Świąteczne dania z baraniny

W wielu regionach świata Święta Wielkanocne kojarzone są z baraniną, mięsem może nie bardzo popularnym w Polsce, ale już na południu Europy obecnym na stołach praktycznie codziennie. Z baraniny możemy przygotować wiele smacznych dań, a niektóre z nich to prawdziwe świąteczne rarytasy. Oto trzy nasze propozycje na urozmaicenie wielkanocnego menu potrawami z tego wyjątkowego mięsa.

Pieczeń baraniaPieczeń barania
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker
Magda Bukowska

Żeberka duszone

Baranie żeberka nie są drogie, a przez wiele osób uważane są za prawdziwy przysmak. Ich przyrządzenie nie jest trudne, a efekt może powalić na kolana nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Potrzebujemy: dwa kilogramy żeberek, dwie marchewki, dwa korzenie pietruszki, cebulę, seler, czosnek, smalec, sól, pieprz, majeranek, opcjonalnie szklankę wytrawnego, czerwonego wina.

Mięso kroimy na kawałki, usuwamy nadmiar tłuszczu, solimy je i podsmażamy na smalcu, a następnie, gdy się mocno zrumieni, przekładamy do dużego garnka. Wszystkie warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do mięsa. Doprawiamy potrawę solą, pieprzem i majerankiem, wlewamy tyle wody (lub/i wina), by lekko płyn przykrył mięso i dusimy na małym ogniu około dwóch godzin. Mięso musi być miękkie i łatwo odchodzić od kości. Podajemy z ziemniakami.

Z jajkami nie można przesadzić. Dietetyk wyjaśnia zasady

Baranie kotlety

Delikatny kawałek baraniego combra idealnie nadaje się do przygotowania kotletów, które po prostu rozpływają się w ustach. Pamiętajmy jednak o tym, by ich nie przegotować, bo kruche i chude mięso stanie się twarde i niezbyt smaczne. Składniki: kilogram combra z baraniny lub jagnięciny, pęczek dymki, sok z cytryny, kilka ząbków czosnku, masło, łyżka mąki, szklankę czerwonego wina, szklanka bulionu wołowego, pół szklanki śmietany, sól, pieprz.

Umyte mięso kroimy w poprzek i usuwamy mięso z kostek. Nacieramy je solą roztartą z czosnkiem, skrapiamy sokiem z cytryny, podsmażamy z obu stron na maśle. Dodajemy dymkę, wlewamy wino, bulion i dusimy, aż mięso będzie miękkie. Na koniec zaprawiamy sos śmietaną i doprawiamy pieprzem i solą.

Pieczeń barania

Największym rarytasem na świątecznym stole może być pieczeń barania, danie nie tylko smaczne, ale też bardzo eleganckie. Nadmiar pieczeni możemy w dodatku podawać na zimno, więc nic się nie powinno zmarnować. Potrzebne nam będą: dwukilogramowy udziec barani, szklanka octu, kilka łyżek smalcu, kilka ząbków czosnku, cebula, majeranek, jałowiec, sól i pieprz.

Mięso nacieramy dokładnie solą, pieprzem, majerankiem i rozgniecionym dokładnie jałowcem. Zalewamy mięso octem i pozostawiamy na dwie godziny w lodówce. Czosnek i cebulę kroimy w kostkę. Mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy i podsmażamy na smalcu z każdej strony. Przekładamy je do dużego naczynia żaroodpornego, wlewamy marynatę, dokładamy cebulę i czosnek. Naczynie przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C cztery godziny. W razie potrzeby podlewamy lekko.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości