Jak zrobić idealną szarlotkę? Sprawdzone sposoby

Szarlotka albo inaczej jabłecznik to ciasto na kruchym spodzie z nadzieniem jabłkowym oraz kruszonką. Aby wyszło idealnie, poznaj kilka sprawdzonych trików.

Sposoby na idealną szarlotkę
Źródło zdjęć: © 123RF

Szarlotka – kruche ciasto

Sekret idealnej szarlotki tkwi w kruchym cieście. Nie zagniataj ciasta zbyt długo. Kruche ciasto "nie lubi" długiego zagniatania – robi się wtedy twarde i zbite, w dodatku ciężko je potem rozwałkować. Jeżeli masz problem z zagnieceniem ciasta nie dodawaj zbyt dużo mąki. Ciasto będzie przez nią twarde i nie będzie się dobrze łączyć. Lepiej wbić dodatkowe żółtko lub łyżkę śmietany.

Kruche ciasto najlepiej wyrabiać ręcznie. Użycie do tego robota może spowodować, że nie będzie ono tak delikatne. Ręcznie wyrobione ciasto sprawi, że będzie smakowało jak ciasto babci sprzed lat. Babcine metody pieczenia sprawdzają się najlepiej. Następnie odłóż ciasto na kilka godzin lub całą noc do lodówki, aby mogło odpocząć.

Masa jabłkowa

Masę jabłkową najlepiej przygotować samemu w domu. Aby była sprężysta i zwarta dodaj do niej kilka łyżek mąki ziemniaczanej. Zamiast mąki może użyć także kisiel w proszku.
Podczas prażenia jabłek na mus warto dodać 2 – 3 goździki. Nadadzą one niepowtarzalnego aromatu.

Zobacz także: Pyszna szarlotka z cynamonem:

Świeżo mielone przyprawy korzenne odmienią smak jabłek. Niezastąpiony jest tutaj cynamon, ale aby wydobyć z niego pełnie smaku zdecyduj się na jego laskę. Zetrzyj ją na tarce i dodaj do musu jabłkowego.

Przed wyłożeniem masy na kruche ciasto, wstaw je samo do piekarnika i delikatnie podpiecz przez 10 minut. Dzięki temu masz pewność, że ciasto będzie dopieczone.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia