Jak zrobić idealną szarlotkę? Sprawdzone sposoby

Szarlotka albo inaczej jabłecznik to ciasto na kruchym spodzie z nadzieniem jabłkowym oraz kruszonką. Aby wyszło idealnie, poznaj kilka sprawdzonych trików.

Sposoby na idealną szarlotkę
Źródło zdjęć: © 123RF

Szarlotka – kruche ciasto

Sekret idealnej szarlotki tkwi w kruchym cieście. Nie zagniataj ciasta zbyt długo. Kruche ciasto "nie lubi" długiego zagniatania – robi się wtedy twarde i zbite, w dodatku ciężko je potem rozwałkować. Jeżeli masz problem z zagnieceniem ciasta nie dodawaj zbyt dużo mąki. Ciasto będzie przez nią twarde i nie będzie się dobrze łączyć. Lepiej wbić dodatkowe żółtko lub łyżkę śmietany.

Kruche ciasto najlepiej wyrabiać ręcznie. Użycie do tego robota może spowodować, że nie będzie ono tak delikatne. Ręcznie wyrobione ciasto sprawi, że będzie smakowało jak ciasto babci sprzed lat. Babcine metody pieczenia sprawdzają się najlepiej. Następnie odłóż ciasto na kilka godzin lub całą noc do lodówki, aby mogło odpocząć.

Masa jabłkowa

Masę jabłkową najlepiej przygotować samemu w domu. Aby była sprężysta i zwarta dodaj do niej kilka łyżek mąki ziemniaczanej. Zamiast mąki może użyć także kisiel w proszku.
Podczas prażenia jabłek na mus warto dodać 2 – 3 goździki. Nadadzą one niepowtarzalnego aromatu.

Zobacz także: Pyszna szarlotka z cynamonem:

Świeżo mielone przyprawy korzenne odmienią smak jabłek. Niezastąpiony jest tutaj cynamon, ale aby wydobyć z niego pełnie smaku zdecyduj się na jego laskę. Zetrzyj ją na tarce i dodaj do musu jabłkowego.

Przed wyłożeniem masy na kruche ciasto, wstaw je samo do piekarnika i delikatnie podpiecz przez 10 minut. Dzięki temu masz pewność, że ciasto będzie dopieczone.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw