Jak zrobić idealną szarlotkę? Sprawdzone sposoby
Szarlotka albo inaczej jabłecznik to ciasto na kruchym spodzie z nadzieniem jabłkowym oraz kruszonką. Aby wyszło idealnie, poznaj kilka sprawdzonych trików.
Szarlotka – kruche ciasto
Sekret idealnej szarlotki tkwi w kruchym cieście. Nie zagniataj ciasta zbyt długo. Kruche ciasto "nie lubi" długiego zagniatania – robi się wtedy twarde i zbite, w dodatku ciężko je potem rozwałkować. Jeżeli masz problem z zagnieceniem ciasta nie dodawaj zbyt dużo mąki. Ciasto będzie przez nią twarde i nie będzie się dobrze łączyć. Lepiej wbić dodatkowe żółtko lub łyżkę śmietany.
Kruche ciasto najlepiej wyrabiać ręcznie. Użycie do tego robota może spowodować, że nie będzie ono tak delikatne. Ręcznie wyrobione ciasto sprawi, że będzie smakowało jak ciasto babci sprzed lat. Babcine metody pieczenia sprawdzają się najlepiej. Następnie odłóż ciasto na kilka godzin lub całą noc do lodówki, aby mogło odpocząć.
Masa jabłkowa
Masę jabłkową najlepiej przygotować samemu w domu. Aby była sprężysta i zwarta dodaj do niej kilka łyżek mąki ziemniaczanej. Zamiast mąki może użyć także kisiel w proszku.
Podczas prażenia jabłek na mus warto dodać 2 – 3 goździki. Nadadzą one niepowtarzalnego aromatu.
Zobacz także: Pyszna szarlotka z cynamonem:
Świeżo mielone przyprawy korzenne odmienią smak jabłek. Niezastąpiony jest tutaj cynamon, ale aby wydobyć z niego pełnie smaku zdecyduj się na jego laskę. Zetrzyj ją na tarce i dodaj do musu jabłkowego.
Przed wyłożeniem masy na kruche ciasto, wstaw je samo do piekarnika i delikatnie podpiecz przez 10 minut. Dzięki temu masz pewność, że ciasto będzie dopieczone.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl