Jakie jabłka wybrać na szarlotkę? 5 najlepszych odmian jabłek

Jabłka są bez wątpienia najważniejszym elementem szarlotki. To one decydują o tym, czy szarlotka będzie hitem, czy niewypałem. Zastanawiasz się, jak wybrać dobre jabłka do szarlotki? Jest przecież tyle różnych odmian. Doradzamy, które będą najlepsze

SzarlotkaSzarlotka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Nie bez powodu – naturalną kwasowość jabłek wspaniale przełamuje dodatek cukru, a cynamon nadaje im niesamowitego aromatu. Całość pokryta jest miękkim, rozpływającym się w ustach ciastem. Nie sposób więc szarlotki nie lubić.

Ciasto będzie jednak pozostawiało dużo do życzenia, jeśli użyjemy do ich przygotowania nieodpowiednich jabłek. Które jabłka będą więc najlepsze?

Najlepsze odmiany jabłek na szarlotkę

Niektórzy myślą, że słodkie jabłka świetnie nadadzą się do szarlotki. W końcu ciasto ma być przecież słodkie. Nic bardziej mylnego. Takie jabłka są smaczne, ale lepiej zjeść je same niż dodawać je do ciasta. Do szarlotki najlepiej nadadzą się kwaśne i twarde jabłka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna szarlotka z cynamonem

Szara reneta to jabłko o francuskich korzeniach. Charakteryzuje je twardy, jasny miąższ o lekko kwaskowatym smaku. To odmiana zimowa, która dojrzewa późną jesienią. Po upieczeniu renety zachowują swoją strukturę.

Antonówka ma zieloną skórkę. To soczyste jabłko o twardym, białym miąższu i nada szarlotce niesamowitego smaku. Antonówki są bowiem bardzo aromatyczne.

Jabłka Champion są soczyste i słodkie z nutą kwasowości. Często używa się ich do deserów, ale wyjdzie z nich też świetna szarlotka.

Jabłka Ligol z kolei są bardzo kruche. Ich miąższ jest kremowy i słodko-kwaśny. Charakteryzuje je niesamowity korzenny smak, który nabiera intensywności po zapieczeniu.

Papierówki to jabłka, które chyba każdy z nas kojarzy z dzieciństwa. Są bardzo miękkie i kruche, dlatego łatwo się obijają. Dostępne są już w lipcu. Upieczemy z nich szarlotkę i inne wypieki.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę