Świąteczne przyprawy - o czym nie można zapomnieć?

To między innymi im zawdzięczamy niezwykłą atmosferę Bożego Narodzenia. Trudno wyobrazić sobie bowiem świąteczne dania czy wypieki bez aromatycznych przypraw, które nie tylko wzbogacają walory smakowe i zapachowe potraw, ale także pozytywnie wpływają na nasze zdrowie – przeciwdziałają wielu chorobom i dolegliwościom.

Świąteczne przyprawy - o czym nie można zapomnieć?
Źródło zdjęć: © Shutterstock
To między innymi im zawdzięczamy niezwykłą atmosferę Bożego Narodzenia. Trudno wyobrazić sobie bowiem świąteczne dania czy wypieki bez aromatycznych przypraw, które nie tylko wzbogacają walory smakowe i zapachowe potraw, ale także pozytywnie wpływają na nasze zdrowie – przeciwdziałają wielu chorobom i dolegliwościom.

Goździki

Wysuszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego – niewielkiego, wiecznie zielonego drzewa rosnącego w regionach tropikalnych mają silny zapach i niepowtarzalny, korzenny smak. Wzbogacają smak świątecznego piernika, kompotu z suszonych owoców czy grzanego wina. Warto dodawać je do marynowanego śledzia i pieczonych mięs.
Charakterystyczny zapach goździków to efekt obecności eugenolu – silnego antyoksydantu, który wspomaga walkę z nadciśnieniem, a także obniża poziom cukru oraz cholesterolu. To także doskonały lek na stres. Posiada stymulujący wpływ na umysł, usuwa zmęczenie i wyczerpanie psychiczne.

Cynamon

W okresie przedświątecznym jest chętnie używany w kuchni, zarówno w laskach (np. do przyprawiania kompotu z suszu), jak i postaci sproszkowanej (wzbogaca smak piernika i innych ciast)
.

Cynamon to doskonałe źródło składników mineralnych: żelaza, wapnia i manganu. Za najwartościowsze związki zawarte w przyprawie uchodzą jednak polifenole, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiadających m.in. z przyśpieszenie procesów starzenia się organizmu oraz rozwój komórek nowotworowych.

Imbir

Podziemne kłącza imbiru, zwane w medycynie azjatyckiej „gorącym korzeniem”, mają mocny, lekko cytrynowy smak. Marynowane świetnie wzbogacą smak np. wigilijnej sałatki ze śledziami czy ryby po grecku. Mielony imbir to doskonały dodatek do ciast i ciasteczek, a także potraw mięsnych.

Przyprawa zawdzięcza intensywny aromat zawartości zingiberolu, czyli składnika olejku eterycznego. Natomiast za charakterystyczny palący smak odpowiadają substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon. Dzięki tym składnikom imbir ułatwia trawienie i łagodzi mdłości. Obniża poziom „złego” cholesterolu LDL i poprawia krążenie. Działa przeciwzapalnie, a także wspiera organizm w walce z przeziębieniem.

Gałka muszkatołowa

Przyprawa o słodkawym oraz lekko orzechowym smaku i zapachu to obowiązkowy składnik świątecznego pasztetu lub piernika. Nadaje intrygujący aromat zarówno pikantnym potrawom, jak i deserom czy grzańcom z piwa i wina.

Gałka muszkatołowa zawiera substancję halucynogenną zwaną mirystycyną, która powoduje, że dania wzbogacone tą przyprawą działają kojąco i uspokajająco, co znacznie ułatwia zaśnięcie. Nasiona muszkatołowca korzennego skutecznie likwidują też wzdęcia.

Kminek

Obowiązkowy dodatek do świątecznego bigosu czy kapusty z grzybami, a także potraw z tłustych mięs: wieprzowiny, gęsiny lub kaczki. Nie tylko ze względu na walory smakowe. Już starożytni Grecy i Rzymianie używali go jako środka ułatwiającego trawienie. Nic dziwnego, bowiem nasiona kminku mają właściwości przeciwskurczowe i wiatropędne. Pomagają w trawieniu, likwidują także wzdęcia.

Ziele angielskie

Smakuje jak mieszanka cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru i pieprzu. Nadaje lekko pikantny smak pasztetom, a także daniom z ryb (zwłaszcza śledzi), kapusty czy dziczyzny. Kilka ziaren ziela angielskiego warto też dodać do wigilijnego barszczu lub zupy grzybowej.

Ze względu na zawartość eugenolu przyprawa wzmacnia system odpornościowy organizmu i poprawia trawienie. Wykazuje właściwości rozgrzewające, a także pomaga w przyswajaniu witamin z grupy B oraz selenu.

Jałowiec

Nadaje potrawom balsamiczny aromat i charakterystyczny, leśny posmak. Świetnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs (zwłaszcza dziczyzną) czy daniami z kapusty lub buraków.

Owoce jałowca zawierają olejki lotne, garbniki, flawonoidy, związki żywicowe i kwasy organiczne. Mają właściwości odkażające i moczopędne. Pobudzają perystaltykę jelit, zwiększają wydzielanie soku żołądkowego oraz żółci. Ułatwiają trawienie tłustych potraw.

Ewa Podsiadły-Natorska

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg