Grudniowe jabłka. 5 pomysłów na pyszne dania na bazie najzdrowszych polskich owoców

Polska słynie z jabłek. W naszym kraju produkowane są dziesiątki odmian, a nasze owoce eksportowane są na cały świat. Jabłka to bardzo wdzięczny owoc – nie dość, że znajdziemy odmiany takie, jakie nam pasują – bardziej kwaśne, mniej kwaśne, słodkie i aromatyczne, to w dodatku możemy je przechowywać nawet kilkanaście tygodni. Dlatego też zimą, kiedy brakuje nam witamin, korzystajmy z jabłek w kuchni.

SzarlotkaDomowa szarlotka z cynamonem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | PHOTOHUNTER
Magda Bukowska

Kompot jabłkowy

Zacznijmy od najprostszego przepisu na jabłka, czyli kompotu. Kojarzy on się nam z wodnistym napojem, ale dobrze przygotowany będzie bardzo smaczny i zdrowy. Potrzebujemy: kilogram jabłek, cukier, cukier waniliowy, kilka goździków. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, ale owoców nie obieramy. Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą tak, by przykryła ona owoce, ale żeby nie było jej za dużo, dodajemy cukier waniliowy i goździki. Gotujemy, aż jabłka się rozpadną, dolewamy trochę wody i dosładzamy do smaku.

Pieczone jabłka

Jabłka mogą być również idealnym dodatkiem do potraw mięsnych, przede wszystkim z ciemnego drobiu. Najlepiej jabłka upiec. Składniki: kilka jabłek, konfitura z żurawiny, trochę cukru, szczypta soli i masło. Jabłka kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne, a w ich miejsce wkładamy łyżeczkę żurawiny. Lekko solimy, posypujemy cukrem i na wierzchu układamy kawałeczek masła. Wstawiamy na blachę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Pieczemy aż owoce zmiękną.

Jabłka w cieście

Racuchy to jedna z ulubionych potraw Polaków. A racuchy z jabłkami to klasyka naszej kuchni. Potrzebne nam będą: jabłka, mąka pszenna, jajko, mleko, cukier, szczypta soli, olej. Do miski wrzucamy mąkę, cukier i sól. Wbijamy jajko i dolewamy mleko, cały czas mieszając. Gdy ciasto osiągnie konsystencję gęstej śmietany, odstawiamy na kilkanaście minut. Jabłka obieramy, kroimy na plasterki, wycinamy nasiona. Na patelni rozgrzewamy olej, jabłka zanurzamy w cieście i od razu smażymy z każdej strony na rumiano. Posypujemy cukrem i podajemy od razu.

Naleśniki z musem jabłkowym

Gdy mamy już gotowe ciasto naleśnikowe (patrz poprzedni przepis), możemy na maśle usmażyć naleśniki i podać je z pysznym jabłkowym musem. Potrzebujemy: kilka naleśników, kilka jabłek, masło, cynamon w proszku, cukier i szczyptę soli. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy jabłka, dodajemy cukier, cynamon i szczyptę soli. Dolewamy kilka łyżek wody i dusimy, aż jabłka się rozpadną. Nakładamy mus na naleśniki i zwijamy w rulonik.

Szarlotka

Jeśli myślimy o daniach z jabłkami, nie możemy nie pamiętać o szarlotce. To ciasto lubią chyba wszyscy, a przepisów jest wiele. Do naszej wersji szarlotki potrzebujemy: mąkę, masło, cukier, sól, jabłka, cynamon i cukier waniliowy. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, cukier i szczyptę soli. Zagniatamy szybko ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki. Jabłka ścieramy na tarce i mieszamy z cukrem. Ciasto wyjmujemy, rozwałkowujemy trzy czwarte i wykładamy nim wysmarowaną masłem blachę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i pieczemy pięć minut. Układamy na cieście jabłka, na wierzch ścieramy na tarce resztę ciasta i pieczemy pół godziny, aż ciasto się zrumieni.

Pieczone jabłka z cynamonem i miodem. Pyszny i prosty deser na Boże Narodzenie

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥