Trwa ładowanie...

Szarlotka Ani Starmach

Ania Starmach podpowiedziała, który gatunek jabłek najlepiej wybrać do przygotowania aromatycznej szarlotki.

dbvticw
dbvticw

Anna Starmach przygotowała klasyczną szarlotkę z jabłek, a ściślej z Szarej Renety lub Antonówki. To - zdaniem ekspertki kulinarnej - najlepsze odmiany jabłek na szarlotkę. Ciasto z dodatkiem kruszonki to idealna propozycja na podwieczorek lub dodatek do kawy.

Składniki na ciasto:
500 g mąki
220 g masła
160 g cukru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
pół łyżeczki cynamonu
1,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety)

Przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, wymieszaj i zrób kopczyk, a w nim wgłębienie. Do wgłębienia wbij dwa żółtka, dodaj śmietanę i pokrojone masło. Ciasto wyrabiaj, aż składniki się połączą, zlep w kulkę i przełóż na 30 minut do lodówki. Jabłka obierz, pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i jabłka oraz cynamon. Owoce smaż około 15 minut. 1/3 ciasta rozwałkuj przełóż do tortownicy i ponakłuwaj. Piecz 15 minut w 180 stopniach. 1/3 ciasta rozwałkuj w formę wąskiego paska i przyklej do brzegów tortownicy. Na spód wyłóż jabłka. Ostatnią część ciasta zetrzyj na tarce lub podziel na małe kawałeczki i nieregularnie rozsyp na górze. Ciasto piecz godzinę 180 stopniach. Przed podaniem podsyp cukrem pudrem.

dbvticw
dbvticw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dbvticw
Więcej tematów