Sezon na jabłka. Dieta rodem z wiersza "Entliczek Pętliczek"

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 8Nie tylko na słodko

Obraz
© 123RF

Jabłkom i żywiącym się nimi robaczkom, Brzechwa poświęcił cały wiersz. Być może jego inspiracją był przełom lata i jesieni w Polsce, gdy drzewa uginają się pod owocami, a stragany i stoiska pękają w szwach. Teraz jabłka są najsmaczniejsze i najtańsze. Warto więc skorzystać z sezonu i wykorzystać jabłka w kuchni. Zobaczcie 7 propozycji na dania z jabłkami.

/ 8Tarta z jabłkami

Obraz
© 123RF

To jedno z najprostszych i najszybszych do zrobienia ciast. Najpierw zagniatamy kruche ciasto z pół kilograma mąki, kostki pokrojonego drobno masła, kilku łyżek cukru i łyżeczki soli. Ciasto odstawiamy na pół godziny do lodówki, w tym czasie obieramy jabłka, kroimy je cienko w plasterki i od razu skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Schłodzone ciasto szybko rozwałkowujemy, układamy w natłuszczonej formie i lekko podpiekamy. Wyjmujemy, układamy na nim jabłka dość grubą warstwą, posypujemy cynamonem i zalewamy szklanką śmietany, osłodzonej lekko i wymieszanej z jednym jajkiem. Zapiekamy, aż jabłka się zrumienią.

/ 8Jabłka zapiekane

Obraz
© 123RF

To pomysł na deser lub na dodatek do potraw mięsnych. Jabłka myjemy, delikatnie wydrążamy gniazdo nasienne i w powstały otwór wlewamy łyżeczkę soku z cytryny. Gdy sok zostanie wchłonięty, dodajemy konfitury z żurawiny lub borówek albo łyżkę powideł śliwkowych. Posypujemy cukrem, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około pół godziny, aż jabłko zmięknie, ale się nie rozpadnie.

/ 8Śledzie z jabłkami

Obraz
© 123RF

Kwaskowate odmiany jabłek idealnie komponują się ze śledziami. Wymoczone filety ze śledzia kroimy na dość duże kawałki. Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ich posiekaną cebulkę, trochę pieprzu, majeranku i śmietany. Wszystko mieszamy i powstałą zalewą polewamy śledzie. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. To świetna przekąska.

/ 8Surówka z selera i jabłek

Obraz
© Shutterstock.com

Owoce najlepiej jeść nieprzetworzone. W postaci surówki są idealne. Jabłka i jeden młody korzeń selera obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy łyżkę soku z cytryny i mieszamy. Następnie solimy lekko, dodajemy cukier i pieprz do smaku, a na koniec trochę oleju (oliwa z oliwek przytłumi smak). Możemy również dodać posiekane orzechy, suszoną żurawinę lub rodzynki.

/ 8Racuchy z jabłkami

Obraz
© Shutterstock.com

Tę potrawę jadł w dzieciństwie chyba każdy z nas. W dużej misce mieszamy mąkę z łyżką proszku do pieczenia. Dodajemy cukier, szczyptę soli, dwa jajka i dolewamy mleka, cały czas mieszając, aż ciasto będzie płynne, ale bardziej gęste niż na naleśniki. Jabłka obieramy, kroimy w słupki i dodajemy do ciasta. Na patelni rozgrzewamy olej z dodatkiem masła, łyżką nabieramy ciasto, wlewamy na patelnię i smażymy z obu stron na rumiano. Posypujemy cynamonem i cukrem pudrem.

/ 8Szarlotka z biszkoptami

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli lubimy szarlotkę, ale nie mamy czasu, by ją przygotować zgodnie z tradycyjnymi przepisami, warto wykorzystać ten błyskawiczny przepis. Jabłka obieramy, kroimy na plasterki, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich cukier, cynamon, utarte goździki, szczyptę soli i sok z cytryny. Wszystko mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Foremkę do ciasta natłuszczamy masłem, układamy warstwę biszkoptów, na nich warstwę jabłek, znów biszkopty i znów jabłka. Warstw może być kilka. Ostatnią warstwę jabłek posypujemy cukrem i całość zapiekamy, aż cukier się skarmelizuje. Chłodzimy i kroimy na porcje.

/ 8Kompot z jabłkami

Obraz
© 123RF

Jak każde owoce, jabłka to świetny składnik napojów. Wystarczy pokroić owoce, nie obierając ich ze skórki, wrzucić do garnka, dodać anyż gwiazdkowy, kawałek cynamonu, kilka goździków, dwie łodyżki mięty i trochę miodu. Zalewamy wszystko wodą, tak by ledwo przykryła owoce. Jabłka puszczą dodatkowy sok. Gotujemy wszystko godzinę, a na koniec dosładzamy do smaku.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw