Tajska zupa z curry
Pyszna i rozgrzewająca tajska zupa z makaronem. Zrobiona z czerwonej pasty curry, mleka kokosowego i makaronu do wyboru. To idealna równowaga ostrego, słonego, słodkiego i kwaśnego smaku. Przepis poleca autorka bloga "Kwelka gotuje".
Katarzyna Kwella
Składniki
Przepis
- Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojone warzywa z przyprawami. Po 10 min. wlej szklankę wody, mleczko kokosowe i gotuj 5 min.
- Z zupy wyjmij listki kaffiru, zblenduj ją i dopraw do smaku.
- Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Gotową zupę podawaj z makaronem, posypujemy kolendrą lub natką pietruszki i sezamem.
- Zupę można podać również z pieczywem, u mnie jest to pieczywo wieloziarniste z mielonych ziaren, z dodatkiem ziół, bez mąki i drożdży.
- Zupę można podać z tofu, krewetkami lub kurczakiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl