Jakie jabłka wybrać na szarlotkę? 5 najlepszych odmian jabłek

Jabłka są bez wątpienia najważniejszym elementem szarlotki. To one decydują o tym, czy szarlotka będzie hitem, czy niewypałem. Zastanawiasz się, jak wybrać dobre jabłka do szarlotki? Jest przecież tyle różnych odmian. Doradzamy, które będą najlepsze

SzarlotkaSzarlotka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Nie bez powodu – naturalną kwasowość jabłek wspaniale przełamuje dodatek cukru, a cynamon nadaje im niesamowitego aromatu. Całość pokryta jest miękkim, rozpływającym się w ustach ciastem. Nie sposób więc szarlotki nie lubić.

Ciasto będzie jednak pozostawiało dużo do życzenia, jeśli użyjemy do ich przygotowania nieodpowiednich jabłek. Które jabłka będą więc najlepsze?

Najlepsze odmiany jabłek na szarlotkę

Niektórzy myślą, że słodkie jabłka świetnie nadadzą się do szarlotki. W końcu ciasto ma być przecież słodkie. Nic bardziej mylnego. Takie jabłka są smaczne, ale lepiej zjeść je same niż dodawać je do ciasta. Do szarlotki najlepiej nadadzą się kwaśne i twarde jabłka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszna szarlotka z cynamonem

Szara reneta to jabłko o francuskich korzeniach. Charakteryzuje je twardy, jasny miąższ o lekko kwaskowatym smaku. To odmiana zimowa, która dojrzewa późną jesienią. Po upieczeniu renety zachowują swoją strukturę.

Antonówka ma zieloną skórkę. To soczyste jabłko o twardym, białym miąższu i nada szarlotce niesamowitego smaku. Antonówki są bowiem bardzo aromatyczne.

Jabłka Champion są soczyste i słodkie z nutą kwasowości. Często używa się ich do deserów, ale wyjdzie z nich też świetna szarlotka.

Jabłka Ligol z kolei są bardzo kruche. Ich miąższ jest kremowy i słodko-kwaśny. Charakteryzuje je niesamowity korzenny smak, który nabiera intensywności po zapieczeniu.

Papierówki to jabłka, które chyba każdy z nas kojarzy z dzieciństwa. Są bardzo miękkie i kruche, dlatego łatwo się obijają. Dostępne są już w lipcu. Upieczemy z nich szarlotkę i inne wypieki.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja