Szczypiorek nie tylko do jajecznicy. Zaskakujące przepisy

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 5Smaczny dodatek

Obraz
© Fotolia

Szczypiorek to roślina używana głównie jako przyprawa. Jest to znakomite źródło żelaza, miedzi, manganu i witamin A, C, K oraz związków siarki, którym zawdzięczamy ostry zapach i smak szczypiorku. To aromatyczne ziele ma właściwości zdrowotne podobne do czosnku, choć nie aż tak silne.

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, szczypior stosowany jest w profilaktyce infekcji wirusowych, przy przeziębieniach, kaszlu lub osłabieniu organizmu. Jego walory prozdrowotne idą w parze z wszechstronnym zastosowaniem w kuchni. Choć wielu z nas dodaje go niemal wyłącznie do sałatek lub twarożku. Tymczasem szczypiorek podkreśli smak naprawdę wielu dań.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 5Jajecznica ze szczypiorkiem

Obraz
© Shutterstock.com

Jajka w połączeniu ze szczypiorkiem smakują znacznie lepiej. Jajecznica jest daniem klasycznym, a dobrze przygotowana jest wyjątkowo smaczna. Składniki: dwa jajka, garść posiekanego drobno szczypiorku, kilka łyżek śmietany (opcjonalnie), masło, sól i pieprz. Jajka dokładnie mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i śmietaną, solimy lekko i dodajemy pieprz. Smażymy szybko na maśle na rozgrzanej patelni i od razu podajemy ze świeżym pieczywem.

/ 5Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem

Obraz
© 123RF

Dodatek szczypioru zmieni proste placki w ciekawe i wyraziste danie. Spróbujmy więc. Składniki: pół kilograma ziemniaków, pęczek szczypiorku, jajko, kilka łyżek mąki, sporo świeżo mielonego pieprzu, sól. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, ale niezbyt drobnej. Szczypiorek siekamy bardzo drobno, dodajemy do masy ziemniaczanej, wbijamy jajko i dodajemy mąkę. Doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy na oleju dwie minuty z każdej strony i osączamy na papierowym ręczniku, by placki pozostały chrupiące.

/ 5Chłodnik szczypiorkowy

Obraz
© 123RF

Letnia zupa, czyli chłodnik, ma wiele odmian. Jeśli chcemy, by był on trochę bardziej ostry, wykorzystajmy szczypiorek. Potrzebne nam będą: pęczek rzodkiewek, kilka młodych buraczków, dwa ogórki kiszone, dwa pęczki szczypiorku, wywar warzywny, jogurt naturalny, sok z cytryny, sól i pieprz. Buraczki obieramy, kroimy w słupki i podgotowujemy w wywarze. Gdy będą miękkie, studzimy, dodajemy posiekany szczypiorek, pokrojone w plasterki rzodkiewki i ogórki, dodajemy jogurt, sok z cytryny i przyprawy. Schładzamy. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem.

/ 5Sos ze szczypiorku

Obraz
© 123RF

Znakomitym dodatkiem do wędlin lub smażonych ryb jest sos na bazie majonezu i szczypiorku. Do jego przygotowania potrzebne nam będą: pęczek szczypiorku, pół szklanki majonezu, pół szklanki gęstej śmietany, pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki kminu rzymskiego, sól i pieprz. Szczypiorek siekamy drobno, łącznie z białymi końcówkami. Z majonezu, śmietany i przypraw robimy sos, dodajemy szczypiorek. Sos powinien mieć żywą, żółto-zieloną barwę. Możemy go trzymać w lodówce kilka dni.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu