Smaczny dodatek
Szczypiorek to roślina używana głównie jako przyprawa. Jest to znakomite źródło żelaza, miedzi, manganu i witamin A, C, K oraz związków siarki, którym zawdzięczamy ostry zapach i smak szczypiorku. To aromatyczne ziele ma właściwości zdrowotne podobne do czosnku, choć nie aż tak silne.
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, szczypior stosowany jest w profilaktyce infekcji wirusowych, przy przeziębieniach, kaszlu lub osłabieniu organizmu. Jego walory prozdrowotne idą w parze z wszechstronnym zastosowaniem w kuchni. Choć wielu z nas dodaje go niemal wyłącznie do sałatek lub twarożku. Tymczasem szczypiorek podkreśli smak naprawdę wielu dań.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Jajecznica ze szczypiorkiem
Jajka w połączeniu ze szczypiorkiem smakują znacznie lepiej. Jajecznica jest daniem klasycznym, a dobrze przygotowana jest wyjątkowo smaczna. Składniki: dwa jajka, garść posiekanego drobno szczypiorku, kilka łyżek śmietany (opcjonalnie), masło, sól i pieprz. Jajka dokładnie mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i śmietaną, solimy lekko i dodajemy pieprz. Smażymy szybko na maśle na rozgrzanej patelni i od razu podajemy ze świeżym pieczywem.
Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem
Dodatek szczypioru zmieni proste placki w ciekawe i wyraziste danie. Spróbujmy więc. Składniki: pół kilograma ziemniaków, pęczek szczypiorku, jajko, kilka łyżek mąki, sporo świeżo mielonego pieprzu, sól. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, ale niezbyt drobnej. Szczypiorek siekamy bardzo drobno, dodajemy do masy ziemniaczanej, wbijamy jajko i dodajemy mąkę. Doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy na oleju dwie minuty z każdej strony i osączamy na papierowym ręczniku, by placki pozostały chrupiące.
Chłodnik szczypiorkowy
Letnia zupa, czyli chłodnik, ma wiele odmian. Jeśli chcemy, by był on trochę bardziej ostry, wykorzystajmy szczypiorek. Potrzebne nam będą: pęczek rzodkiewek, kilka młodych buraczków, dwa ogórki kiszone, dwa pęczki szczypiorku, wywar warzywny, jogurt naturalny, sok z cytryny, sól i pieprz. Buraczki obieramy, kroimy w słupki i podgotowujemy w wywarze. Gdy będą miękkie, studzimy, dodajemy posiekany szczypiorek, pokrojone w plasterki rzodkiewki i ogórki, dodajemy jogurt, sok z cytryny i przyprawy. Schładzamy. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.
Sos ze szczypiorku
Znakomitym dodatkiem do wędlin lub smażonych ryb jest sos na bazie majonezu i szczypiorku. Do jego przygotowania potrzebne nam będą: pęczek szczypiorku, pół szklanki majonezu, pół szklanki gęstej śmietany, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki kminu rzymskiego, sól i pieprz. Szczypiorek siekamy drobno, łącznie z białymi końcówkami. Z majonezu, śmietany i przypraw robimy sos, dodajemy szczypiorek. Sos powinien mieć żywą, żółto-zieloną barwę. Możemy go trzymać w lodówce kilka dni.