Anna Starmach opublikowała przepis na szarlotkę. Podpowiadamy, jak zrobić ten idealny, jesienny deser

Ania Starmach na swoim profilu na Instagramie udostępniła propozycję idealnego deseru na jesień. Szarlotkę kochają wszyscy. Podana na ciepło z lodami sprawi, że nawet największa jesienna chandra odejdzie w niepamięć.

Przepis na szarlotkę, jak Ani Starmach
Źródło zdjęć: © ONS.pl

Nic nie poprawia humoru tak, jak dom pachnący szarlotką. Podajemy przepis na to magiczne ciasto i zachęcamy, aby jesienią nie odmawiać sobie drobnych przyjemności.

Żeby wykonać kruche ciasto będziesz potrzebować:

2 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżki cukru
Pół opakowania cukru z prawdziwą wanilią
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko

Do musu niezbędne będzie:
2,5 kg kwaśnych jabłek
200 g cukru trzcinowego
łyżeczka cynamonu
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
sok z 1 cytryny

Mąkę, cukier z prawdziwą wanilią, masło pokrojone na kawałki, jajko i proszek do pieczenia wymieszaj i zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, następnie spłaszcz ją lekko, owiń w folię spożywczą i wstaw na 30 min. do lodówki.

Umyj i obierz jabłka. Usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w niedużą kostkę. Wymieszaj z cukrem trzcinowym i przesmaż aż powstanie mus. Dodaj cynamon, cukier z wanilią i odrobinę soku z cytryny, jeśli mus jest za słodki.

Na kwadratowej formie o wymiarach ok. 24x24 wyklej połowę ciasta. Wyłóż mus jabłkowy, a z pozostałego ciasta oderwij kawałki i ułóż je tak, jak lubisz na powierzchni szarlotki. Piec w 180 stopniach przez 50-60 minut.

Zobacz także: Hanna i przyjaciele. W kuchni Lis Małgorzata Rozenek

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość