Trwa ładowanie...
d3lniwj

Anna Starmach opublikowała przepis na szarlotkę. Podpowiadamy, jak zrobić ten idealny, jesienny deser

Ania Starmach na swoim profilu na Instagramie udostępniła propozycję idealnego deseru na jesień. Szarlotkę kochają wszyscy. Podana na ciepło z lodami sprawi, że nawet największa jesienna chandra odejdzie w niepamięć.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Przepis na szarlotkę, jak Ani Starmach
Przepis na szarlotkę, jak Ani Starmach (ONS.pl)
d3lniwj

Nic nie poprawia humoru tak, jak dom pachnący szarlotką. Podajemy przepis na to magiczne ciasto i zachęcamy, aby jesienią nie odmawiać sobie drobnych przyjemności.

Żeby wykonać kruche ciasto będziesz potrzebować:

2 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżki cukru
Pół opakowania cukru z prawdziwą wanilią
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko

Do musu niezbędne będzie:
2,5 kg kwaśnych jabłek
200 g cukru trzcinowego
łyżeczka cynamonu
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
sok z 1 cytryny

Mąkę, cukier z prawdziwą wanilią, masło pokrojone na kawałki, jajko i proszek do pieczenia wymieszaj i zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, następnie spłaszcz ją lekko, owiń w folię spożywczą i wstaw na 30 min. do lodówki.

d3lniwj

Umyj i obierz jabłka. Usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w niedużą kostkę. Wymieszaj z cukrem trzcinowym i przesmaż aż powstanie mus. Dodaj cynamon, cukier z wanilią i odrobinę soku z cytryny, jeśli mus jest za słodki.

Na kwadratowej formie o wymiarach ok. 24x24 wyklej połowę ciasta. Wyłóż mus jabłkowy, a z pozostałego ciasta oderwij kawałki i ułóż je tak, jak lubisz na powierzchni szarlotki. Piec w 180 stopniach przez 50-60 minut.

Zobacz także: Zamówiła tort weselny. Nie mogła uwierzyć w to, co odebrała

Zobacz także: Hanna i przyjaciele. W kuchni Lis Małgorzata Rozenek

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3lniwj

Podziel się opinią

Share

d3lniwj

d3lniwj