Tabbouleh - libańska sycąca sałatka

Główne jej składniki to kasza i pietruszka. Produkty te obecne są również w polskiej kuchni, ale zamiast odmianę bulgur, częściej sięgamy po gryczaną lub pęczak, a zieloną natkę traktujemy najczęściej jako dodatek do zupy lub ziemniaków z drugiego dania. Tabbouleh w libańskiej gastronomii to danie cenione od pokoleń, uważane za doskonałe źródło niezbędnych składników odżywczych oraz witamin. Oto co warto wiedzieć o tej potrawie i jak ją przygotować własnoręcznie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Tabbouleh w libańskiej kulturze to danie cenione od pokoleń, uważane za doskonałe źródło niezbędnych składników odżywczych oraz witamin. Jego główne składniki, czyli kasza i pietruszka, są obecne również w polskiej kuchni. Zamiast bulguru, częściej wybieramy jednak kaszę gryczaną lub pęczak, a zieloną natkę traktujemy najczęściej jako dodatek do zupy lub ziemniaków. Oto co warto wiedzieć o tej potrawie i jak ją przygotować własnoręcznie.

W tabbouleh to posiekane listki pietruszki odgrywają najważniejszą rolę. Towarzyszą im ogórki i pomidory. Duet ten przez dietetyków i specjalistów ds. żywienia nie jest zaliczany do najzdrowszych, ponieważ zawarty w ogórkach enzym znacznie zmniejsza przyswajalność witaminy C z pomidorów. Kucharze mają jednak swój trik, aby ten zestaw był pełnowartościowy - wystarczy skropić produkty odrobiną oliwy z oliwek. W pewien sposób zabezpieczymy oba warzywa, a dodatkowo zwiększy się wchłanialność przeciwutleniaczy, które znajdziemy w pomidorach (w tym likopenu).

Niemniej ważna jest kasza, mimo że występuje w mniejszych ilościach. Najlepiej wybrać rodzaj drobnych ziarenek - bulgur, kuskus albo komosę ryżową. Idealna będzie ta pierwsza. Znajdziemy w niej spore dawki kwasu foliowego, którego braki powinny uzupełniać przede wszystkim kobiety w ciąży. Ponadto składnik ten zmniejsza ryzyko chorób serca, anemii i wylewu. Działa przeciwdepresyjnie, pomaga uporać się ze stresem, uczestniczy w produkcji krwi. Bulgur to także świetne źródło witaminy K (odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi), witamin z grupy B (pozytywnie wpływają na układ nerwowy) oraz błonnika (poprawia pracę jelit, pomaga usunąć toksyny z organizmu i chroni przed zaparciami). Jedzona regularnie kasza uzupełni też podstawowe minerały: potas, fosfor, magnez i wapń.

Z kolei posiekana natka pietruszki to duża dawka witaminy C (ma jej znacznie więcej niż owoce cytrusowe) i żelaza. Wykazuje działanie oczyszczające, odchudzające i odświeżające.

Ilu Libańczyków, tyle wersji tej potrawy. W niektórych przepisach oprócz rozmaitych rodzajów kasz, możemy spotkać dodatek granatu, czerwonej papryki lub orzeszków piniowych. Ortodoksyjni kucharze polecają jednak klasyczny skład i wykonanie tego przysmaku. Użyta do dania kasza zanim zostanie połączona z warzywami, wchłania mieszankę oliwy z oliwek i soku z cytryny. Ten zabieg sprawia, że Libańczycy nie muszą jej później gotować.

Składniki: 8 łyżek drobnego bulguru, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 5 łyżek oliwy z oliwek, odrobina wrzątku, 2 pęczki natki pietruszki, garść listków świeżej mięty, 3 duże pomidory, 1 duży ogórek gruntowy, 1 łyżka oliwy, 2 szalotki, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: kaszę połączyć z oliwą i sokiem z cytryny. Odstawić na 10 minut, a następnie zalać wrzątkiem, aby bulgur delikatnie zmiękł. Pietruszkę posiekać, ogórka obrać i pokroić w kostkę. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Warzywa umieścić w misce, dodać pozostałą oliwę, posiekaną szalotkę i doprawić do smaku. Wymieszać z kaszą i od razu podawać.

mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika