Prezydencka szarlotka. Przepis prosto z Pałacu

Nieodłącznym elementem dyplomacji są przyjęcia i spotkania, a i w związku z tym specjalnie skomponowane menu. Jesteście ciekawi, czym częstowani są goście polskiej pary prezydenckiej? Jednym ze szczególnych specjałów jest... szarlotka z polskich jabłek.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.twitter.com | W Pałacu Prezydenckim

"W Pałacu Prezydenckim" to oficjalny profil przedstawiający te oficjalne i nieoficjalne aspekty życia pary prezydenckiej. Zgodnie z zapowiedzią Kancelaria Prezydenta RP jest tutaj pokazana "od kuchni" zarówno dosłownie, jak i w przenośni. W pierwszym filmie przedstawiającym kulisy kuchni Pałacu Prezydenckiego zaprezentowano przepis na szarlotkę, która serwowana jest parze prezydenckiej i ich gościom.

Przepis przedstawił nam Marcin Jabłoński, kucharz w Kancelarii Prezydenta RP. Pomagała mu w tym Julia Frąckiewicz, przedstawiona jako licealistka i miłośniczka dobrej kuchni. Jaka jest więc szarlotka serwowana dyplomatom podczas oficjalnych spotkań? To ciasto na kruchym spodzie ze smażonymi jabłkami i cynamonem. Jak podkreślał kucharz pary prezydenckiej, najlepiej w tym cieście sprawdzi się antonówka, ponieważ jej smak dobrze komponuje się z dodatkiem cynamonu i cukru.

Przepis na szarlotkę

*Składniki: *

  • 3 kg jabłek
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g cukru kryształu
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cynamonu
  • woda
  • szczypta soli

Przygotowanie: mąkę, cukier puder, masło, sól oraz żółtka łączymy i wyrabiamy ciasto. Formujemy w kulę i zawijamy w folię spożywczą, po czym wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy odrobinę wody, cukier i cynamon. Dusimy i jednocześnie mieszamy, aż do momentu gdy jabłka rozpadną się. Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkowujemy i zawijamy ciasto na wałek. Część odkładamy – będzie potrzebne na wierzch. Przekładamy je do blaszki posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy jabłka wystygną rozkładamy je równomiernie na spód ciasta. Resztę ciasta ścieramy na tarce na drobnych oczkach i pokrywamy nim masę jabłkową. Pieczemy ok. 60 minut w piecu nagrzanym do 170 stopni, aż do momentu, gdy ciasto na wierzchu będzie rumiane.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja