Szarlotka z przepisu babci
Są takie przepisy i receptury, które przechodzą z pokolenia na pokolenie. Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika" w swoim rodzinnym przepisie na potrawy i desery ma m.in. pyszną i wręcz idealną szarlotkę babci Halinki. Takie ciasto najlepiej smakuje przygotowane z najbliższymi i jedzone jeszcze tego samego dnia.
Są takie przepisy i receptury, które przechodzą z pokolenia na pokolenie. Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika" w swoim rodzinnym przepisie na potrawy i desery ma m.in. pyszną i wręcz idealną szarlotkę babci Halinki. Takie ciasto najlepiej smakuje przygotowane z najbliższymi i jedzone jeszcze tego samego dnia.
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
160 g krupczatki
150 g masła
130 g cukru
3 pełne łyżki śmietany
2 jajka
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
1 pełna łyżeczka cukru z wanilią
szczypta soli
Jajka zmiksować z cukrami, dodać śmietanę oraz pokrojone w kawałki masło i miksować jeszcze przez chwilę. Wsypać mąki wymieszane z proszkiem oraz solą i najpierw wymieszać masę łyżką, a następnie wyrobić lekko kleiste, lecz zwarte ciasto. Uformować kulę i odstawić na 30 minut do lodówki. Jabłka doprawić do smaku cukrem i cynamonem. Schłodzone ciasto podzielić na dwie połowy, a każdą połowę w proporcjach 2/3 do 1/3. Większą częścią wylepić spód wysmarowanej masłem formy - na grubość 1,5-2 cm. Na warstwę ciasta wyłożyć jabłka - grubszą lub cieńszą warstwą, w zależności od tego, jak lubimy. Mniejszą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) i piec ok. 35-40 minut. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.
Zobacz również: Ciasteczka z owocami pod pianką* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.