Sezon na jabłka. Dieta rodem z wiersza "Entliczek Pętliczek"

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 8Nie tylko na słodko

Obraz
© 123RF

Jabłkom i żywiącym się nimi robaczkom, Brzechwa poświęcił cały wiersz. Być może jego inspiracją był przełom lata i jesieni w Polsce, gdy drzewa uginają się pod owocami, a stragany i stoiska pękają w szwach. Teraz jabłka są najsmaczniejsze i najtańsze. Warto więc skorzystać z sezonu i wykorzystać jabłka w kuchni. Zobaczcie 7 propozycji na dania z jabłkami.

/ 8Tarta z jabłkami

Obraz
© 123RF

To jedno z najprostszych i najszybszych do zrobienia ciast. Najpierw zagniatamy kruche ciasto z pół kilograma mąki, kostki pokrojonego drobno masła, kilku łyżek cukru i łyżeczki soli. Ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki, w tym czasie obieramy jabłka, kroimy je cienko w plasterki i od razu skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Schłodzone ciasto szybko rozwałkowujemy, układamy w natłuszczonej formie i lekko podpiekamy. Wyjmujemy, układamy na nim jabłka dość grubą warstwą, posypujemy cynamonem i zalewamy szklanką śmietany, osłodzonej lekko i wymieszanej z jednym jajkiem. Zapiekamy, aż jabłka się zrumienią.

/ 8Jabłka zapiekane

Obraz
© 123RF

To pomysł na deser lub na dodatek do potraw mięsnych. Jabłka myjemy, delikatnie wydrążamy gniazdo nasienne i w powstały otwór wlewamy łyżeczkę soku z cytryny. Gdy sok zostanie wchłonięty, dodajemy konfitury z żurawiny lub borówek albo łyżkę powideł śliwkowych. Posypujemy cukrem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około pół godziny, aż jabłko zmięknie, ale się nie rozpadnie.

/ 8Śledzie z jabłkami

Obraz
© 123RF

Kwaskowate odmiany jabłek idealnie komponują się ze śledziami. Wymoczone filety ze śledzia kroimy na dość duże kawałki. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ich posiekaną cebulkę, trochę pieprzu, majeranku i śmietany. Wszystko mieszamy i powstałą zalewą polewamy śledzie. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. To świetna przekąska.

/ 8Surówka z selera i jabłek

Obraz
© Shutterstock.com

Owoce najlepiej jeść nieprzetworzone. W postaci surówki są idealne. Jabłka i jeden młody korzeń selera obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy łyżkę soku z cytryny i mieszamy. Następnie solimy lekko, dodajemy cukier i pieprz do smaku, a na koniec trochę oleju (oliwa z oliwek przytłumi smak). Możemy również dodać posiekane orzechy, suszoną żurawinę lub rodzynki.

/ 8Racuchy z jabłkami

Obraz
© Shutterstock.com

Tę potrawę jadł w dzieciństwie chyba każdy z nas. W dużej misce mieszamy mąkę z łyżką proszku do pieczenia. Dodajemy cukier, szczyptę soli, dwa jajka i dolewamy mleka, cały czas mieszając, aż ciasto będzie płynne, ale bardziej gęste niż na naleśniki. Jabłka obieramy, kroimy w słupki i dodajemy do ciasta. Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masła, łyżką nabieramy ciasto, wlewamy na patelnię i smażymy z obu stron na rumiano. Posypujemy cynamonem i cukrem pudrem.

/ 8Szarlotka z biszkoptami

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli lubimy szarlotkę, ale nie mamy czasu, by ją przygotować zgodnie z tradycyjnymi przepisami, warto wykorzystać ten błyskawiczny przepis. Jabłka obieramy, kroimy na plasterki, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich cukier, cynamon, utarte goździki, szczyptę soli i sok z cytryny. Wszystko mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Foremkę do ciasta natłuszczamy masłem, układamy warstwę biszkoptów, na nich warstwę jabłek, znów biszkopty i znów jabłka. Warstw może być kilka. Ostatnią warstwę jabłek posypujemy cukrem i całość zapiekamy, aż cukier się skarmelizuje. Chłodzimy i kroimy na porcje.

/ 8Kompot z jabłkami

Obraz
© 123RF

Jak każde owoce, jabłka to świetny składnik napojów. Wystarczy pokroić owoce, nie obierając ich ze skórki, wrzucić do garnka, dodać anyż gwiazdkowy, kawałek cynamonu, kilka goździków, dwie łodyżki mięty i trochę miodu. Zalewamy wszystko wodą, tak by ledwo przykryła owoce. Jabłka puszczą dodatkowy sok. Gotujemy wszystko godzinę, a na koniec dosładzamy do smaku.

Wybrane dla Ciebie
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji