WP

Prezydencka szarlotka. Przepis prosto z Pałacu

Nieodłącznym elementem dyplomacji są przyjęcia i spotkania, a i w związku z tym specjalnie skomponowane menu. Jesteście ciekawi, czym częstowani są goście polskiej pary prezydenckiej? Jednym ze szczególnych specjałów jest... szarlotka z polskich jabłek.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Prezydencka szarlotka. Przepis prosto z Pałacu
(www.twitter.com, Fot: W Pałacu Prezydenckim)
WP

"W Pałacu Prezydenckim" to oficjalny profil przedstawiający te oficjalne i nieoficjalne aspekty życia pary prezydenckiej. Zgodnie z zapowiedzią Kancelaria Prezydenta RP jest tutaj pokazana "od kuchni" zarówno dosłownie, jak i w przenośni. W pierwszym filmie przedstawiającym kulisy kuchni Pałacu Prezydenckiego zaprezentowano przepis na szarlotkę, która serwowana jest parze prezydenckiej i ich gościom.

Przepis przedstawił nam Marcin Jabłoński, kucharz w Kancelarii Prezydenta RP. Pomagała mu w tym Julia Frąckiewicz, przedstawiona jako licealistka i miłośniczka dobrej kuchni. Jaka jest więc szarlotka serwowana dyplomatom podczas oficjalnych spotkań? To ciasto na kruchym spodzie ze smażonymi jabłkami i cynamonem. Jak podkreślał kucharz pary prezydenckiej, najlepiej w tym cieście sprawdzi się antonówka, ponieważ jej smak dobrze komponuje się z dodatkiem cynamonu i cukru.

WP

Przepis na szarlotkę

*Składniki: *

  • 3 kg jabłek
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g cukru kryształu
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cynamonu
  • woda
  • szczypta soli

Przygotowanie: mąkę, cukier puder, masło, sól oraz żółtka łączymy i wyrabiamy ciasto. Formujemy w kulę i zawijamy w folię spożywczą, po czym wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy odrobinę wody, cukier i cynamon. Dusimy i jednocześnie mieszamy, aż do momentu gdy jabłka rozpadną się. Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkowujemy i zawijamy ciasto na wałek. Część odkładamy – będzie potrzebne na wierzch. Przekładamy je do blaszki posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy jabłka wystygną rozkładamy je równomiernie na spód ciasta. Resztę ciasta ścieramy na tarce na drobnych oczkach i pokrywamy nim masę jabłkową. Pieczemy ok. 60 minut w piecu nagrzanym do 170 stopni, aż do momentu, gdy ciasto na wierzchu będzie rumiane.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

WP
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP