Jak zrobić idealną szarlotkę? Sprawdzone sposoby

Szarlotka albo inaczej jabłecznik to ciasto na kruchym spodzie z nadzieniem jabłkowym oraz kruszonką. Aby wyszło idealnie, poznaj kilka sprawdzonych trików.

Sposoby na idealną szarlotkę
Źródło zdjęć: © 123RF

Szarlotka – kruche ciasto

Sekret idealnej szarlotki tkwi w kruchym cieście. Nie zagniataj ciasta zbyt długo. Kruche ciasto "nie lubi" długiego zagniatania – robi się wtedy twarde i zbite, w dodatku ciężko je potem rozwałkować. Jeżeli masz problem z zagnieceniem ciasta nie dodawaj zbyt dużo mąki. Ciasto będzie przez nią twarde i nie będzie się dobrze łączyć. Lepiej wbić dodatkowe żółtko lub łyżkę śmietany.

Kruche ciasto najlepiej wyrabiać ręcznie. Użycie do tego robota może spowodować, że nie będzie ono tak delikatne. Ręcznie wyrobione ciasto sprawi, że będzie smakowało jak ciasto babci sprzed lat. Babcine metody pieczenia sprawdzają się najlepiej. Następnie odłóż ciasto na kilka godzin lub całą noc do lodówki, aby mogło odpocząć.

Masa jabłkowa

Masę jabłkową najlepiej przygotować samemu w domu. Aby była sprężysta i zwarta dodaj do niej kilka łyżek mąki ziemniaczanej. Zamiast mąki może użyć także kisiel w proszku.
Podczas prażenia jabłek na mus warto dodać 2 – 3 goździki. Nadadzą one niepowtarzalnego aromatu.

Zobacz także: Pyszna szarlotka z cynamonem:

Świeżo mielone przyprawy korzenne odmienią smak jabłek. Niezastąpiony jest tutaj cynamon, ale aby wydobyć z niego pełnie smaku zdecyduj się na jego laskę. Zetrzyj ją na tarce i dodaj do musu jabłkowego.

Przed wyłożeniem masy na kruche ciasto, wstaw je samo do piekarnika i delikatnie podpiecz przez 10 minut. Dzięki temu masz pewność, że ciasto będzie dopieczone.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów