Suflet czekoladowy według przepisu z 1895 r. 

Puszysty, lekki, o konsystencji musu. Mowa o suflecie. Choć przyrządza się go z utartych żółtek i ubitej piany z białek uznawany jest za jeden z trudniejszych deserów. Wielu osobom się nie udaje, często opada podczas pieczenia, jest zbyt mokry albo zbyt suchy.

Puszysty, lekki, o konsystencji musu. Mowa o suflecie. Choć przyrządza się go z utartych żółtek i ubitej piany z białek uznawany jest za jeden z trudniejszych deserów. Wielu osobom się nie udaje, często opada podczas pieczenia, jest zbyt mokry albo zbyt suchy.

Suflet można podać z ulubionymi owocami, lodami czy posypane cukrem pudrem. Lena z bloga "Przepisy tradycyjne" zaprezentowała przepis na suflet czekoladowy pochodzący z 1905 roku z sosem szodonowym. Zobaczcie.

Przygotowanie:

  1. Śmietankę zagotuj z połamaną na kostki czekoladą. Użyj mlecznej i gorzkiej czekolady. Czekaj, aż powstanie lśniąca i jednolita masa czekoladowa. Dodaj do niej łyżeczkę mąki.
  2. Ubij żółtka z cukrem.
  3. Oddzielnie ubij na pianę białka.
  4. Rozpuszczoną czekoladę dodaję do ubitych z cukrem żółtek. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj ubite białka i tym razem delikatnie mieszaj. To sprawi, że suflet będzie dokładnie napowietrzony.
  5. Kokilki, czyli małe żaroodporne foremki smaruj masłem i obsyp bułeczką tartą. Następnie przelej masą czekoladową.
  6. Suflet piecz przez około 14 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmij go, gdy środek będzie miał delikatną, puszystą konsystencję.

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy