Szczypiorek nie tylko do jajecznicy. Zaskakujące przepisy

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 5Smaczny dodatek

Obraz
© Fotolia

Szczypiorek to roślina używana głównie jako przyprawa. Jest to znakomite źródło żelaza, miedzi, manganu i witamin A, C, K oraz związków siarki, którym zawdzięczamy ostry zapach i smak szczypiorku. To aromatyczne ziele ma właściwości zdrowotne podobne do czosnku, choć nie aż tak silne.

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, szczypior stosowany jest w profilaktyce infekcji wirusowych, przy przeziębieniach, kaszlu lub osłabieniu organizmu. Jego walory prozdrowotne idą w parze z wszechstronnym zastosowaniem w kuchni. Choć wielu z nas dodaje go niemal wyłącznie do sałatek lub twarożku. Tymczasem szczypiorek podkreśli smak naprawdę wielu dań.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Jajecznica ze szczypiorkiem

Obraz
© Shutterstock.com

Jajka w połączeniu ze szczypiorkiem smakują znacznie lepiej. Jajecznica jest daniem klasycznym, a dobrze przygotowana jest wyjątkowo smaczna. Składniki: dwa jajka, garść posiekanego drobno szczypiorku, kilka łyżek śmietany (opcjonalnie), masło, sól i pieprz. Jajka dokładnie mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i śmietaną, solimy lekko i dodajemy pieprz. Smażymy szybko na maśle na rozgrzanej patelni i od razu podajemy ze świeżym pieczywem.

/ 5Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

Obraz
© 123RF

Dodatek szczypioru zmieni proste placki w ciekawe i wyraziste danie. Spróbujmy więc. Składniki: pół kilograma ziemniaków, pęczek szczypiorku, jajko, kilka łyżek mąki, sporo świeżo mielonego pieprzu, sól. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, ale niezbyt drobnej. Szczypiorek siekamy bardzo drobno, dodajemy do masy ziemniaczanej, wbijamy jajko i dodajemy mąkę. Doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy na oleju dwie minuty z każdej strony i osączamy na papierowym ręczniku, by placki pozostały chrupiące.

/ 5Chłodnik szczypiorkowy

Obraz
© 123RF

Letnia zupa, czyli chłodnik, ma wiele odmian. Jeśli chcemy, by był on trochę bardziej ostry, wykorzystajmy szczypiorek. Potrzebne nam będą: pęczek rzodkiewek, kilka młodych buraczków, dwa ogórki kiszone, dwa pęczki szczypiorku, wywar warzywny, jogurt naturalny, sok z cytryny, sól i pieprz. Buraczki obieramy, kroimy w słupki i podgotowujemy w wywarze. Gdy będą miękkie, studzimy, dodajemy posiekany szczypiorek, pokrojone w plasterki rzodkiewki i ogórki, dodajemy jogurt, sok z cytryny i przyprawy. Schładzamy. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

/ 5Sos ze szczypiorku

Obraz
© 123RF

Znakomitym dodatkiem do wędlin lub smażonych ryb jest sos na bazie majonezu i szczypiorku. Do jego przygotowania potrzebne nam będą: pęczek szczypiorku, pół szklanki majonezu, pół szklanki gęstej śmietany, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki kminu rzymskiego, sól i pieprz. Szczypiorek siekamy drobno, łącznie z białymi końcówkami. Z majonezu, śmietany i przypraw robimy sos, dodajemy szczypiorek. Sos powinien mieć żywą, żółto-zieloną barwę. Możemy go trzymać w lodówce kilka dni.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja