Trwa ładowanie...
d1vtdq6

Szarlotka tatrzańska z dużą ilością jabłek

Pyszności na jesienny stół.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Szarlotka tatrzańska z dużą ilością jabłek
(www.malacukierenka.pl)
d1vtdq6

Przepyszna szarlotka z dużą ilością jabłek. Do jej przygotowania Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", zużyła aż 3 kilogramów jabłek! Przy mało soczystych jabłkach szarlotka będzie bardziej sucha, wtedy dobrze jest dodać mniej bułki tartej, a przy soczystych jabłka lepiej dodać więcej tego składnika. Ciasto jest aromatyczne, delikatnie wilgotne i pyszne.

Składniki na ciasto:
500 g mąki krupczatki
250 g schłodzonego masła
1/2 szklanki cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 30g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2-3 łyżki śmietany
Dodatkowo:
2,5-3kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki zmielonych goździków
2-3 łyżki naturalnego płynnego miodu
6-7 łyżek bułki tartej
cukier puder do posypania

1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką.
2. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką. Dodać żółtka, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedna może być ciut większa od drugiej.
3. Blachę lub formę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć spód, ciasto ponakłuwać widelcem i blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut. Drugi kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika.
4. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół przez około 20 minut, aż troszkę się przyrumieni. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika.
5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i polać miodem. Przyprawy wymieszać.
6. Podpieczony spód posypać równomiernie bułką tartą. Na wierzchu ułożyć połowę jabłek i posypać je połową przypraw. Pozostałe jabłka zamieszać, aby dobrze połączyły się z miodem i przełożyć je do formy. Jabłka posypać pozostałymi przyprawami (można lekko zamieszać).
7. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i rozłożyć je na wierzchu jabłek.
8. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
9. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cukru wanilinowego.

d1vtdq6

[

 (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

Sprawdź również: ciasto z kremem dyniowym.

d1vtdq6

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Jabłka i ich odmiany. Praktyczny poradnik

Najlepsze desery z jabłkami i gruszkami

Cukier wanilinowy czy waniliowy? Sprawdź, czym się różnią

d1vtdq6

Podziel się opinią

Share

d1vtdq6

d1vtdq6