Tabbouleh - libańska sycąca sałatka

Główne jej składniki to kasza i pietruszka. Produkty te obecne są również w polskiej kuchni, ale zamiast odmianę bulgur, częściej sięgamy po gryczaną lub pęczak, a zieloną natkę traktujemy najczęściej jako dodatek do zupy lub ziemniaków z drugiego dania. Tabbouleh w libańskiej gastronomii to danie cenione od pokoleń, uważane za doskonałe źródło niezbędnych składników odżywczych oraz witamin. Oto co warto wiedzieć o tej potrawie i jak ją przygotować własnoręcznie.

Tabbouleh - libańska sycąca sałatka
Źródło zdjęć: © 123RF
7

Tabbouleh w libańskiej kulturze to danie cenione od pokoleń, uważane za doskonałe źródło niezbędnych składników odżywczych oraz witamin. Jego główne składniki, czyli kasza i pietruszka, są obecne również w polskiej kuchni. Zamiast bulguru, częściej wybieramy jednak kaszę gryczaną lub pęczak, a zieloną natkę traktujemy najczęściej jako dodatek do zupy lub ziemniaków. Oto co warto wiedzieć o tej potrawie i jak ją przygotować własnoręcznie.

W tabbouleh to posiekane listki pietruszki odgrywają najważniejszą rolę. Towarzyszą im ogórki i pomidory. Duet ten przez dietetyków i specjalistów ds. żywienia nie jest zaliczany do najzdrowszych, ponieważ zawarty w ogórkach enzym znacznie zmniejsza przyswajalność witaminy C z pomidorów. Kucharze mają jednak swój trik, aby ten zestaw był pełnowartościowy - wystarczy skropić produkty odrobiną oliwy z oliwek. W pewien sposób zabezpieczymy oba warzywa, a dodatkowo zwiększy się wchłanialność przeciwutleniaczy, które znajdziemy w pomidorach (w tym likopenu).

Niemniej ważna jest kasza, mimo że występuje w mniejszych ilościach. Najlepiej wybrać rodzaj drobnych ziarenek - bulgur, kuskus albo komosę ryżową. Idealna będzie ta pierwsza. Znajdziemy w niej spore dawki kwasu foliowego, którego braki powinny uzupełniać przede wszystkim kobiety w ciąży. Ponadto składnik ten zmniejsza ryzyko chorób serca, anemii i wylewu. Działa przeciwdepresyjnie, pomaga uporać się ze stresem, uczestniczy w produkcji krwi. Bulgur to także świetne źródło witaminy K (odpowiada za prawidłowe krzepnięcie krwi), witamin z grupy B (pozytywnie wpływają na układ nerwowy) oraz błonnika (poprawia pracę jelit, pomaga usunąć toksyny z organizmu i chroni przed zaparciami). Jedzona regularnie kasza uzupełni też podstawowe minerały: potas, fosfor, magnez i wapń.

Z kolei posiekana natka pietruszki to duża dawka witaminy C (ma jej znacznie więcej niż owoce cytrusowe) i żelaza. Wykazuje działanie oczyszczające, odchudzające i odświeżające.

Ilu Libańczyków, tyle wersji tej potrawy. W niektórych przepisach oprócz rozmaitych rodzajów kasz, możemy spotkać dodatek granatu, czerwonej papryki lub orzeszków piniowych. Ortodoksyjni kucharze polecają jednak klasyczny skład i wykonanie tego przysmaku. Użyta do dania kasza zanim zostanie połączona z warzywami, wchłania mieszankę oliwy z oliwek i soku z cytryny. Ten zabieg sprawia, że Libańczycy nie muszą jej później gotować.

Składniki: 8 łyżek drobnego bulguru, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 5 łyżek oliwy z oliwek, odrobina wrzątku, 2 pęczki natki pietruszki, garść listków świeżej mięty, 3 duże pomidory, 1 duży ogórek gruntowy, 1 łyżka oliwy, 2 szalotki, sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania: kaszę połączyć z oliwą i sokiem z cytryny. Odstawić na 10 minut, a następnie zalać wrzątkiem, aby bulgur delikatnie zmiękł. Pietruszkę posiekać, ogórka obrać i pokroić w kostkę. Z pomidorów usunąć gniazda nasienne i również pokroić w kostkę. Warzywa umieścić w misce, dodać pozostałą oliwę, posiekaną szalotkę i doprawić do smaku. Wymieszać z kaszą i od razu podawać.

mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
7

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich