Szarlotka z przepisu babci

Są takie przepisy i receptury, które przechodzą z pokolenia na pokolenie. Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika" w swoim rodzinnym przepisie na potrawy i desery ma m.in. pyszną i wręcz idealną szarlotkę babci Halinki. Takie ciasto najlepiej smakuje przygotowane z najbliższymi i jedzone jeszcze tego samego dnia.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl

Są takie przepisy i receptury, które przechodzą z pokolenia na pokolenie. Patrycja Wnorowska, autorka bloga "Smakołyki alergika" w swoim rodzinnym przepisie na potrawy i desery ma m.in. pyszną i wręcz idealną szarlotkę babci Halinki. Takie ciasto najlepiej smakuje przygotowane z najbliższymi i jedzone jeszcze tego samego dnia.

Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
160 g krupczatki
150 g masła
130 g cukru
3 pełne łyżki śmietany
2 jajka
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
1 pełna łyżeczka cukru z wanilią
szczypta soli

Składniki na farsz:
2-3 szklanki prażonych jabłek
cukier, wanilia i cynamon - do smaku
ewentualnie cukier puder do posypania

Jajka zmiksować z cukrami, dodać śmietanę oraz pokrojone w kawałki masło i miksować jeszcze przez chwilę. Wsypać mąki wymieszane z proszkiem oraz solą i najpierw wymieszać masę łyżką, a następnie wyrobić lekko kleiste, lecz zwarte ciasto. Uformować kulę i odstawić na 30 minut do lodówki. Jabłka doprawić do smaku cukrem i cynamonem. Schłodzone ciasto podzielić na dwie połowy, a każdą połowę w proporcjach 2/3 do 1/3. Większą częścią wylepić spód wysmarowanej masłem formy - na grubość 1,5-2 cm. Na warstwę ciasta wyłożyć jabłka - grubszą lub cieńszą warstwą, w zależności od tego, jak lubimy. Mniejszą część ciasta rozwałkować i przykryć nią jabłka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg) i piec ok. 35-40 minut. Przed podaniem można udekorować cukrem pudrem.
Zobacz również: Ciasteczka z owocami pod pianką* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw