Z jakiej wody przygotować zalewę do ogórków małosolnych?

Jeśli wcześniej nie przygotowałeś ogórków małosolnych, pewnie nie wiesz jaka woda najlepiej nada się na zalewę. To, jaką wodę wybierzemy, może wpływać na jakość naszych ogórków. Zapoznaj się z naszym poradnikiem.

Ogórki małosolneOgórki małosolne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika Swiniarska 07photo

Gorąca czy zimna?

Zimna woda nie wyjaławia ogórków i reszty składników kiszonek z witamin i wartości odżywczych, nie działa ona jednak bakteriobójczo, przez co sprzyja ona rozwojowi groźnych drobnoustrojów. Gorąco woda działa odwrotnie – zabijając bakterie i grzyby, niszczy też witaminy i mikroelementy zawarte w ogórkach, czosnku i chrzanie.

Dobrym wyborem jest letnia woda. Po przegotowaniu należy odstawić ją na jakiś czas, aby trochę przestygła. W ten sposób pozbędziemy się części bakterii, a nasze ogórki zachowają większość wartości odżywczych. Ciepła woda przyspiesza też proces fermentacji, co skróci czas oczekiwania na ukiszenie ogórków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nietypowy dodatek do ogórków małosolnych

Woda z kranu, źródlana czy mineralna?

W przypadku kranówki wszystko zależy od jakości wody w twoim domu. Woda nie może być zbyt miękka ani zbyt twarda - najlepsza będzie ta o średniej twardości. Jeśli masz dostęp do dobrej kranówki, to śmiało możesz wykorzystać ją do przygotowania solanki.

Kranówka zawiera jednak chlor, którego będziemy musieli się pozbyć przed zalaniem wodą ogórków. Żeby to zrobić, wodę należy zagotować. Wówczas chlor wyparuje, a my uzyskamy wodę, z której z powodzeniem możemy zrobić zalewę. Przed podjęciem dalszych kroków trzeba będzie jeszcze przestudzić wodę.

Jeśli nie chcemy używać kranówki albo woda w naszych rurach pozostawia po prostu sporo do życzenia, możemy użyć niegazowanej wody źródlanej lub mineralnej. Takiej wody nie trzeba już przegotowywać. Wystarczy ją lekko podgrzać i gotowe.

Wybrane dla Ciebie
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟