Tabbouleh - libańska sycąca sałatka

Główne jej składniki to kasza i pietruszka. Produkty te obecne są również w polskiej kuchni, ale zamiast odmianę bulgur, częściej sięgamy po gryczaną lub pęczak, a zieloną natkę traktujemy najczęściej jako dodatek do zupy lub ziemniaków z drugiego dania. Tabbouleh w libańskiej gastronomii to danie cenione od pokoleń, uważane za doskonałe źródło niezbędnych składników odżywczych oraz witamin. Oto co warto wiedzieć o tej potrawie i jak ją przygotować własnoręcznie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Tabbouleh w libańskiej kulturze to danie cenione od pokoleń, uważane za doskonałe źródło niezbędnych składników odżywczych oraz witamin. Jego główne składniki, czyli kasza i pietruszka, są obecne również w polskiej kuchni. Zamiast bulguru, częściej wybieramy jednak kaszę gryczaną lub pęczak, a zieloną natkę traktujemy najczęściej jako dodatek do zupy lub ziemniaków. Oto co warto wiedzieć o tej potrawie i jak ją przygotować własnoręcznie.

W tabbouleh to posiekane listki pietruszki odgrywają najważniejszą rolę. Towarzyszą im ogórki i pomidory. Duet ten przez dietetyków i specjalistów ds. żywienia nie jest zaliczany do najzdrowszych, ponieważ zawarty w ogórkach enzym znacznie zmniejsza przyswajalność witaminy C z pomidorów. Kucharze mają jednak swój trik, aby ten zestaw był pełnowartościowy - wystarczy skropić produkty odrobiną oliwy z oliwek. W pewien sposób zabezpieczymy oba warzywa, a dodatkowo zwiększy się wchłanialność przeciwutleniaczy, które znajdziemy w pomidorach (w tym likopenu).

Niemniej ważna jest kasza, mimo że występuje w mniejszych ilościach. Najlepiej wybrać rodzaj drobnych ziarenek - bulgur, kuskus albo komosę ryżową. Idealna będzie ta pierwsza. Znajdziemy w niej spore dawki kwasu foliowego, którego braki powinny uzupełniać przede wszystkim kobiety w ciąży. Ponadto składnik ten zmniejsza ryzyko chorób serca, anemii i wylewu. Działa przeciwdepresyjnie, pomaga uporać się ze stresem, uczestniczy w produkcji krwi. Bulgur to także świetne źródło witaminy K (odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi), witamin z grupy B (pozytywnie wpływają na układ nerwowy) oraz błonnika (poprawia pracę jelit, pomaga usunąć toksyny z organizmu i chroni przed zaparciami). Jedzona regularnie kasza uzupełni też podstawowe minerały: potas, fosfor, magnez i wapń.

Z kolei posiekana natka pietruszki to duża dawka witaminy C (ma jej znacznie więcej niż owoce cytrusowe) i żelaza. Wykazuje działanie oczyszczające, odchudzające i odświeżające.

Ilu Libańczyków, tyle wersji tej potrawy. W niektórych przepisach oprócz rozmaitych rodzajów kasz, możemy spotkać dodatek granatu, czerwonej papryki lub orzeszków piniowych. Ortodoksyjni kucharze polecają jednak klasyczny skład i wykonanie tego przysmaku. Użyta do dania kasza zanim zostanie połączona z warzywami, wchłania mieszankę oliwy z oliwek i soku z cytryny. Ten zabieg sprawia, że Libańczycy nie muszą jej później gotować.

Składniki: 8 łyżek drobnego bulguru, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 5 łyżek oliwy z oliwek, odrobina wrzątku, 2 pęczki natki pietruszki, garść listków świeżej mięty, 3 duże pomidory, 1 duży ogórek gruntowy, 1 łyżka oliwy, 2 szalotki, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: kaszę połączyć z oliwą i sokiem z cytryny. Odstawić na 10 minut, a następnie zalać wrzątkiem, aby bulgur delikatnie zmiękł. Pietruszkę posiekać, ogórka obrać i pokroić w kostkę. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Warzywa umieścić w misce, dodać pozostałą oliwę, posiekaną szalotkę i doprawić do smaku. Wymieszać z kaszą i od razu podawać.

mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw