WAŻNE
TERAZ

Historyczny mecz! Iga Świątek w półfinale Wimbledonu

Prezydencka szarlotka. Przepis prosto z Pałacu

Nieodłącznym elementem dyplomacji są przyjęcia i spotkania, a i w związku z tym specjalnie skomponowane menu. Jesteście ciekawi, czym częstowani są goście polskiej pary prezydenckiej? Jednym ze szczególnych specjałów jest... szarlotka z polskich jabłek.

Prezydencka szarlotka. Przepis prosto z Pałacu
Źródło zdjęć: © www.twitter.com | W Pałacu Prezydenckim

"W Pałacu Prezydenckim" to oficjalny profil przedstawiający te oficjalne i nieoficjalne aspekty życia pary prezydenckiej. Zgodnie z zapowiedzią Kancelaria Prezydenta RP jest tutaj pokazana "od kuchni" zarówno dosłownie, jak i w przenośni. W pierwszym filmie przedstawiającym kulisy kuchni Pałacu Prezydenckiego zaprezentowano przepis na szarlotkę, która serwowana jest parze prezydenckiej i ich gościom.

Przepis przedstawił nam Marcin Jabłoński, kucharz w Kancelarii Prezydenta RP. Pomagała mu w tym Julia Frąckiewicz, przedstawiona jako licealistka i miłośniczka dobrej kuchni. Jaka jest więc szarlotka serwowana dyplomatom podczas oficjalnych spotkań? To ciasto na kruchym spodzie ze smażonymi jabłkami i cynamonem. Jak podkreślał kucharz pary prezydenckiej, najlepiej w tym cieście sprawdzi się antonówka, ponieważ jej smak dobrze komponuje się z dodatkiem cynamonu i cukru.

Przepis na szarlotkę

*Składniki: *

  • 3 kg jabłek
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g cukru kryształu
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cynamonu
  • woda
  • szczypta soli

Przygotowanie: mąkę, cukier puder, masło, sól oraz żółtka łączymy i wyrabiamy ciasto. Formujemy w kulę i zawijamy w folię spożywczą, po czym wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy odrobinę wody, cukier i cynamon. Dusimy i jednocześnie mieszamy, aż do momentu gdy jabłka rozpadną się. Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkowujemy i zawijamy ciasto na wałek. Część odkładamy – będzie potrzebne na wierzch. Przekładamy je do blaszki posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy jabłka wystygną rozkładamy je równomiernie na spód ciasta. Resztę ciasta ścieramy na tarce na drobnych oczkach i pokrywamy nim masę jabłkową. Pieczemy ok. 60 minut w piecu nagrzanym do 170 stopni, aż do momentu, gdy ciasto na wierzchu będzie rumiane.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek