Szczypiorek nie tylko do jajecznicy. Zaskakujące przepisy

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 5Smaczny dodatek

Obraz
© Fotolia

Szczypiorek to roślina używana głównie jako przyprawa. Jest to znakomite źródło żelaza, miedzi, manganu i witamin A, C, K oraz związków siarki, którym zawdzięczamy ostry zapach i smak szczypiorku. To aromatyczne ziele ma właściwości zdrowotne podobne do czosnku, choć nie aż tak silne.

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, szczypior stosowany jest w profilaktyce infekcji wirusowych, przy przeziębieniach, kaszlu lub osłabieniu organizmu. Jego walory prozdrowotne idą w parze z wszechstronnym zastosowaniem w kuchni. Choć wielu z nas dodaje go niemal wyłącznie do sałatek lub twarożku. Tymczasem szczypiorek podkreśli smak naprawdę wielu dań.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Jajecznica ze szczypiorkiem

Obraz
© Shutterstock.com

Jajka w połączeniu ze szczypiorkiem smakują znacznie lepiej. Jajecznica jest daniem klasycznym, a dobrze przygotowana jest wyjątkowo smaczna. Składniki: dwa jajka, garść posiekanego drobno szczypiorku, kilka łyżek śmietany (opcjonalnie), masło, sól i pieprz. Jajka dokładnie mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i śmietaną, solimy lekko i dodajemy pieprz. Smażymy szybko na maśle na rozgrzanej patelni i od razu podajemy ze świeżym pieczywem.

/ 5Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

Obraz
© 123RF

Dodatek szczypioru zmieni proste placki w ciekawe i wyraziste danie. Spróbujmy więc. Składniki: pół kilograma ziemniaków, pęczek szczypiorku, jajko, kilka łyżek mąki, sporo świeżo mielonego pieprzu, sól. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, ale niezbyt drobnej. Szczypiorek siekamy bardzo drobno, dodajemy do masy ziemniaczanej, wbijamy jajko i dodajemy mąkę. Doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy na oleju dwie minuty z każdej strony i osączamy na papierowym ręczniku, by placki pozostały chrupiące.

/ 5Chłodnik szczypiorkowy

Obraz
© 123RF

Letnia zupa, czyli chłodnik, ma wiele odmian. Jeśli chcemy, by był on trochę bardziej ostry, wykorzystajmy szczypiorek. Potrzebne nam będą: pęczek rzodkiewek, kilka młodych buraczków, dwa ogórki kiszone, dwa pęczki szczypiorku, wywar warzywny, jogurt naturalny, sok z cytryny, sól i pieprz. Buraczki obieramy, kroimy w słupki i podgotowujemy w wywarze. Gdy będą miękkie, studzimy, dodajemy posiekany szczypiorek, pokrojone w plasterki rzodkiewki i ogórki, dodajemy jogurt, sok z cytryny i przyprawy. Schładzamy. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

/ 5Sos ze szczypiorku

Obraz
© 123RF

Znakomitym dodatkiem do wędlin lub smażonych ryb jest sos na bazie majonezu i szczypiorku. Do jego przygotowania potrzebne nam będą: pęczek szczypiorku, pół szklanki majonezu, pół szklanki gęstej śmietany, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki kminu rzymskiego, sól i pieprz. Szczypiorek siekamy drobno, łącznie z białymi końcówkami. Z majonezu, śmietany i przypraw robimy sos, dodajemy szczypiorek. Sos powinien mieć żywą, żółto-zieloną barwę. Możemy go trzymać w lodówce kilka dni.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji