Szarlotka z chmurką Bogny z "Bake Off - Ale Ciacho"

Tym ciachem Bogna wywalczyła sobie nagrodę gwiazdy wypieków tygodnia w kulinarnym show TVP2.

Obraz
Źródło zdjęć: © TVP2

Szarlotka bez dwóch zdań najlepiej smakuje jesienią. Soczyste jabłka w połączeniu z dobrym ciastem to kulinarna pokusa dla podniebienia. Bogna, uczestniczka programu "Bake Off - Ale Ciacho", dodała do wypieku budyniową bezę. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Składniki na kruche ciasto:
1 szklanka mąki krupczatki
1,5 szklanki mąki pszennej
200 g zimnego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
1 żółtko na twardo - przetarte przez sitko
Budyniowa beza:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 łyżka ekstraktu z wanilii
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju rzepakowego
Jabłka:
1 kg kwaśnych jabłek
1 cytryna
100 g rodzynek
200 g orzechów włoskich
1 szklanka cukru trzcinowego
Cynamon mielony
Cynamon kora
Pasta/ekstrakt z wanilii
Koniak lub ciemny rum (około 1/3 szklanki)
Kardamon

Ze składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części (jedna powinna być nieco większa), każdą zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Większą część rozwałkować, umieścić w formie i podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 stopni C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. 3/4 jabłek pokrojonych w kostkę poddusić na patelni do miękkości z rodzynkami, podprażonymi orzechami i przyprawami (według uznania np. z cynamonem)
. Kiedy jabłka będą miękkie, dodać resztę pokrojonych w kostkę surowych jabłek, wsypać cukier i delikatnie skarmelizować. Po ubiciu na sztywno białek, powoli wsypywać drobny cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach, a po chwili dodać ekstrakt. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania. Na podpieczony spod wyłożyć jabłka, przykryć pianką i zetrzeć resztę kruchego ciasta. Piec w 180 stopni C przez 30-40 minut.

Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21.45 na kanale TVP2.

Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości