WAŻNE
TERAZ

Zdjęcie oburzyło Polaków, ukraiński wywiad demaskuje rosyjską prowokację

Z jakiej wody przygotować zalewę do ogórków małosolnych?

Jeśli wcześniej nie przygotowałeś ogórków małosolnych, pewnie nie wiesz jaka woda najlepiej nada się na zalewę. To, jaką wodę wybierzemy, może wpływać na jakość naszych ogórków. Zapoznaj się z naszym poradnikiem.

Ogórki małosolneOgórki małosolne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika Swiniarska 07photo

Gorąca czy zimna?

Zimna woda nie wyjaławia ogórków i reszty składników kiszonek z witamin i wartości odżywczych, nie działa ona jednak bakteriobójczo, przez co sprzyja ona rozwojowi groźnych drobnoustrojów. Gorąco woda działa odwrotnie – zabijając bakterie i grzyby, niszczy też witaminy i mikroelementy zawarte w ogórkach, czosnku i chrzanie.

Dobrym wyborem jest letnia woda. Po przegotowaniu należy odstawić ją na jakiś czas, aby trochę przestygła. W ten sposób pozbędziemy się części bakterii, a nasze ogórki zachowają większość wartości odżywczych. Ciepła woda przyspiesza też proces fermentacji, co skróci czas oczekiwania na ukiszenie ogórków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nietypowy dodatek do ogórków małosolnych

Woda z kranu, źródlana czy mineralna?

W przypadku kranówki wszystko zależy od jakości wody w twoim domu. Woda nie może być zbyt miękka ani zbyt twarda - najlepsza będzie ta o średniej twardości. Jeśli masz dostęp do dobrej kranówki, to śmiało możesz wykorzystać ją do przygotowania solanki.

Kranówka zawiera jednak chlor, którego będziemy musieli się pozbyć przed zalaniem wodą ogórków. Żeby to zrobić, wodę należy zagotować. Wówczas chlor wyparuje, a my uzyskamy wodę, z której z powodzeniem możemy zrobić zalewę. Przed podjęciem dalszych kroków trzeba będzie jeszcze przestudzić wodę.

Jeśli nie chcemy używać kranówki albo woda w naszych rurach pozostawia po prostu sporo do życzenia, możemy użyć niegazowanej wody źródlanej lub mineralnej. Takiej wody nie trzeba już przegotowywać. Wystarczy ją lekko podgrzać i gotowe.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia