Świąteczne dania z baraniny

W wielu regionach świata Święta Wielkanocne kojarzone są z baraniną, mięsem może nie bardzo popularnym w Polsce, ale już na południu Europy obecnym na stołach praktycznie codziennie. Z baraniny możemy przygotować wiele smacznych dań, a niektóre z nich to prawdziwe świąteczne rarytasy. Oto trzy nasze propozycje na urozmaicenie wielkanocnego menu potrawami z tego wyjątkowego mięsa.

Pieczeń baraniaPieczeń barania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker
Magda Bukowska

Żeberka duszone

Baranie żeberka nie są drogie, a przez wiele osób uważane są za prawdziwy przysmak. Ich przyrządzenie nie jest trudne, a efekt może powalić na kolana nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Potrzebujemy: dwa kilogramy żeberek, dwie marchewki, dwa korzenie pietruszki, cebulę, seler, czosnek, smalec, sól, pieprz, majeranek, opcjonalnie szklankę wytrawnego, czerwonego wina.

Mięso kroimy na kawałki, usuwamy nadmiar tłuszczu, solimy je i podsmażamy na smalcu, a następnie, gdy się mocno zrumieni, przekładamy do dużego garnka. Wszystkie warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mięsa. Doprawiamy potrawę solą, pieprzem i majerankiem, wlewamy tyle wody (lub/i wina), by lekko płyn przykrył mięso i dusimy na małym ogniu około dwóch godzin. Mięso musi być miękkie i łatwo odchodzić od kości. Podajemy z ziemniakami.

Z jajkami nie można przesadzić. Dietetyk wyjaśnia zasady

Baranie kotlety

Delikatny kawałek baraniego combra idealnie nadaje się do przygotowania kotletów, które po prostu rozpływają się w ustach. Pamiętajmy jednak o tym, by ich nie przegotować, bo kruche i chude mięso stanie się twarde i niezbyt smaczne. Składniki: kilogram combra z baraniny lub jagnięciny, pęczek dymki, sok z cytryny, kilka ząbków czosnku, masło, łyżka mąki, szklankę czerwonego wina, szklanka bulionu wołowego, pół szklanki śmietany, sól, pieprz.

Umyte mięso kroimy w poprzek i usuwamy mięso z kostek. Nacieramy je solą roztartą z czosnkiem, skrapiamy sokiem z cytryny, podsmażamy z obu stron na maśle. Dodajemy dymkę, wlewamy wino, bulion i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Na koniec zaprawiamy sos śmietaną i doprawiamy pieprzem i solą.

Pieczeń barania

Największym rarytasem na świątecznym stole może być pieczeń barania, danie nie tylko smaczne, ale też bardzo eleganckie. Nadmiar pieczeni możemy w dodatku podawać na zimno, więc nic się nie powinno zmarnować. Potrzebne nam będą: dwukilogramowy udziec barani, szklanka octu, kilka łyżek smalcu, kilka ząbków czosnku, cebula, majeranek, jałowiec, sól i pieprz.

Mięso nacieramy dokładnie solą, pieprzem, majerankiem i rozgniecionym dokładnie jałowcem. Zalewamy mięso octem i pozostawiamy na dwie godziny w lodówce. Czosnek i cebulę kroimy w kostkę. Mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy i podsmażamy na smalcu z każdej strony. Przekładamy je do dużego naczynia żaroodpornego, wlewamy marynatę, dokładamy cebulę i czosnek. Naczynie przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C cztery godziny. W razie potrzeby podlewamy lekko.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji