10 jabłkowych przepisów na jesień
Jabłko to jesienią owoc obowiązkowy. Podpowiadamy jak – z jego udziałem – przyrządzić słodkie pyszności i rozgrzewające posiłki.
Bezglutenowa szarlotka orzechowa z pigwą
Kolejny pomysł na szarlotkę. Tym razem w wersji bezglutenowej.
Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy gofry do wyraźnego przyrumienienia skórki. Podajemy natychmiast po przygotowaniu, z dodatkiem karmelizowanych jabłek.
Ciasto można przygotować dzień wcześniej, dokładnie owinąć w folię i przechować przez noc w lodówce. Komu się spieszy, ten w celu ekspresowego schłodzenia ciasta może schować je na chwilę do zamrażarki.
Jabłka pod cynamonową kruszonką
Smakołyk dla prawdziwych łasuchów. Złota reneta pod chrupiącą cynamonową kruszonką.
Owoce przykryte owsianą kruszonką najlepiej smakują na ciepło, z małym dodatkiem naturalnego jogurtu.
Solidne danie dla wygłodniałych po trudach dnia. Tym razem jabłka skrywają się również w płynnej formie. Procenty ulatują, smak pozostaje.
Do tego przepisu najlepiej wykorzystać jabłka kwaśnych i twardawych odmian, np. Renetę lub Antonówkę.
Najlepsze jabłka do tego przepisu to szara reneta, ligol lub golden delicious – powinny być twarde, chrupiące i lekko kwaśne.
Przed rozpoczęciem pracy ricottę warto położyć na kilka godzin na sitko i odsączyć w ten sposób z nadmiaru wody – dzięki temu deser będzie bardziej zwarty.
Ciasto na soccę najlepiej zostawić na całą noc (lub kilka godzin w ciągu dnia). Im dłużej będzie odpoczywać, tym dokładniej mąka nasiąknie płynem i placek będzie smaczniejszy
Zobacz też: "Tradycyjnie Pyszne" z Natalią Paździor: przepis na mus czekoladowy
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl