Święconka wielkanocna. Co włożyć do koszyka wielkanocnego?

Choć święconka kojarzy nam się nierozłącznie ze świętami wielkanocnymi, to w rzeczywistości zwyczaj ten sięga średniowiecza, a niektóre elementy tego obrzędu mają swe źródło jeszcze w czasach pogańskich. A czym obecnie jest święconka wielkanocna? Co należy włożyć do koszyka wielkanocnego? Sprawdźmy.

Koszyczek wielkanocnyŚwięconka wielkanocna. Co powinno się w niej znaleźć?
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus
6

Święconka wielkanocna – skąd się wziął ten zwyczaj?

Śniadanie wielkanocne rozpoczynamy od podzielenia się jajkiem poświęconym w kościele poprzedniego dnia. Jest to najbardziej uroczysty moment, w którym ugotowane na twardo kurze jajko odgrywa niebagatelną rolę. Nic dziwnego zatem, że przygotowanie święconki w wielu domach wciąż jest jednym z najistotniejszych punktów wielkanocnych świąt.

Zwyczaj święcenia pokarmów pochodzi prawdopodobnie z VII-VIII wieku, choć w Polsce praktykowało się go dopiero od XIV wieku, kiedy to narodził się zwyczaj święcenia wszystkich pokarmów, które miały być spożywane podczas świąt. W tym celu księża jeździli od dworu do dworu, błogosławiąc suto zastawione stoły szlachty, zaglądali też pod strzechę do bogatych chłopów.

Później role się odwróciły i to do księży – a konkretnie do kościoła – przybywano z pokarmami. Wymuszało to ograniczenie produktów, a święconka zyskała wymiar symboliczny. Stąd też dobór zawartości koszyka wielkanocnego jest kwestią kluczową – nie może rządzić nim przypadek.

Jak prawidłowo ułożyć święconkę? Oto symbolika poszczególnych produktów

Święconka wielkanocna – co należy włożyć do koszyka?

Zgodnie z tradycją koszyk powinien być wykonany z wikliny i przyozdobiony zielonymi gałązkami bukszpanu. – Bukszpan i inne zielone gałązki to ważny element: znak życia, znak nadziei – jak mówi ojciec Rafał Sztejka SJ w rozmowie z WP Kuchnia. Wnętrze koszyka powinna wyściełać śnieżnobiała serwetka, która również powinna przykrywać pokarmy.

Chleb – ma bogatą symbolikę – nie tylko chrześcijańską, która zakorzeniona jest szczególnie głęboko w podświadomości Polaków.

Przede wszystkim chleb symbolizuje ciało Boga, ale też jest najbardziej podstawowym z pokarmów, który służy i bogatym, i biednym. Pełni istotną funkcję w obrzędowości: w Polsce, zwłaszcza na polskiej wsi, otaczany był od zawsze ogromnym szacunkiem i czcią. Z chlebem wiąże się wiele przypowieści biblijnych, świeckich legend, a także przesądów – chleba nie wolno wyrzucać, marnować, deptać po okruszkach, kłócić się przy chlebie – to uznawane jest za grzech.

Przed rozkrojeniem chleba zwyczajowo wykonuje się znak krzyża, co świadczy o ogromnym szacunku, jakim darzony jest ten wypiek, podobnie jak zakorzenione w tradycji przekonanie, że do krojenia chleba należy umyć ręce i zdjąć czapkę, oddając w ten sposób chlebowi cześć.

Nic dziwnego zatem, że obok jajka to chleb jest jednym z najistotniejszych pokarmów, które trzeba umieścić w koszyku wielkanocnym.

Jajka – ich symbolika również jest bogata i ma swoje źródło już czasach starożytnych, kiedy jajko symbolizowało początek, ale też siłę życiową, odrodzenie i płodność. To od niego starożytni rzymianie rozpoczynali ucztę – ab ovo usque ad mala ­(od jajka, aż do jabłka).

Jajku przypisywano też moc magiczną, wykorzystując je w wielu obrzędach. Nowo narodzone dziecko kąpano z jajkiem – to miało zagwarantować, że dziecko będzie okrągłe niczym jajo. Słowianie zanosili jaja na grób zmarłego, składając mu w ten sposób ofiarę i zapewniając duszy zmarłego spokój. Do dziś prawosławni przed Niedzielą Wielkanocną zanoszą jaja na groby, kultywując starodawny obyczaj. A jaką rolę odgrywa jajko w chrześcijaństwie?

Jak mówi ojciec Sztejka – Jajko to znak nowego życia – coś, co się wydaje, że jest martwe, w rzeczywistości jest zalążkiem nowego życia – dodaje. Z uwagi na to, że jajko składa się z trzech równie ważnych elementów – białka, żółtka i skorupki – uznawane jest za symbol Trójcy. Nawiązuje do zmartwychwstania Chrystusa, który wstał z grobu niczym pisklę ze skorupki.

Z kolei zdobienie jaj, zwane pisankami, kraszankami czy skrobankami, ma również symbolikę pogańską, związaną z wiosennym odradzaniem się natury. W tradycji chrześcijańskiej istnieje legenda, według której Maria Magdalena po zmartwychwstaniu Chrystusa ujrzała w swym gospodarstwie, że kury zniosły jajka w kolorze czerwieni, a jak mówi o. Sztejka – Święta Maria Magdalena przedstawiana jest w cerkwiach z kolorowymi jajkami u boku. Inna z ludowych legend wspomina o tym, że pewien chłop, idąc z jajami na targ, zauważył Jezusa niosącego krzyż. Pomógł mu, a gdy ponownie sięgnął po swój kosz z jajami, zauważył, że wszystkie jaja są kolorowe.

W Polsce malowanie jaj sięga X wieku – a przynajmniej na to wskazują archeologiczne wykopaliska, które potwierdzają także, że jajko to bardzo istotny element obrzędowości i życia dawnych Polaków.

Sól – dziś najbardziej podstawowa i najtańsza przyprawa, niegdyś synonim bogactwa. Minerał, którego bogata symbolika zakorzeniona jest w obrzędowości pogańskiej – sól ma moc odpędzania złego, dlatego solą posypuje się próg domu, by żadne złe moce nie miały wstępu.

Marnowanie soli, tak samo, jak chleba, uznaje się za niegospodarność i jest grzechem. Podobnie jak jajko, sól symbolizuje dostatek i życie – dzięki niej w dawnych czasach konserwowano żywność, co pozwalało na przechowywanie jej w bezpieczny sposób przez długi czas.

Według Starego Testamentu sól powinna być dodawana do ofiary dziękczynnej, więc symbolizuje przymierze pomiędzy człowiekiem a Bogiem, ale też… gniew Boży – wystarczy przypomnieć sobie żonę Lota, która zamieniła się w słup soli. O. Rafał Sztejka zwraca uwagę na jeszcze jeden aspekt symboliki soli – Sól jest ewangeliczna w tym znaczeniu, że Jezus mówił "bądźcie solą ziemi".

Ponieważ sól symbolizuje także oczyszczenie, które szerzej można rozumieć jako ponowne narodziny czy zmartwychwstanie, jej obecność w święconce wielkanocnej nikogo nie powinna dziwić.

Wędlina lub pieczyste – to kolejny po soli czy chlebie symbol dostatku, który miał zapewnić spokojny rok. To też znak kończącego się postu.

Niegdyś, gdy wędlina i mięso były na wagę złota, ich rola w koszyku wielkanocnym była kluczowa. Nie każdy mógł sobie pozwolić na jedzenie mięsa, ale plaster czy skórka szynki zawsze musiała znaleźć się w święconce, co pokazuje, jak istotnym elementem Wielkiej Nocy jest zwyczaj święcenia pokarmów. Dziś wędlina pojawia się rzadko – najczęściej zastępujemy ją symbolicznie kiełbasą wędzoną, która nawiązuje bezpośrednio do tradycji polskich. Wędlina, kiełbasa i mięso to nie tylko dostatek i koniec postu – to również płodność, a więc życiodajna siła.

Mięso i wędliny to pamiątka paschalnego baranka, a z drugiej strony – to coś, co utrzymuje nas przy życiu i jest wyrazem naszego świętowania, podobnie jak ciasto, babki i mazurki – przyznaje o. Sztejka.

Ser – niekiedy również wkłada się go do koszyka jako drugi z pokarmów odzwierzęcych, mający symbolizować dostatek, sytość, ale i porozumienie między człowiekiem a światem przyrody.

Obecność sera w koszyku wielkanocnym była znamienna dla bogatych gospodarzy, którzy w ten sposób symbolicznie chcieli zagwarantować zdrowie stada zwierząt, od których ser pochodził.

Baranek – z masła, ciasta drożdżowego, chleba lub cukru.

Symbolizuje zwyciężającego Chrystusa – dlatego baranek obowiązkowo przedstawiany jest z czerwoną chorągwią. Tłumaczy to o. Rafał Sztejka – Jezus sam jest barankiem i to, co się dzieje w Wielki Piątek to przelanie krwi Chrystusa. Znak odkupienia, znak zbawienia – w każdej świątyni jest ten baranek – w formie mozaiki, obecny jest też na każdym Paschale. Dodatkowo baranek symbolizuje pokorę, łagodność oraz ufność.

Babka wielkanocna – przede wszystkim ciasto drożdżowe to symbol wzrastania, dostatku, ale też słodyczy, jakiej w życiu nigdy za wiele.

Choć ten zwyczaj kultywowany jest od niedawna, to niemal każda gospodyni pamięta o upieczeniu małego smakołyku do święconki. Nic dziwnego, ciasto wielkanocne w koszyku to także symbol umiejętności gospodyni, a co za tym idzie – doskonałości domostwa, w którym króluje.

Chrzan – ten niepozorny korzeń ma ogromną moc – także symboliczną. Chrzan to krzepa, siła fizyczna.

W chrześcijaństwie symbolizuje zwycięstwo nad bólem i smutkiem, towarzyszącym Męce Pańskiej. Dawniej to od niego rozpoczynano śniadanie wielkanocne, co miało zagwarantować zdrowie.

Koszyki wielkanocne przed kościołem
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie