WAŻNE
TERAZ

Prokuratura działa ws. Ziobry. Jest postanowienie po decyzji Sejmu

Z jakiej wody przygotować zalewę do ogórków małosolnych?

Jeśli wcześniej nie przygotowałeś ogórków małosolnych, pewnie nie wiesz jaka woda najlepiej nada się na zalewę. To, jaką wodę wybierzemy, może wpływać na jakość naszych ogórków. Zapoznaj się z naszym poradnikiem.

Ogórki małosolneOgórki małosolne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika Swiniarska 07photo

Gorąca czy zimna?

Zimna woda nie wyjaławia ogórków i reszty składników kiszonek z witamin i wartości odżywczych, nie działa ona jednak bakteriobójczo, przez co sprzyja ona rozwojowi groźnych drobnoustrojów. Gorąco woda działa odwrotnie – zabijając bakterie i grzyby, niszczy też witaminy i mikroelementy zawarte w ogórkach, czosnku i chrzanie.

Dobrym wyborem jest letnia woda. Po przegotowaniu należy odstawić ją na jakiś czas, aby trochę przestygła. W ten sposób pozbędziemy się części bakterii, a nasze ogórki zachowają większość wartości odżywczych. Ciepła woda przyspiesza też proces fermentacji, co skróci czas oczekiwania na ukiszenie ogórków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nietypowy dodatek do ogórków małosolnych

Woda z kranu, źródlana czy mineralna?

W przypadku kranówki wszystko zależy od jakości wody w twoim domu. Woda nie może być zbyt miękka ani zbyt twarda - najlepsza będzie ta o średniej twardości. Jeśli masz dostęp do dobrej kranówki, to śmiało możesz wykorzystać ją do przygotowania solanki.

Kranówka zawiera jednak chlor, którego będziemy musieli się pozbyć przed zalaniem wodą ogórków. Żeby to zrobić, wodę należy zagotować. Wówczas chlor wyparuje, a my uzyskamy wodę, z której z powodzeniem możemy zrobić zalewę. Przed podjęciem dalszych kroków trzeba będzie jeszcze przestudzić wodę.

Jeśli nie chcemy używać kranówki albo woda w naszych rurach pozostawia po prostu sporo do życzenia, możemy użyć niegazowanej wody źródlanej lub mineralnej. Takiej wody nie trzeba już przegotowywać. Wystarczy ją lekko podgrzać i gotowe.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika