Trwa ładowanie...
dp0lky0

10 jabłkowych przepisów na jesień

Jabłko to jesienią owoc obowiązkowy. Podpowiadamy jak – z jego udziałem – przyrządzić słodkie pyszności i rozgrzewające posiłki.
Share
Jabłka możemy wykorzystać nie tylko na słodko
Jabłka możemy wykorzystać nie tylko na słodkoŹródło: KUKBUK
dp0lky0

Bezglutenowa szarlotka orzechowa z pigwą
Kolejny pomysł na szarlotkę. Tym razem w wersji bezglutenowej.

Gofry gryczane z karmelizowanymi jabłkami

   KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy gofry do wyraźnego przyrumienienia skórki. Podajemy natychmiast po przygotowaniu, z dodatkiem karmelizowanych jabłek.

dp0lky0

Kruche ciasto migdałowe z jabłkami

   KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Ciasto można przygotować dzień wcześniej, dokładnie owinąć w folię i przechować przez noc w lodówce. Komu się spieszy, ten w celu ekspresowego schłodzenia ciasta może schować je na chwilę do zamrażarki.

Jabłka pod cynamonową kruszonką
Smakołyk dla prawdziwych łasuchów. Złota reneta pod chrupiącą cynamonową kruszonką.

dp0lky0

Gruszki, jabłka, śliwki pod owsiano-migdałową kruszonką

   KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Owoce przykryte owsianą kruszonką najlepiej smakują na ciepło, z małym dodatkiem naturalnego jogurtu.

Odwrócony miodowy biszkopt japoński z jabłkami i pekanami

   KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Racuchy pszenno-gryczane z jabłkami

   KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Solidne danie dla wygłodniałych po trudach dnia. Tym razem jabłka skrywają się również w płynnej formie. Procenty ulatują, smak pozostaje.

dp0lky0

Naleśniki ryżowe z jabłkami i żurawiną

   KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Muffiny z kajmakiem i kruszonką

   KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Do tego przepisu najlepiej wykorzystać jabłka kwaśnych i twardawych odmian, np. Renetę lub Antonówkę.

dp0lky0

Sałatka śledziowa z jabłkiem

   KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Najlepsze jabłka do tego przepisu to szara reneta, ligol lub golden delicious – powinny być twarde, chrupiące i lekko kwaśne.

Pieczona ricotta z jabłkami i calvadosem

   KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Przed rozpoczęciem pracy ricottę warto położyć na kilka godzin na sitko i odsączyć w ten sposób z nadmiaru wody – dzięki temu deser będzie bardziej zwarty.

dp0lky0

Socca, czyli placek z mąki z ciecierzycy z pesto, serem i jablkami

   KUKBUK
Źródło: KUKBUK

Ciasto na soccę najlepiej zostawić na całą noc (lub kilka godzin w ciągu dnia). Im dłużej będzie odpoczywać, tym dokładniej mąka nasiąknie płynem i placek będzie smaczniejszy

Zobacz też:
20 przepisów na powitanie jesieni
15 przepisów na pożegnanie lata

dp0lky0

Zobacz też: "Tradycyjnie Pyszne" z Natalią Paździor: przepis na mus czekoladowy

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dp0lky0

Podziel się opinią

Share
dp0lky0
dp0lky0
Więcej tematów