Anna Starmach opublikowała przepis na szarlotkę. Podpowiadamy, jak zrobić ten idealny, jesienny deser

Ania Starmach na swoim profilu na Instagramie udostępniła propozycję idealnego deseru na jesień. Szarlotkę kochają wszyscy. Podana na ciepło z lodami sprawi, że nawet największa jesienna chandra odejdzie w niepamięć.

Przepis na szarlotkę, jak Ani Starmach
Źródło zdjęć: © ONS.pl

Nic nie poprawia humoru tak, jak dom pachnący szarlotką. Podajemy przepis na to magiczne ciasto i zachęcamy, aby jesienią nie odmawiać sobie drobnych przyjemności.

Żeby wykonać kruche ciasto będziesz potrzebować:

2 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżki cukru
Pół opakowania cukru z prawdziwą wanilią
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko

Do musu niezbędne będzie:
2,5 kg kwaśnych jabłek
200 g cukru trzcinowego
łyżeczka cynamonu
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
sok z 1 cytryny

Mąkę, cukier z prawdziwą wanilią, masło pokrojone na kawałki, jajko i proszek do pieczenia wymieszaj i zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, następnie spłaszcz ją lekko, owiń w folię spożywczą i wstaw na 30 min. do lodówki.

Umyj i obierz jabłka. Usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w niedużą kostkę. Wymieszaj z cukrem trzcinowym i przesmaż aż powstanie mus. Dodaj cynamon, cukier z wanilią i odrobinę soku z cytryny, jeśli mus jest za słodki.

Na kwadratowej formie o wymiarach ok. 24x24 wyklej połowę ciasta. Wyłóż mus jabłkowy, a z pozostałego ciasta oderwij kawałki i ułóż je tak, jak lubisz na powierzchni szarlotki. Piec w 180 stopniach przez 50-60 minut.

Zobacz także: Hanna i przyjaciele. W kuchni Lis Małgorzata Rozenek

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja