Anna Starmach opublikowała przepis na szarlotkę. Podpowiadamy, jak zrobić ten idealny, jesienny deser

Ania Starmach na swoim profilu na Instagramie udostępniła propozycję idealnego deseru na jesień. Szarlotkę kochają wszyscy. Podana na ciepło z lodami sprawi, że nawet największa jesienna chandra odejdzie w niepamięć.

Przepis na szarlotkę, jak Ani Starmach
Źródło zdjęć: © ONS.pl

Nic nie poprawia humoru tak, jak dom pachnący szarlotką. Podajemy przepis na to magiczne ciasto i zachęcamy, aby jesienią nie odmawiać sobie drobnych przyjemności.

Żeby wykonać kruche ciasto będziesz potrzebować:

2 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżki cukru
Pół opakowania cukru z prawdziwą wanilią
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko

Do musu niezbędne będzie:
2,5 kg kwaśnych jabłek
200 g cukru trzcinowego
łyżeczka cynamonu
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
sok z 1 cytryny

Mąkę, cukier z prawdziwą wanilią, masło pokrojone na kawałki, jajko i proszek do pieczenia wymieszaj i zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, następnie spłaszcz ją lekko, owiń w folię spożywczą i wstaw na 30 min. do lodówki.

Umyj i obierz jabłka. Usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w niedużą kostkę. Wymieszaj z cukrem trzcinowym i przesmaż aż powstanie mus. Dodaj cynamon, cukier z wanilią i odrobinę soku z cytryny, jeśli mus jest za słodki.

Na kwadratowej formie o wymiarach ok. 24x24 wyklej połowę ciasta. Wyłóż mus jabłkowy, a z pozostałego ciasta oderwij kawałki i ułóż je tak, jak lubisz na powierzchni szarlotki. Piec w 180 stopniach przez 50-60 minut.

Zobacz także: Hanna i przyjaciele. W kuchni Lis Małgorzata Rozenek

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia