Szarlotka tatrzańska z dużą ilością jabłek

Pyszności na jesienny stół.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl

Przepyszna szarlotka z dużą ilością jabłek. Do jej przygotowania Natalia Kudela, autorka bloga "Mała Cukierenka", zużyła aż 3 kilogramów jabłek! Przy mało soczystych jabłkach szarlotka będzie bardziej sucha, wtedy dobrze jest dodać mniej bułki tartej, a przy soczystych jabłka lepiej dodać więcej tego składnika. Ciasto jest aromatyczne, delikatnie wilgotne i pyszne.

Składniki na ciasto:
500 g mąki krupczatki
250 g schłodzonego masła
1/2 szklanki cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 30g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2-3 łyżki śmietany
Dodatkowo:
2,5-3kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki zmielonych goździków
2-3 łyżki naturalnego płynnego miodu
6-7 łyżek bułki tartej
cukier puder do posypania

  1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy i wymieszać łyżką.
  2. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką. Dodać żółtka, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, jedna może być ciut większa od drugiej.
  3. Blachę lub formę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć spód, ciasto ponakłuwać widelcem i blaszkę wstawić do lodówki na około 30 minut. Drugi kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika.
  4. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół przez około 20 minut, aż troszkę się przyrumieni. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika.
  5. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i polać miodem. Przyprawy wymieszać.
  6. Podpieczony spód posypać równomiernie bułką tartą. Na wierzchu ułożyć połowę jabłek i posypać je połową przypraw. Pozostałe jabłka zamieszać, aby dobrze połączyły się z miodem i przełożyć je do formy. Jabłka posypać pozostałymi przyprawami (można lekko zamieszać).
  7. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i rozłożyć je na wierzchu jabłek.
  8. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
  9. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cukru wanilinowego.

[

Obraz
© (Natalia Kudela, fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

Sprawdź również: ciasto z kremem dyniowym.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇