Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym. Najlepszy przepis
Szparagi zapiekane pod sosem beszamelowym to klasyka gatunku. Delikatny beszamelowy sos doskonale podkreśli smak szparagów. Tak przygotowane szparagi smakują zarówno jako przystawka oraz jako dodatek do dania głównego np. mięs i ziemniaków. Jak je zrobić? Oto przepis.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Obieraczką do miękkich warzyw i owoców obieramy szparagi (zielonych nie trzeba obierać). Końcówki odłamujemy.
- Umieszczamy szparagi w wysokim garnku z sitkiem i gotujemy na stojąco. Dla ułatwienia możemy je związać w niewielkie pęczki. Gotujemy przez 3 minuty od zagotowania we wrzącej wodzie z odrobiną soli i cukru.
- Rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy mąkę i wszystko podsmażamy (nie zarumieniamy). Cały czas mieszając, dodajemy mleko i gotujemy, aż masa zgęstnieje.
- Do utartych żółtek dodajemy gorący sos (cały czas ucierając). Przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową i solą.
- Gotowy sos rozprowadzamy na szparagach i wszystko posypujemy parmezanem.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Smacznego!
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl