Środa popielcowa. Wyjątkowy przepis na dorsza

Dorsz to bez wątpienia jedna z ulubionych ryb Polaków. Najczęściej smażymy go w panierce lub w cieście i podajemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Jeśli znudziła wam się ten zestaw, mamy świetną propozycję na postny obiad - dorsz z orzechami włoskimi i duszoną cukinią. Tak przygotowana rybka zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Środa popielcowa. Wyjątkowy przepis na dorszaŚroda popielcowa. Wyjątkowy przepis na dorsza
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g filetów dorsza ze skórą
  • 150 g orzechów włoskich łuskanych
  • 8 suszonych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cukinie
  • 2 cebule dymki
  • 200 ml śmietanki słodkiej 30 proc.
  • 2 jajka
  • mąka do oprószania ryby
  • sól, pieprz

Przepis

  • Filety ryb oczyścić i usunąć wszystkie ości i skórę. Podzielić na porcje, zamarynować w soli i pieprzu.
  • Orzechy włoskie włożyć do torebki plastikowej i rozgnieść na drobne kawałki na desce do krojenia wałkiem lub tłuczkiem. Jaja wybić do głębokiego talerza i roztrzepać.
  • Filety dorsza panierować w mące, jaju i pokruszonych orzechach włoskich dobrze dociskając, aby nie odlepiały podczas smażenia. Tak przygotowaną rybę usmażyć na wolnym ogniu, na złoty kolor z każdej strony.
  • Cukinię umyj, pokrój na pół wzdłuż, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w poprzek na pół plastry grubości 1 cm.
  • Następnie kawałki cukinii usmaż na maśle z dodatkiem dwóch ząbków rozgniecionego czosnku i cebulą dymką.
  • Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz dodajemy posiekany szczypiorek.
  • Śmietankę wlej do rondla i zagotuj, dodaj suszone pomidory i gotuj jeszcze ok. 5 min. Dodaj 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki i dopraw. Żeby sos był delikatniejszy, dodaj jedną łyżkę świeżego masła.
  • Na talerze wyłóż cukinię, dorsza i polej sosem.
Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika