Szarlotka z chleba tostowego
Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast. Nie tylko smakuje doskonale, ale też jest proste w przygotowaniu. Jeśli nie masz czasu na pieczenie klasycznej szarlotki, warto spróbować błyskawicznej alternatywy - szarlotki z chleba tostowego. Deser może być świetną przekąską do pracy czy na imprezę. W dodatku przygotowanie jest banalnie proste. Zobaczcie przepis.
Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast. Nie tylko smakuje doskonale, ale też jest proste w przygotowaniu. Jeśli nie masz czasu na pieczenie klasycznej szarlotki, warto spróbować błyskawicznej alternatywy - szarlotki z chleba tostowego. Deser może być świetną przekąską do pracy czy na imprezę. W dodatku przygotowanie jest banalnie proste. Zobaczcie przepis.
Składniki:
1 chleb tostowy, 1 kg jabłek kwaskowatych, 100g cukru, 300ml mleka, 2 żółtka, 1 łyżka cynamonu, 1 łyżka otartej skórki z cytryny, cukier puder, masło.
Przygotowanie:
Obrane jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy cukier, cynamon i otartą skórkę pomarańczową i dokładnie mieszamy. Żółtka roztrzepujemy z mlekiem. Kromki chleba maczamy w mleku i układamy na spodzie nasmarowanej formy do pieczenia. Przykrywamy warstwą jabłek i ponownie namaczamy pieczywo. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180C. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem. Jeśli chcesz uzyskać chrupki spód, nie namaczaj pierwszej warstwy pieczywa w mleku. Szarlotka bez pieczenia
Zobacz też: NAJLEPSZE DIETY 2016