Prezydencka szarlotka. Przepis prosto z Pałacu

Nieodłącznym elementem dyplomacji są przyjęcia i spotkania, a i w związku z tym specjalnie skomponowane menu. Jesteście ciekawi, czym częstowani są goście polskiej pary prezydenckiej? Jednym ze szczególnych specjałów jest... szarlotka z polskich jabłek.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.twitter.com | W Pałacu Prezydenckim

"W Pałacu Prezydenckim" to oficjalny profil przedstawiający te oficjalne i nieoficjalne aspekty życia pary prezydenckiej. Zgodnie z zapowiedzią Kancelaria Prezydenta RP jest tutaj pokazana "od kuchni" zarówno dosłownie, jak i w przenośni. W pierwszym filmie przedstawiającym kulisy kuchni Pałacu Prezydenckiego zaprezentowano przepis na szarlotkę, która serwowana jest parze prezydenckiej i ich gościom.

Przepis przedstawił nam Marcin Jabłoński, kucharz w Kancelarii Prezydenta RP. Pomagała mu w tym Julia Frąckiewicz, przedstawiona jako licealistka i miłośniczka dobrej kuchni. Jaka jest więc szarlotka serwowana dyplomatom podczas oficjalnych spotkań? To ciasto na kruchym spodzie ze smażonymi jabłkami i cynamonem. Jak podkreślał kucharz pary prezydenckiej, najlepiej w tym cieście sprawdzi się antonówka, ponieważ jej smak dobrze komponuje się z dodatkiem cynamonu i cukru.

Przepis na szarlotkę

*Składniki: *

  • 3 kg jabłek
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g cukru kryształu
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cynamonu
  • woda
  • szczypta soli

Przygotowanie: mąkę, cukier puder, masło, sól oraz żółtka łączymy i wyrabiamy ciasto. Formujemy w kulę i zawijamy w folię spożywczą, po czym wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy odrobinę wody, cukier i cynamon. Dusimy i jednocześnie mieszamy, aż do momentu gdy jabłka rozpadną się. Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkowujemy i zawijamy ciasto na wałek. Część odkładamy – będzie potrzebne na wierzch. Przekładamy je do blaszki posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy jabłka wystygną rozkładamy je równomiernie na spód ciasta. Resztę ciasta ścieramy na tarce na drobnych oczkach i pokrywamy nim masę jabłkową. Pieczemy ok. 60 minut w piecu nagrzanym do 170 stopni, aż do momentu, gdy ciasto na wierzchu będzie rumiane.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów