Szarlotka z przepisu babci

Są takie przepisy i receptury, które przechodzą z pokolenia na pokolenie. Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika" w swoim rodzinnym przepisie na potrawy i desery ma m.in. pyszną i wręcz idealną szarlotkę babci Halinki. Takie ciasto najlepiej smakuje przygotowane z najbliższymi i jedzone jeszcze tego samego dnia.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl

Są takie przepisy i receptury, które przechodzą z pokolenia na pokolenie. Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika" w swoim rodzinnym przepisie na potrawy i desery ma m.in. pyszną i wręcz idealną szarlotkę babci Halinki. Takie ciasto najlepiej smakuje przygotowane z najbliższymi i jedzone jeszcze tego samego dnia.

Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
160 g krupczatki
150 g masła
130 g cukru
3 pełne łyżki śmietany
2 jajka
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
1 pełna łyżeczka cukru z wanilią
szczypta soli

Składniki na farsz:
2-3 szklanki prażonych jabłek
cukier, wanilia i cynamon - do smaku
ewentualnie cukier puder do posypania

Jajka zmiksować z cukrami, dodać śmietanę oraz pokrojone w kawałki masło i miksować jeszcze przez chwilę. Wsypać mąki wymieszane z proszkiem oraz solą i najpierw wymieszać masę łyżką, a następnie wyrobić lekko kleiste, lecz zwarte ciasto. Uformować kulę i odstawić na 30 minut do lodówki. Jabłka doprawić do smaku cukrem i cynamonem. Schłodzone ciasto podzielić na dwie połowy, a każdą połowę w proporcjach 2/3 do 1/3. Większą częścią wylepić spód wysmarowanej masłem formy - na grubość 1,5-2 cm. Na warstwę ciasta wyłożyć jabłka - grubszą lub cieńszą warstwą, w zależności od tego, jak lubimy. Mniejszą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) i piec ok. 35-40 minut. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.
Zobacz również: Ciasteczka z owocami pod pianką* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości