Sztorm przynosi zmiany, czyli nowe smaki w Zatoce Sztuki

Zmiany za sterami kultowej restauracji na polskim wybrzeżu.

Obraz
Źródło zdjęć: © materiały prasowe

Zatoka Sztuki to miejsce obowiązkowe na kulinarnej mapie wybrzeża Polski. W dniu 06.10. 2016 za sterami kuchni restauracji zasiadła Adriana Marczewska. To wyraźny sygnał rozwoju i metamorfoz miejsca, które co roku stawia sobie coraz wyższą poprzeczkę w zakresie standardów oferowanych swoim gościom.
Adriana to szef kuchni oraz twórca projektu La BlaBla, w którym tworzyła autorskie menu oparte na sezonowych, tylko polskich produktach. Wierzy, że o ostatecznym smaku potraw decyduje jakość składników, dlatego używa tylko naturalnych produktów sprowadzonych od lokalnych dostawców specjalizujących się w zrównoważonej hodowli zwierząt, uprawie warzyw i ziół. Prowadzi warsztaty poświęcone sztuce kulinarnej w całej Polsce. Pracowała m.in. jako szef kuchni w restauracjach "Instalacje Art Bistro" oraz "U Artystów” i „The Star". Prowadząca program kulinarny „Ślinotok” w Kuchnia +. Uczestniczka 4 edycji programu „Top Chef” w telewizji Polsat. Interesuję się kuchnią tradycyjną, specjalizuje w polskich produktach, ziołach i przepisach.

Co nowego i wyjątkowego pojawiło się w raz z tą zmianą?

- Kochamy nasze okolice. Ważne dla nas jest wsparcie regionu. Skupiamy się zatem przede wszystkim na rodzimych produktach. Tworzonych przez wyjątkowych ludzi z pasją. W naszej kuchni pojawiły się kaszubskie sery i miody, wołowina z Pniew czy wędliny z domowej wędzarni - mówi szefowa kuchni.

W menu śniadaniowym znalazły się m.in. szakszuka, jaglanka z pieczonymi warzywami korzeniowymi, orzechami włoskimi i grzybami oraz BLT, czyli słynna kanapka podawana z boczkiem, jajkiem sadzonym, pomidorem i sałatami. Czekają na nas dwie aromatyczne zupy: rosół z kaczki i zupa rybna. W ramach obiadu mamy okazję spróbować dorsza z patelni, kaczki z pieczonymi jabłkami lub steka z sezonowanej polędwicy wołowej.

Źródło artykułu: Informacja prasowa

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru