i stylu życia.
Sprawdzone sposoby na niedojrzałe awokado
Naukowcy z Europejskiego Instytutu Onkologicznego w Mediolanie, zajmujący się dietą, wybrali produkty, które nazwali 'smart' i podzielili je na dwie grupy.
1. Longevity Smartfood - jedzenie naśladujące post i wpływające na przedłużenie życia.
2. Protective Smartfood - substancje, które chronią przed chorobami cywilizacyjnymi i odchudzają. Dostarczają one organizmowi związki chroniące go przed chorobami, ale także zapewniają uczucie sytości, utrudniając wchłanianie tłuszczu lub wspomagając jego spalanie.
Co więc warto jeść?
- kwercetyna - znajduje się w szparagach, kaparach, gorzkiej czekoladzie 70 proc., cebuli, sałacie, jabłkach;
- resweratrol - znajduje się w winogronach;
- kurkumina - w kurkumie;
- antocyjany - znajdują się w czerwonych pomarańczach, czerwonej kapuście, wiśniach, truskawkach, owocach leśnych, bakłażanach, czerwonych jabłkach, fioletowych ziemniakach, śliwkach, sałacie radicchio, ciemnych winogronach; galusan epigallokatechiny - zawiera go w czarna i zielona herbata;
- fizetyna - jest w owocach kaki, truskawkach, jabłkach;
- kapsaicyna - znajduje się w ostrej papryce i chili
Smart Food - zasady
Zasady żywieniowe diety Smart Food zawarte są w dwóch etapach. Pierwszy to start i kładzie się tu nacisk na poznawanie swojego organizmu. Należy określić masę ciała (wskaźnik BMI), rozmieszczenie tkanki tłuszczowej (sylwetka typu jabłko, gruszka itp.), stan zdrowia i codzienny jadłospis.
Drugi etap to faza smart. Przechodzenie na ten sposób odżywiania powinno odbywać się stopniowo. Musimy bowiem przyzwyczaić się do mniej słonych i mniej słodkich smaków. Wtedy neurony przestaną się ich domagać, a my zyskamy więcej energii na ruch. Ważną zasadą diety jest też sezonowość, to znaczy dostosowanie codziennego menu do pór roku oraz wegetacji warzyw i owoców.
W diecie Smart Food nie trzeba rezygnować z mięsa, należy je tylko ograniczyć. Wystarczy 70–100 g mięsa dwa razy w tygodniu .
Najlepiej jeść białe mięso drobiowe lub królicze, bez skóry. Jeśli decydujemy się na mięso czerwone, jemy je bez skóry. Z naszego menu należy wyeliminować wędliny, ostatecznie raz na jakiś czas możemy jeść długo dojrzewające szynki.
Dieta Smart Food powinna być uzupełniana witaminami, minerałami i składnikami odżywczymi. Należy też włączyć odpowiednie dla każdego formy aktywności fizycznej.
Pomocne w stworzeniu indywidualnej diety Smart Food będą wskazówki specjalisty dietetyka oraz grup wsparcia w internecie.