Trwa ładowanie...

Szarlotka z chmurką Bogny z "Bake Off - Ale Ciacho"

Tym ciachem Bogna wywalczyła sobie nagrodę gwiazdy wypieków tygodnia w kulinarnym show TVP2.

Szarlotka z chmurką Bogny z "Bake Off - Ale Ciacho"Źródło: TVP2
d4eihbx
d4eihbx

Szarlotka bez dwóch zdań najlepiej smakuje jesienią. Soczyste jabłka w połączeniu z dobrym ciastem to kulinarna pokusa dla podniebienia. Bogna, uczestniczka programu "Bake Off - Ale Ciacho", dodała do wypieku budyniową bezę. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Składniki na kruche ciasto:
1 szklanka mąki krupczatki
1,5 szklanki mąki pszennej
200 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
1 żółtko na twardo - przetarte przez sitko
Budyniowa beza:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju rzepakowego
Jabłka:
1 kg kwaśnych jabłek
1 cytryna
100 g rodzynek
200 g orzechów włoskich
1 szklanka cukru trzcinowego
Cynamon mielony
Cynamon kora
Pasta/ekstrakt z wanilii
Koniak lub ciemny rum (około 1/3 szklanki)
Kardamon

Ze składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części (jedna powinna być nieco większa), każdą zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Większą część rozwałkować, umieścić w formie i podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 3/4 jabłek pokrojonych w kostkę poddusić na patelni do miękkości z rodzynkami, podprażonymi orzechami i przyprawami (według uznania np. z cynamonem)
. Kiedy jabłka będą miękkie, dodać resztę pokrojonych w kostkę surowych jabłek, wsypać cukier i delikatnie skarmelizować. Po ubiciu na sztywno białek, powoli wsypywać drobny cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach, a po chwili dodać ekstrakt. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania. Na podpieczony spod wyłożyć jabłka, przykryć pianką i zetrzeć resztę kruchego ciasta. Piec w 180 stopni C przez 30-40 minut.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.

d4eihbx

Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/

d4eihbx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4eihbx
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj