Trwa ładowanie...

Jakie jabłka wybrać na szarlotkę? 5 najlepszych odmian jabłek

Jabłka są bez wątpienia najważniejszym elementem szarlotki. To one decydują o tym, czy szarlotka będzie hitem, czy niewypałem. Zastanawiasz się, jak wybrać dobre jabłka do szarlotki? Jest przecież tyle różnych odmian. Doradzamy, które będą najlepsze

SzarlotkaSzarlotkaŹródło: Adobe Stock
d36g9o4
d36g9o4

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Nie bez powodu – naturalną kwasowość jabłek wspaniale przełamuje dodatek cukru, a cynamon nadaje im niesamowitego aromatu. Całość pokryta jest miękkim, rozpływającym się w ustach ciastem. Nie sposób więc szarlotki nie lubić.

Ciasto będzie jednak pozostawiało dużo do życzenia, jeśli użyjemy do ich przygotowania nieodpowiednich jabłek. Które jabłka będą więc najlepsze?

Najlepsze odmiany jabłek na szarlotkę

Niektórzy myślą, że słodkie jabłka świetnie nadadzą się do szarlotki. W końcu ciasto ma być przecież słodkie. Nic bardziej mylnego. Takie jabłka są smaczne, ale lepiej zjeść je same niż dodawać je do ciasta. Do szarlotki najlepiej nadadzą się kwaśne i twarde jabłka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna szarlotka z cynamonem

Szara reneta to jabłko o francuskich korzeniach. Charakteryzuje je twardy, jasny miąższ o lekko kwaskowatym smaku. To odmiana zimowa, która dojrzewa późną jesienią. Po upieczeniu renety zachowują swoją strukturę.

d36g9o4

Antonówka ma zieloną skórkę. To soczyste jabłko o twardym, białym miąższu i nada szarlotce niesamowitego smaku. Antonówki są bowiem bardzo aromatyczne.

Jabłka Champion są soczyste i słodkie z nutą kwasowości. Często używa się ich do deserów, ale wyjdzie z nich też świetna szarlotka.

Jabłka Ligol z kolei są bardzo kruche. Ich miąższ jest kremowy i słodko-kwaśny. Charakteryzuje je niesamowity korzenny smak, który nabiera intensywności po zapieczeniu.

Papierówki to jabłka, które chyba każdy z nas kojarzy z dzieciństwa. Są bardzo miękkie i kruche, dlatego łatwo się obijają. Dostępne są już w lipcu. Upieczemy z nich szarlotkę i inne wypieki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d36g9o4
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d36g9o4
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj