Sztorm przynosi zmiany, czyli nowe smaki w Zatoce Sztuki

Zmiany za sterami kultowej restauracji na polskim wybrzeżu.

Sztorm przynosi zmiany, czyli nowe smaki w Zatoce Sztuki
Źródło zdjęć: © materiały prasowe
SKOMENTUJ

Zatoka Sztuki to miejsce obowiązkowe na kulinarnej mapie wybrzeża Polski. W dniu 06.10. 2016 za sterami kuchni restauracji zasiadła Adriana Marczewska. To wyraźny sygnał rozwoju i metamorfoz miejsca, które co roku stawia sobie coraz wyższą poprzeczkę w zakresie standardów oferowanych swoim gościom.
Adriana to szef kuchni oraz twórca projektu La BlaBla, w którym tworzyła autorskie menu oparte na sezonowych, tylko polskich produktach. Wierzy, że o ostatecznym smaku potraw decyduje jakość składników, dlatego używa tylko naturalnych produktów sprowadzonych od lokalnych dostawców specjalizujących się w zrównoważonej hodowli zwierząt, uprawie warzyw i ziół. Prowadzi warsztaty poświęcone sztuce kulinarnej w całej Polsce. Pracowała m.in. jako szef kuchni w restauracjach "Instalacje Art Bistro" oraz "U Artystów” i „The Star". Prowadząca program kulinarny „Ślinotok” w Kuchnia +. Uczestniczka 4 edycji programu „Top Chef” w telewizji Polsat. Interesuję się kuchnią tradycyjną, specjalizuje w polskich produktach, ziołach i przepisach.

Co nowego i wyjątkowego pojawiło się w raz z tą zmianą?

- Kochamy nasze okolice. Ważne dla nas jest wsparcie regionu. Skupiamy się zatem przede wszystkim na rodzimych produktach. Tworzonych przez wyjątkowych ludzi z pasją. W naszej kuchni pojawiły się kaszubskie sery i miody, wołowina z Pniew czy wędliny z domowej wędzarni - mówi szefowa kuchni.

W menu śniadaniowym znalazły się m.in. szakszuka, jaglanka z pieczonymi warzywami korzeniowymi, orzechami włoskimi i grzybami oraz BLT, czyli słynna kanapka podawana z boczkiem, jajkiem sadzonym, pomidorem i sałatami. Czekają na nas dwie aromatyczne zupy: rosół z kaczki i zupa rybna. W ramach obiadu mamy okazję spróbować dorsza z patelni, kaczki z pieczonymi jabłkami lub steka z sezonowanej polędwicy wołowej.

Źródło artykułu: Informacja prasowa

Wybrane dla Ciebie

W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
W PRL była kultowym przysmakiem. Mało kto wie, że pomaga obniżyć cholesterol
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Co roku do Polski trafia ponad 400 tys. ton. Unikaj go jak ognia, by zachować zdrowie
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Lubisz sałatę lodową? Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy ją jesz
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Jedz codziennie, a szybko zauważysz efekty. Będziesz mieć serce jak dzwon
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Dodaj do mięsa te warzywa przyprawowe. Inaczej będzie mdłe i niesmaczne
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Nieprzyjemny zapach w lodówce? Sprawdź, co go powoduje i jak się go pozbyć
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad
Niby zdrowe, a szkodzą starszym. Tych warzyw lepiej nie podawać babci na obiad