Szarlotka z chleba tostowego

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast. Nie tylko smakuje doskonale, ale też jest proste w przygotowaniu. Jeśli nie masz czasu na pieczenie klasycznej szarlotki, warto spróbować błyskawicznej alternatywy - szarlotki z chleba tostowego. Deser może być świetną przekąską do pracy czy na imprezę. W dodatku przygotowanie jest banalnie proste. Zobaczcie przepis.

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast. Nie tylko smakuje doskonale, ale też jest proste w przygotowaniu. Jeśli nie masz czasu na pieczenie klasycznej szarlotki, warto spróbować błyskawicznej alternatywy - szarlotki z chleba tostowego. Deser może być świetną przekąską do pracy czy na imprezę. W dodatku przygotowanie jest banalnie proste. Zobaczcie przepis.

Składniki:

1 chleb tostowy, 1 kg jabłek kwaskowatych, 100g cukru, 300ml mleka, 2 żółtka, 1 łyżka cynamonu, 1 łyżka otartej skórki z cytryny, cukier puder, masło.

Przygotowanie:

Obrane jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy cukier, cynamon i otartą skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Żółtka roztrzepujemy z mlekiem. Kromki chleba maczamy w mleku i układamy na spodzie nasmarowanej formy do pieczenia. Przykrywamy warstwą jabłek i ponownie namaczamy pieczywo. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180C. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem. Jeśli chcesz uzyskać chrupki spód, nie namaczaj pierwszej warstwy pieczywa w mleku. Szarlotka bez pieczenia

Źródło artykułu: LifeTube/Jaja w kuchni

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany