Prezydencka szarlotka. Przepis prosto z Pałacu

Nieodłącznym elementem dyplomacji są przyjęcia i spotkania, a i w związku z tym specjalnie skomponowane menu. Jesteście ciekawi, czym częstowani są goście polskiej pary prezydenckiej? Jednym ze szczególnych specjałów jest... szarlotka z polskich jabłek.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.twitter.com | W Pałacu Prezydenckim

"W Pałacu Prezydenckim" to oficjalny profil przedstawiający te oficjalne i nieoficjalne aspekty życia pary prezydenckiej. Zgodnie z zapowiedzią Kancelaria Prezydenta RP jest tutaj pokazana "od kuchni" zarówno dosłownie, jak i w przenośni. W pierwszym filmie przedstawiającym kulisy kuchni Pałacu Prezydenckiego zaprezentowano przepis na szarlotkę, która serwowana jest parze prezydenckiej i ich gościom.

Przepis przedstawił nam Marcin Jabłoński, kucharz w Kancelarii Prezydenta RP. Pomagała mu w tym Julia Frąckiewicz, przedstawiona jako licealistka i miłośniczka dobrej kuchni. Jaka jest więc szarlotka serwowana dyplomatom podczas oficjalnych spotkań? To ciasto na kruchym spodzie ze smażonymi jabłkami i cynamonem. Jak podkreślał kucharz pary prezydenckiej, najlepiej w tym cieście sprawdzi się antonówka, ponieważ jej smak dobrze komponuje się z dodatkiem cynamonu i cukru.

Przepis na szarlotkę

*Składniki: *

  • 3 kg jabłek
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g cukru kryształu
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cynamonu
  • woda
  • szczypta soli

Przygotowanie: mąkę, cukier puder, masło, sól oraz żółtka łączymy i wyrabiamy ciasto. Formujemy w kulę i zawijamy w folię spożywczą, po czym wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy odrobinę wody, cukier i cynamon. Dusimy i jednocześnie mieszamy, aż do momentu gdy jabłka rozpadną się. Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkowujemy i zawijamy ciasto na wałek. Część odkładamy – będzie potrzebne na wierzch. Przekładamy je do blaszki posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy jabłka wystygną rozkładamy je równomiernie na spód ciasta. Resztę ciasta ścieramy na tarce na drobnych oczkach i pokrywamy nim masę jabłkową. Pieczemy ok. 60 minut w piecu nagrzanym do 170 stopni, aż do momentu, gdy ciasto na wierzchu będzie rumiane.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny