Świąteczne przyprawy - o czym nie można zapomnieć?

To między innymi im zawdzięczamy niezwykłą atmosferę Bożego Narodzenia. Trudno wyobrazić sobie bowiem świąteczne dania czy wypieki bez aromatycznych przypraw, które nie tylko wzbogacają walory smakowe i zapachowe potraw, ale także pozytywnie wpływają na nasze zdrowie – przeciwdziałają wielu chorobom i dolegliwościom.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock
To między innymi im zawdzięczamy niezwykłą atmosferę Bożego Narodzenia. Trudno wyobrazić sobie bowiem świąteczne dania czy wypieki bez aromatycznych przypraw, które nie tylko wzbogacają walory smakowe i zapachowe potraw, ale także pozytywnie wpływają na nasze zdrowie – przeciwdziałają wielu chorobom i dolegliwościom.

Goździki

Wysuszone pąki kwiatowe goździkowca korzennego – niewielkiego, wiecznie zielonego drzewa rosnącego w regionach tropikalnych mają silny zapach i niepowtarzalny, korzenny smak. Wzbogacają smak świątecznego piernika, kompotu z suszonych owoców czy grzanego wina. Warto dodawać je do marynowanego śledzia i pieczonych mięs.
Charakterystyczny zapach goździków to efekt obecności eugenolu – silnego antyoksydantu, który wspomaga walkę z nadciśnieniem, a także obniża poziom cukru oraz cholesterolu. To także doskonały lek na stres. Posiada stymulujący wpływ na umysł, usuwa zmęczenie i wyczerpanie psychiczne.

Cynamon

W okresie przedświątecznym jest chętnie używany w kuchni, zarówno w laskach (np. do przyprawiania kompotu z suszu), jak i postaci sproszkowanej (wzbogaca smak piernika i innych ciast)
.

Cynamon to doskonałe źródło składników mineralnych: żelaza, wapnia i manganu. Za najwartościowsze związki zawarte w przyprawie uchodzą jednak polifenole, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, odpowiadających m.in. z przyśpieszenie procesów starzenia się organizmu oraz rozwój komórek nowotworowych.

Imbir

Podziemne kłącza imbiru, zwane w medycynie azjatyckiej „gorącym korzeniem”, mają mocny, lekko cytrynowy smak. Marynowane świetnie wzbogacą smak np. wigilijnej sałatki ze śledziami czy ryby po grecku. Mielony imbir to doskonały dodatek do ciast i ciasteczek, a także potraw mięsnych.

Przyprawa zawdzięcza intensywny aromat zawartości zingiberolu, czyli składnika olejku eterycznego. Natomiast za charakterystyczny palący smak odpowiadają substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon. Dzięki tym składnikom imbir ułatwia trawienie i łagodzi mdłości. Obniża poziom „złego” cholesterolu LDL i poprawia krążenie. Działa przeciwzapalnie, a także wspiera organizm w walce z przeziębieniem.

Gałka muszkatołowa

Przyprawa o słodkawym oraz lekko orzechowym smaku i zapachu to obowiązkowy składnik świątecznego pasztetu lub piernika. Nadaje intrygujący aromat zarówno pikantnym potrawom, jak i deserom czy grzańcom z piwa i wina.

Gałka muszkatołowa zawiera substancję halucynogenną zwaną mirystycyną, która powoduje, że dania wzbogacone tą przyprawą działają kojąco i uspokajająco, co znacznie ułatwia zaśnięcie. Nasiona muszkatołowca korzennego skutecznie likwidują też wzdęcia.

Kminek

Obowiązkowy dodatek do świątecznego bigosu czy kapusty z grzybami, a także potraw z tłustych mięs: wieprzowiny, gęsiny lub kaczki. Nie tylko ze względu na walory smakowe. Już starożytni Grecy i Rzymianie używali go jako środka ułatwiającego trawienie. Nic dziwnego, bowiem nasiona kminku mają właściwości przeciwskurczowe i wiatropędne. Pomagają w trawieniu, likwidują także wzdęcia.

Ziele angielskie

Smakuje jak mieszanka cynamonu, gałki muszkatołowej, imbiru i pieprzu. Nadaje lekko pikantny smak pasztetom, a także daniom z ryb (zwłaszcza śledzi), kapusty czy dziczyzny. Kilka ziaren ziela angielskiego warto też dodać do wigilijnego barszczu lub zupy grzybowej.

Ze względu na zawartość eugenolu przyprawa wzmacnia system odpornościowy organizmu i poprawia trawienie. Wykazuje właściwości rozgrzewające, a także pomaga w przyswajaniu witamin z grupy B oraz selenu.

Jałowiec

Nadaje potrawom balsamiczny aromat i charakterystyczny, leśny posmak. Świetnie komponuje się z różnymi rodzajami mięs (zwłaszcza dziczyzną) czy daniami z kapusty lub buraków.

Owoce jałowca zawierają olejki lotne, garbniki, flawonoidy, związki żywicowe i kwasy organiczne. Mają właściwości odkażające i moczopędne. Pobudzają perystaltykę jelit, zwiększają wydzielanie soku żołądkowego oraz żółci. Ułatwiają trawienie tłustych potraw.

Ewa Podsiadły-Natorska

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯