Switchel. Ulubiony napój gwiazd Hollywood

Swego czasu switchel był popularnym w Stanach Zjednoczonych, bardzo orzeźwiającym napojem, często spożywanym przez rolników podczas żniw. W ostatnich latach wraca do mody, zwłaszcza dzięki głównej bazie, jaką jest ocet jabłkowy, który słynie właściwości zdrowotnych. Oto bardzo łatwy do wykonania napój, w wersji klasycznej lub musującej (po kilku dniach fermentacji w butelce).

SwitchelSwitchel
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kieliszek (70 ml) niepasteryzowanego ekologicznego octu jabłkowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 kawałek imbiru
  • 700 ml przefiltrowanej wody w temperaturze pokojowej

AKCESORIA:

  • 1 słoik typu Le Parfait® z hermetycznym zamknięciem
  • 1 kawałek gazy lub oddychającej tkaniny
  • 1 gumka recepturka
  • 1 lejek
  • 1 sitko
  • 1 butelka o pojemności 750 ml z mechanicznym zamknięciem

Przepis

  • Wlej miód do słoika i rozpuść go w wodzie, mieszając łyżką. Dodaj ocet i imbir, ponownie zamieszaj. Przykryj słoik oddychającą tkaniną i zabezpiecz ją za pomocą gumki recepturki. Umieść słoik w ciemnym i ciepłym miejscu.
  • Pozostaw switchel do fermentacji w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu na 2–3 dni. Ponieważ drożdże i bakterie zawarte w occie i imbirze są bardzo aktywne, pierwsze bąbelki powinny pojawić się dość szybko. Odczekaj kolejne 24 godziny, a następnie zlej napój.
  • Ostrożnie otwórz słoik w zlewie i przelej napój do butelki, filtrując go. Kawałki imbiru można ponownie wykorzystać. Szczelnie zamknij butelkę, a następnie włóż do lodówki na 24 godziny. Podawaj z plasterkiem cytryny.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja