Środa popielcowa. Wyjątkowy przepis na dorsza
Dorsz to bez wątpienia jedna z ulubionych ryb Polaków. Najczęściej smażymy go w panierce lub w cieście i podajemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Jeśli znudziła wam się ten zestaw, mamy świetną propozycję na postny obiad - dorsz z orzechami włoskimi i duszoną cukinią. Tak przygotowana rybka zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Filety ryb oczyścić i usunąć wszystkie ości i skórę. Podzielić na porcje, zamarynować w soli i pieprzu.
- Orzechy włoskie włożyć do torebki plastikowej i rozgnieść na drobne kawałki na desce do krojenia wałkiem lub tłuczkiem. Jaja wybić do głębokiego talerza i roztrzepać.
- Filety dorsza panierować w mące, jaju i pokruszonych orzechach włoskich dobrze dociskając, aby nie odlepiały podczas smażenia. Tak przygotowaną rybę usmażyć na wolnym ogniu, na złoty kolor z każdej strony.
- Cukinię umyj, pokrój na pół wzdłuż, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w poprzek na pół plastry grubości 1 cm.
- Następnie kawałki cukinii usmaż na maśle z dodatkiem dwóch ząbków rozgniecionego czosnku i cebulą dymką.
- Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz dodajemy posiekany szczypiorek.
- Śmietankę wlej do rondla i zagotuj, dodaj suszone pomidory i gotuj jeszcze ok. 5 min. Dodaj 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki i dopraw. Żeby sos był delikatniejszy, dodaj jedną łyżkę świeżego masła.
- Na talerze wyłóż cukinię, dorsza i polej sosem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl