Biszkopt, szarlotka czy babka? Najsmaczniejsze ciasta z jabłkami
Ciasto kruche, biszkoptowe lub ucierane – szarlotka, babka lub rolada. Jabłka to owoce, które doskonale sprawdzają się w różnego rodzaju ciastach. Warto korzystać z nich zarówno na co dzień, jak i od święta. Chcecie poznać przepisy na najsmaczniejsze jabłkowe ciasta? Oto i one!
Banalnie prosty biszkopt z jabłkami
Składniki:
- 6 jajek,
- 1 i 1/3 szkl. cukru,
- 1 i ½ szkl. mąki,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 i ½ łyżki oleju,
- kilka kropli zapachu śmietankowego,
- jabłka pokrojone w półksiężyce – najlepsza będzie kwaskowa odmiana.
Przygotowanie:
- Jajka miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej gładkiej masy. Dodajemy olej i aromat. Mąkę w osobnej misce mieszamy z proszkiem do pieczenia.
- Wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia. Całość przelewamy do dużej blachy lub tortownicy.
- Wyrównujemy, a na wierzchu ciasno układamy jabłka wciskając je nieco w głąb ciasta.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35-40 minut. Ciasto studzimy, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Przepis na prażone jabłka. Idealne do szarlotki i innych deserów
Szarlotka idealna
Składniki:
- 2 szkl. mąki,
- 250 g masła lub margaryny,
- 3 łyżki drobnego cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- ok. 2 kg kwaskowych jabłek,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
- Mąkę mieszamy z posiekanym masłem, proszkiem do pieczenia, drobnym cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażarki.
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy je do garnka i podgrzewamy. Gdy puszczą sok, dosypujemy cukier.
- Podsmażamy, mieszając do czasu, aż nieco odparują. Wtedy dodajemy cynamon i znów dokładnie mieszamy. Jabłka studzimy.
- Dno blaszki wykładamy porcją ciasta wyjętą z lodówki. Wrzucamy na nią podsmażone jabłka, a na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta – tę z zamrażarki.
- Szarlotkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30-35 minut, aż będzie ładnie rumiana. Po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.
Szarlotka na wypasie, czyli z budyniową pianką
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki,
- 200 g masła,
- 40 g cukru pudru,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 żółtka.
Składniki na piankę:
- 4 białka,
- 160 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 budynie śmietankowe bez cukru,
- 100 ml oleju.
Składniki na masę jabłkową:
- 1 kg jabłek,
- 2 łyżki cukru,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka cynamonu (płaska),
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej (czubata).
Przygotowanie:
- Mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier i masło zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części – jedna nieco większa od drugiej. Schładzamy w lodówce większą część ciasta, a w zamrażarce mniejszą.
- Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy je na patelnię lub do garnka. Dodajemy sok z cytryny, cukier oraz cynamon. Wszystko razem mieszamy i smażymy przez ok. 8 minut tak, by odparować nadmiar płynów. Oprószamy mąką ziemniaczaną i studzimy.
- Białka ubijamy na sztywno. Po łyżce dodajemy cukier zmieszany z cukrem waniliowym, ciągle miksując na najwyższych obrotach. Zmniejszamy siłę miksera i powoli dodajemy budyniowy proszek, aż składniki dobrze się połączą. Na końcu wolno wlewamy olej, miksując do czasu uzyskania jednolitej masy.
- Dno blaszki wylepiamy większą częścią ciasta. Na wierzch wykładamy jabłka i wyrównujemy. Na jabłka kładziemy budyniową piankę i wygładzamy ją. Drugą część ciasta ścieramy na piankę na tarce o dużych oczkach.
- Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut, aż góra będzie zrumieniona. Po wystudzeniu szarlotkę można posypać cukrem pudrem.
Jabłkowa rolada
Składniki na ciasto:
- 115 g mąki,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 4 jajka,
- 100 g cukru,
- 1 garść drobnego cukru.
Składniki na nadzienie:
- 1 duży słoik prażonych jabłek,
- 1 galaretka cytrynowa,
- ½ szkl. wrzątku,
- 1 łyżeczka cynamonu (jeśli prażone jabłka ze słoika mają już w składzie cynamon, nie ma potrzeby dodawania tego składnika).
Przygotowanie:
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Następnie, ciągle ubijając dodajemy po 1 żółtku. Wyłączamy mikser, a do masy dodajemy wcześniej wymieszane i przesiane: mąkę pszenną, skrobię i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy.
- Masę wykładamy na największą płaską blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-12 minut.
- Jeszcze gorące ciasto przekładamy do góry dnem na kuchenny ręcznik posypany drobnym cukrem. Ostrożnie ściągamy papier do pieczenia, a ciasto razem z ręcznikiem zwijamy w roladę. Tak odstawiamy do wystudzenia.
- Galaretkę rozpuszczamy w 125 ml wrzątku i odstawiamy. Jabłka przekładamy do garnka, dodajemy cynamon i podgrzewamy mocno, często mieszając. Dolewamy rozpuszczoną galaretkę i odstawiamy do wystudzenia. Warto, by masa lekko stężała.
- Jeśli jabłka mają sporo soku, galaretki nie trzeba osobno rozpuszczać. Wystarczy wsypać ją do gorących jabłek i wymieszać do rozpuszczenia.
- Roladę rozwijamy ostrożnie. Wykładamy na nią jabłkowe nadzienie i znów zwijamy – już bez ręcznika. Całą można zawinąć w folię spożywczą.
- Na noc ciasto wkładamy do lodówki, a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Babka z jabłkami w karmelowej polewie
Składniki na ciasto:
- 230 g mąki,
- 170 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej,
- 120 g cukru,
- 4 jajka,
- 4 łyżki jogurtu typu greckiego,
- 3 duże jabłka,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 płaska łyżeczka sody.
Składniki na polewę:
- 90 ml wody,
- 60 g cukru,
- 60 ml śmietanki kremówki,
- 25 g masła.
Przygotowanie:
- Masło ucieramy na puszystą masę. Ciągle ucierając, dodajemy po 1 jajku, a potem stopniową mąkę przesianą z sodą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Dodajemy jogurt i znów dokładnie mieszamy.
- Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dorzucamy je do ciasta i mieszamy łyżką. Masę wykładamy do blaszki i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 50-60 minut do suchego patyczka. Jeśli ciasto zaczyna się zbyt mocno rumienić, a w środku ciągle jest surowe, przykryjmy je folią aluminiową.
- Po upieczeniu ciasto studzimy i wyjmujemy z blaszki. Przygotowujemy karmelową polewę. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem. Gotujemy je przez ok. 20 minut, aż część wody odparuje, a cukier przybierze brązowy kolor.
- Po zdjęciu rondla z palnika, wlewamy do środka śmietankę i dodajemy masło. Znów stawiamy go na gaz i podgrzewamy, aż karmel połączy się z pozostałą zawartością.
- Polewę lekko studzimy tak, by nie była zbyt rzadka, ale jeszcze płynna. Polewamy nią wystudzoną babkę.
Wypróbujcie nasze propozycje na ciasta z jabłkami, a na pewno będzie równie zachwyceni, jak my!