10 jabłkowych przepisów na jesień

Jabłko to jesienią owoc obowiązkowy. Podpowiadamy jak – z jego udziałem – przyrządzić słodkie pyszności i rozgrzewające posiłki.

Jabłka możemy wykorzystać nie tylko na słodko
Źródło zdjęć: © KUKBUK

Bezglutenowa szarlotka orzechowa z pigwą
Kolejny pomysł na szarlotkę. Tym razem w wersji bezglutenowej.

Obraz
© KUKBUK

Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy gofry do wyraźnego przyrumienienia skórki. Podajemy natychmiast po przygotowaniu, z dodatkiem karmelizowanych jabłek.

Obraz
© KUKBUK

Ciasto można przygotować dzień wcześniej, dokładnie owinąć w folię i przechować przez noc w lodówce. Komu się spieszy, ten w celu ekspresowego schłodzenia ciasta może schować je na chwilę do zamrażarki.

Jabłka pod cynamonową kruszonką
Smakołyk dla prawdziwych łasuchów. Złota reneta pod chrupiącą cynamonową kruszonką.

Obraz
© KUKBUK

Owoce przykryte owsianą kruszonką najlepiej smakują na ciepło, z małym dodatkiem naturalnego jogurtu.

Obraz
© KUKBUK
Obraz
© KUKBUK

Solidne danie dla wygłodniałych po trudach dnia. Tym razem jabłka skrywają się również w płynnej formie. Procenty ulatują, smak pozostaje.

Obraz
© KUKBUK
Obraz
© KUKBUK

Do tego przepisu najlepiej wykorzystać jabłka kwaśnych i twardawych odmian, np. Renetę lub Antonówkę.

Obraz
© KUKBUK

Najlepsze jabłka do tego przepisu to szara reneta, ligol lub golden delicious – powinny być twarde, chrupiące i lekko kwaśne.

Obraz
© KUKBUK

Przed rozpoczęciem pracy ricottę warto położyć na kilka godzin na sitko i odsączyć w ten sposób z nadmiaru wody – dzięki temu deser będzie bardziej zwarty.

Obraz
© KUKBUK

Ciasto na soccę najlepiej zostawić na całą noc (lub kilka godzin w ciągu dnia). Im dłużej będzie odpoczywać, tym dokładniej mąka nasiąknie płynem i placek będzie smaczniejszy

Zobacz też: "Tradycyjnie Pyszne" z Natalią Paździor: przepis na mus czekoladowy

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja