Suflet czekoladowy według przepisu z 1895 r.
Puszysty, lekki, o konsystencji musu. Mowa o suflecie. Choć przyrządza się go z utartych żółtek i ubitej piany z białek uznawany jest za jeden z trudniejszych deserów. Wielu osobom się nie udaje, często opada podczas pieczenia, jest zbyt mokry albo zbyt suchy.
Puszysty, lekki, o konsystencji musu. Mowa o suflecie. Choć przyrządza się go z utartych żółtek i ubitej piany z białek uznawany jest za jeden z trudniejszych deserów. Wielu osobom się nie udaje, często opada podczas pieczenia, jest zbyt mokry albo zbyt suchy.
Suflet można podać z ulubionymi owocami, lodami czy posypane cukrem pudrem. Lena z bloga "Przepisy tradycyjne" zaprezentowała przepis na suflet czekoladowy pochodzący z 1905 roku z sosem szodonowym. Zobaczcie.
Przygotowanie:
- Śmietankę zagotuj z połamaną na kostki czekoladą. Użyj mlecznej i gorzkiej czekolady. Czekaj, aż powstanie lśniąca i jednolita masa czekoladowa. Dodaj do niej łyżeczkę mąki.
- Ubij żółtka z cukrem.
- Oddzielnie ubij na pianę białka.
- Rozpuszczoną czekoladę dodaję do ubitych z cukrem żółtek. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj ubite białka i tym razem delikatnie mieszaj. To sprawi, że suflet będzie dokładnie napowietrzony.
- Kokilki, czyli małe żaroodporne foremki smaruj masłem i obsyp bułeczką tartą. Następnie przelej masą czekoladową.
- Suflet piecz przez około 14 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmij go, gdy środek będzie miał delikatną, puszystą konsystencję.
POLECAMY RÓWNIEŻ: *Pierogi z twarogiem i rodzynkami *