Anna Starmach opublikowała przepis na szarlotkę. Podpowiadamy, jak zrobić ten idealny, jesienny deser

Ania Starmach na swoim profilu na Instagramie udostępniła propozycję idealnego deseru na jesień. Szarlotkę kochają wszyscy. Podana na ciepło z lodami sprawi, że nawet największa jesienna chandra odejdzie w niepamięć.

Przepis na szarlotkę, jak Ani Starmach
Źródło zdjęć: © ONS.pl

Nic nie poprawia humoru tak, jak dom pachnący szarlotką. Podajemy przepis na to magiczne ciasto i zachęcamy, aby jesienią nie odmawiać sobie drobnych przyjemności.

Żeby wykonać kruche ciasto będziesz potrzebować:

2 szklanki mąki pszennej
2,5 łyżki cukru
Pół opakowania cukru z prawdziwą wanilią
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko

Do musu niezbędne będzie:
2,5 kg kwaśnych jabłek
200 g cukru trzcinowego
łyżeczka cynamonu
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
sok z 1 cytryny

Mąkę, cukier z prawdziwą wanilią, masło pokrojone na kawałki, jajko i proszek do pieczenia wymieszaj i zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, następnie spłaszcz ją lekko, owiń w folię spożywczą i wstaw na 30 min. do lodówki.

Umyj i obierz jabłka. Usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w niedużą kostkę. Wymieszaj z cukrem trzcinowym i przesmaż aż powstanie mus. Dodaj cynamon, cukier z wanilią i odrobinę soku z cytryny, jeśli mus jest za słodki.

Na kwadratowej formie o wymiarach ok. 24x24 wyklej połowę ciasta. Wyłóż mus jabłkowy, a z pozostałego ciasta oderwij kawałki i ułóż je tak, jak lubisz na powierzchni szarlotki. Piec w 180 stopniach przez 50-60 minut.

Zobacz także: Hanna i przyjaciele. W kuchni Lis Małgorzata Rozenek

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane