10 jabłkowych przepisów na jesień

Jabłko to jesienią owoc obowiązkowy. Podpowiadamy jak – z jego udziałem – przyrządzić słodkie pyszności i rozgrzewające posiłki.

Jabłka możemy wykorzystać nie tylko na słodko
Źródło zdjęć: © KUKBUK

Bezglutenowa szarlotka orzechowa z pigwą
Kolejny pomysł na szarlotkę. Tym razem w wersji bezglutenowej.

Obraz
© KUKBUK

Rozgrzewamy gofrownicę i pieczemy gofry do wyraźnego przyrumienienia skórki. Podajemy natychmiast po przygotowaniu, z dodatkiem karmelizowanych jabłek.

Obraz
© KUKBUK

Ciasto można przygotować dzień wcześniej, dokładnie owinąć w folię i przechować przez noc w lodówce. Komu się spieszy, ten w celu ekspresowego schłodzenia ciasta może schować je na chwilę do zamrażarki.

Jabłka pod cynamonową kruszonką
Smakołyk dla prawdziwych łasuchów. Złota reneta pod chrupiącą cynamonową kruszonką.

Obraz
© KUKBUK

Owoce przykryte owsianą kruszonką najlepiej smakują na ciepło, z małym dodatkiem naturalnego jogurtu.

Obraz
© KUKBUK
Obraz
© KUKBUK

Solidne danie dla wygłodniałych po trudach dnia. Tym razem jabłka skrywają się również w płynnej formie. Procenty ulatują, smak pozostaje.

Obraz
© KUKBUK
Obraz
© KUKBUK

Do tego przepisu najlepiej wykorzystać jabłka kwaśnych i twardawych odmian, np. Renetę lub Antonówkę.

Obraz
© KUKBUK

Najlepsze jabłka do tego przepisu to szara reneta, ligol lub golden delicious – powinny być twarde, chrupiące i lekko kwaśne.

Obraz
© KUKBUK

Przed rozpoczęciem pracy ricottę warto położyć na kilka godzin na sitko i odsączyć w ten sposób z nadmiaru wody – dzięki temu deser będzie bardziej zwarty.

Obraz
© KUKBUK

Ciasto na soccę najlepiej zostawić na całą noc (lub kilka godzin w ciągu dnia). Im dłużej będzie odpoczywać, tym dokładniej mąka nasiąknie płynem i placek będzie smaczniejszy

Zobacz też: "Tradycyjnie Pyszne" z Natalią Paździor: przepis na mus czekoladowy

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość